Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu tarafından 3 yıl önce hayata geçirilen Sakarya İhracatını Geliştirme Projesi 1 olarak bilinen ve kısa adı SAİGEP-1 olan projede sona gelindi.
Makine ve metal sektörüne yönelik yürütülen SAİGEP-1 çalışmaları sona yaklaşırken, farklı sektörlerde yürütülmesi planlanan SAİGEP-2 hazırlıkları da başladı. 2010/8 Sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Tebliği kapsamında hazırlanan (SAİGEP-1) Sakarya’nın İhracatını Geliştirme Projesi, Sakarya’daki makine ve metal imalatçıları sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasında daha önce hiç ihracat yapmamış ya da düzensiz ihracat yapan firmaların dış ticarete yönlendirilmesi amacıyla hazırlandı. Proje kapsamında belirlenen sektörde faaliyet gösteren seçilmiş firma sahipleri ve personelinin dış ticaret konusunda eğitilmesi, belirlenen ülkelere yurt dışı pazarlama faaliyetleri kapsamında pazar araştırması - iş gezileri - yurt dışı fuar organizasyonları vb. faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ile alım heyetlerinin ilimize getirilerek proje kapsamında seçilen firmalar ile iş birliği yapılmasının sağlanması hedeflendi.
"SAİGEP Türkiye’ye örnek teşkil eden önemli bir proje oldu"
Projenin sona gelmesi vesilesi ile bir açıklamada bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu’nca geliştirilen, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü onaylanan ilk proje olma özelliği ile SAİGEP Türkiye’ye örnek teşkil eden önemli bir proje oldu” dedi.
SAİGEP Projesi ile başarılı çalışmalar gerçekleştirdiğini dile getiren Kösemusul, “Ülkemizdeki cari açığın kapanmasında panzehiri olacağına inandığımız, ilimiz ihracat oranlarını olumlu yönde tetikleyen SAİGEP Projemizin meyvelerini almaya başladık. Olumlu sonuçlarını orta vadede daha net göreceğimize inanıyorum” diye konuştu.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul proje kapsamındaki firmaların ihracatı ve ithalatı öğrenmelerini ve hedef pazarlarını tespit etmelerini sağlamak amacıyla başlayan çalışmanın ayrıca, hiç veya düzenli ihracat yapmamış işletmelerin uluslararası pazarlara açılmasını sağlamak ve düzenli birer, ihracatçı haline gelerek dış ticaret potansiyelinin geliştirilmesini desteklemek hedefiyle yola çıktıklarını sözlerine ekledi.
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya İhracatını Geliştirme Projesinin makine metal imalatçıları sektörünün ardından şimdi diğer sektörlerde de devam edeceğinin altını çizerek, “Çalışma kapsamında, ilk olarak projeye katılan 17 firmanın hangi konularda eğitim ve danışmanlığa ihtiyaç duydukları saptandı. Bu çalışmadan sonra saptanan ihtiyaçlar doğrultusunda 17 haftalık bir eğitim planı organize edildi. Stratejik Yönetim, Süreç Yönetimi, Standart ve Mevzuata Uygunluk, Organizasyon ve İnsan Kaynakları, Finansal Planlama, İhracat Mevzuatı, Gümrük Mevzuatı, Gümrük Rejimleri, Dış Ticaret İşlemleri, Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri, Dış Ticaretin Finansmanı, Uluslararası Pazarlama, E-Ticaret, Üretim Yönetimi, Dış Ticarette Muhasebe İşlemleri, Dış Ticaret Teşvikleri konularında uzman eğitmenler tarafından eğitimler düzenlendi. Bunun yanı sıra, hedef ülkeler ve sektörleri hakkında detaylı bilgilerin verildiği ülke sohbet toplantıları ile Irak, Rusya, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan ve Amerika pazarları tanıtıldı” diye konuştu.
"SAİGEP hazırlıkları devam ediyor"
Kösemusul ayrıca, “Bunun yanında yine firmaların eksik görülen noktalarının giderilmesi noktasında onlara danışmanlık yapılarak firmaların yurt dışı pazarlarda daha etkin ve başarılı olabilmeleri için yurt dışı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirildi" diyerek, "Bu bağlamda 2011 yılında firma eğitimleriyle başlayan proje süresince Fransa, Almanya, Dubai, Moskova, Amerika’ya ikili iş görüşmeleri ve fuar ziyaretleri düzenlenerek firmalarımızın uluslar arası pazarları yerinde araştırmalarına imkan sağlandı. Ayrıca, hedef ülkelerden alım heyetleri şehrimize davet edilerek yatırım yapılacak sektörler ve avantajları konusunda bilgilendirme yapıldı Proje sürecinde ilimize Hindistan, Kanada, Polonya, Etiyopya, Karadağ, Rusya, Güney Afrika, Slovakya, Fas’dan alım heyetleri gelerek incelemelerde bulundu. Dünyanın çeşitli bölgelerinden ilimize gelerek ticari işbirliği görüşmeleri yapan ve aynı zamanda ilimizin ticari anlamda canlanmasına da katkı sağlayan Alım Heyeti Programı sosyal anlamda da Sakarya’nın canlılığını göstermek ve sosyokültürel yapısını tanıtmak adına da önem teşkil etti. Proje kapsamında yer alan firmalar ihracat oranlarını artırıp ve pazarlarını genişleterek il ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlamak adına ilk adımı attılar. Bununla birlikte hedef pazarları inceleyerek bünyelerinde geliştirilmesi gereken konuları tespit etme şansı da buldular. Projenin başarı ile sonuçlanması ile ikinci etap farklı sektörler için SAİGEP hazırlıkları devam ediyor” ifadelerini kullandı.