Yerli ve yabancı şairler, 14. Uluslararası Sapanca Şiir Akşamları\'nda şiirlerini seslendirdi.
Sapanca Gölü kenarında düzenlenen programda konuşan Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, ekonomik anlamda çok iyi noktada olan Türkiye’nin insani gelişmişlik açısından aynı başarıyı gösteremediğini söyledi.
İnsani gelişmişlik açısından en önemli enstrümanın kültür olduğunu vurgulayan İsen, şöyle konuştu:
“Yeni Büyükşehir Yasası\'ndan sonra Türkiye’nin neredeyse yüzde 70’i artık büyükşehirle idare ediliyor. Büyükşehir belediyesi niteliği kazanan illerdeki bu yeni yapının altyapı sayılabilecek büyük meseleleri zaten büyük ölçüde çözüldü. Şimdi \'üstyapı\' diyebileceğimiz tabloyla karşı karşıyız. Bu üstyapının realize edilmesinde kullanabileceğimiz en önemli enstrüman kültür. Türkiye’nin buna birçok bakımdan ihtiyacı var. Ekonomik bakımdan durumumuzu değerlendirdiğimiz zaman Türkiye, çok iyi bir noktada dünyada 16’ncı konumda ama insani gelişmişlik açısından bakıldığı zaman hiç hoş bir noktada değiliz.”
İsen, Sapanca Şiir Akşamları’nın marka değeri kazandığını, daha geniş platforma yayılabilmesi için kültür haftası haline getirilerek, kentin en önemli kültür etkinliklerinden biri haline gelmesi gerektiğini kaydetti.
"Şiir varsa insan da vardır"
Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, etkinliğin bundan sonra daha geniş katılımlı ve güzel şekilde gerçekleşebilmesi için gayret edeceklerini anlattı. Sapanca Şiir Akşamları’nın şaire ve şiire sevgi ve saygı gösterilebilmesi için önemli bir etkinlik olduğuna dikkati çeken Coş, “Şiir varsa insan da vardır. İnsan varsa şiir de şair de vardır. Bu nedenle Sakarya’daki güzel insanların şiire ve şairlere sahip çıkması, sanata ve kültüre destek vermesi takdir edilecek bir olgu. İnşallah bunu en üst düzeye çıkarmak için el birliğiyle hep birlikte çalışacağız” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından çeşitli illerden, Gagavuzya, Bulgaristan, Romanya, Makedonya ve Yunanistan\'dan gelen yerli ve yabancı 20 şair şiirlerini seslendirdi.