Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Reyhan Şahin, ‘çocuk gelin’ olayının önüne geçebilmek için aile rızasına bakılmaksızın evlilik yaşının kanunla 18 çıkartılması gerektiğini söyledi.
Şahin, Medeni Kanunu’nun kabulünün 90. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada, günümüzde erken yaşta evliliklerin önüne geçilemediğini ifade etti. Çocuk Hakları Sözleşmesi gereğince, kanunlarda yeni bir düzenleme yapılarak 18 yaşına kadar herkesin çocuk olduğunun kabul edilmeli gerektiğini belirten Şahin, Medeni Kanun'daki evlilik yaşının da aile iznine bakılmaksızın 18 yaşın doldurulması koşuluna bağlanması gerektiğini vurguladı. Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çocuk yaşta yapılan evlilikler temel bir toplumsal sorundur. Çocuğun bedensel ve ruhsal olgunluğa ulaşmadığı erken yaş evlilikleri temel insan hakları ve kadına yönelik şiddetin en ağır biçimlerinden biri olarak çocuk hakları ve kadın hakları ihlalidir.”
Erken yaşta evliliklerin önlenmesi için kadının bedensel ve ruhsal olarak gelişimini tamamlayabilmek için eğitimin gerekli olduğunu dile getiren Avukat Reyhan Şahin, bu sebeple de temel eğitimin süresinin 12 yıla çıkarılarak zorunlu, kesintisiz ve örgün eğitim haline getirilmesi gerektiğini savundu. Şahin, “Tüm okullarda ve her yaş grubuna toplumsal cinsiyet eşitliği dersi verilmelidir. Gelişen, sağlıklı bir toplum inşa edebilmek için çocuk evliliklerin önlenmesi siyasi bir hedef haline getirilmesi, bu yolda kararlı bir devlet politikası uygulanmalıdır. Siyasi iktidarı, ilgili kurum ve kuruluşları ve toplumdaki her bir bireyi bu çok yönlü toplumsal sorunun çözümü için göreve ve duyarlılığa davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.