Gençleri geleceğin yakıt alternatiflerini geliştirmeye teşvik eden yarışmada bir başarı da Sakarya Üniversitesi’nden geldi.
Sakarya Üniversitesi’nin ve ülkemizin en başarılı ve aktif öğrenci topluluklarından SAITEM (Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Topluluğu), her yıl Avrupa, Amerika ve Asya kıtalarında düzenlenen, dünyanın en önemli öğrenci inovasyon yarışmalarından biri olan Shell Eco Marathon’da Türkiye ikincisi oldu.
Mühendislik, tasarım, inovasyon gibi alanlarda Türk gençlerinin ufkunu açan Shell Eco Marathon, aynı zamanda enerji teknolojileri alanında da bilgi birikimlerinin artmasına katkıda bulunuyor. Yarışma kapsamında 16-25 yaş arasında gençler, kendi tasarladıkları ve ürettikleri enerji tasarruflu araçlarla en az enerjiyle en uzun mesafeyi kat etmek üzere yarışıyorlar. Yaratıcı tasarımları ve teknik bilgileri sayesinde 1 kWh enerji ile en fazla yolu kat eden takımlar ödüllendiriliyor.
5 ülkeden 22 takım
SAITEM, 22-24 Eylül tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenen yarışmaya elektrikle çalışan ve tamamen ekipteki öğrencilerin kendi üretimi olan “Evrim” isimli arabayla katıldı. SAITEM, 5 ülkeden 22 takım ve 300’ü aşkın öğrencinin katıldığı yarışmada “Şehir Konsepti Akü Beslemeli Elektrik Yakıtı (Urban Concept Battery Electric)” kategorisinde yarışarak ikinciliğe ulaştı.
Arabanın tasarım ve üretiminin tamamen SAITEM üyeleri tarafından yapıldığının altını çizen SAITEM Başkanı Ali Görüm, ekip üyelerine, danışmanlarına ve sponsorlarına teşekkür etti. Görüm, bundan sonraki hedeflerinin 2018 Mayıs’ında Londra’da düzenlenecek olan maratonda Avrupa birincisi olarak, Türk bayrağını ve Sakarya Üniversitesi’ni en güzel şekilde temsil etmek olduğunu söyledi.
Daha önce Avrupa üçüncülüğü, Avrupa yedinciliği ve Dünya dokuzunculuğu bulunan ekipte, Makine, Elektrik ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinden öğrenciler bulunuyor.
Gençler, gerçekleştirdikleri ana projelerin altında alt projeler oluşturarak Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarına yoğun emek sarf ediyorlar. Bu şekilde dünya üniversiteleri ile rekabet edebilecek araçlar geliştirilirken, ayrıca alt projeler altında gerçekleştirilen bireysel çalışmalar sayesinde de girişimcilik ve yenilikçilik, SAITEM üyelerinin bir yaşam biçimi haline geldi.