Sağlıklı et ve süt için veterinerlerden öneri

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, sağlıklı et ve süt ürünleri için veteriner ilaçlarda da karekod (ilaç takip sistemi) uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi.

Yıldız, yaptığı açıklamada, veteriner ilaçların kontrolünün en az insan ilaçları kadar önemli olduğunu belirterek, gereksiz ve bilinçsiz veteriner ilaç kullanımının insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi. Et, süt ve süt ürünlerinde veteriner ilaç kalıntısının insan sağlığını olumsuz şekilde etkilediğini vurgulayan Yıldız, bunun için veteriner ilaçlarının da takip edilmesinin hayati önem taşıdığını kaydetti. İnsana ilaçlarında olduğu gibi veteriner ilaçlarında da karekod uygulamasına geçilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, "Bu sistem ile ilacın nerede üretildiği, hangi ilaç deposuna gittiği, buradan hangi veteriner kliniklerinin aldığı ve hangi ahırlarda, hangi hayvanlara kullanıldığı takip ediliyor. Bu sistem ile hayvanların ilaçlardan arınma süreleri kontrol ediliyor. Sorumlu veteriner hekimler, süt birlikleri ve ilgili bakanlıklar birimleriyle düzenli bir denetim uyguluyor. Bu şekilde ilaç kalıntıları gıdaya karışmıyor." açıklamasını yaptı.

Veteriner ilaçlarda bu gün uygulanan sistemin, ilaçların veteriner hekim tarafından iki ayrı deftere kaydedildiğini, yazılan ilaçların önce tarım il müdürlüğüne bildirildiğini, müdürlüğün de bunları bakanlığa bildirdiğini dile getiren Yıldız, "Karekod uygulamasına geçildiğinde bunlara gerek kalmayacak. Bilgiler anıda tarım bakanlığa aktarılacak. Veteriner ilaçların takibi kolay olacak. Gereksiz ve bilinçsiz ilaç kullanımının önüne geçilecek. Bu da hayvan ve insan sağlığına olumlu katkılar sunacak. Ayrıca gereksiz iş yükü azalacak. Bu şekilde veteriner ilaçların üretiminden hangi ahıra kadar gittiği belirlenebilir. Anında Türkiye genelinde envanter bilgilerine ulaşılabilir." görüşünü paylaştı.

Bazı ilaçlar 28 günde arınabiliyor

Hayvanlara verilen veteriner ilaçların arınma süresi dolmadan etinin ve sütünün tüketilmesi halinde, ilaç kalıntılarının doğrudan insana geçeceğini ve insan vücuduna gereksiz ilaç girmesiyle birlikte yan etkilerinin görüleceğine dikkat çeken Yıldız, "Nedeni bilinmeyen hastalıkların belki bir kısmı buna bağlı olabilir. Çünkü bazı veteriner ilaçların arınma süreleri 28 günü buluyor. Hayvana son doz ilaç verildikten sonra 28 gün bekletilmeden etinin tüketilmemesi gerekiyor. Meyve ve sebzelere atılan ve arınma süresi dolmadan pazara çıkartılan ürünlerde kalan tarım ilaçları veteriner ilaçları gibi insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor." uyarısında bulundu.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
70304d0213cfb25437974f815e4a1b59@