Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek olacak bir projenin ilk meyvelerini Ramazan Bayramı\'ndan sonra almaya başlayacak.
2010 yılında temeli atılan ADASU Regülatörü Hidroelektrik Santrali\'nde deneme amaçlı su tutumlarına başlanırken, bayram sonrası ilk kabullerin yapılacağı açıklandı.
"Tüketilen enerjinin üçte ikisi karşılanacak"
ADASU HES’te ilk su tutma deneme çalışmaları öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Rüstem Keleş, şöyle konuştu: “2010 yılında temelini attığımız ADASU Regülatörü HES SASKİ Genel Müdürlüğümüz hidroelektrik santralimiz bugün 3 tribünden birden deneme üretimine başladı. Sakarya Nehri\'nden almış olduğumuz enerjiyi aldık sayaca vermeye başlıyoruz. Gerçekten hem genel müdürlüğümüz için hem Sakarya için tarihi bir gün çok mutlu ve sevinçli olduğumuz bir gün. Gerçekten adını ilimize veren ve Sakarya’mızda yüzyıllardan beri akan Sakaya Nehrimizden ilk defa enerji anlamında yararlanacağız. Bunun mutluluğunu tüm Sakaryalı hemşehrilerimizle paylaşmak istiyoruz. SASKİ’nin tüketmiş olduğu enerji ile karşılaştırdığımız zaman Genel Müdürlüğümüz yılda 60-65 milyon kilovat saat tüketen bir kurum. Büyük bir enerji tüketicisiyiz biz. Aşağı yukarı tüketmiş olduğumuz enerjinin üçte ikisini buradan karşılayacağız."
Tesisin ekonomik ömrü 49 yıl
SASKİ Genel Müdürlüğü\'nün enerji için yıllık 10 milyon dolar para ödediğini belirten Keleş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüketmiş olduğumuz enerjinin yarısını çok net bir şekilde buradan karşılayacağız. Dolayısıyla bu tesisin ekonomik ömrü 49 yıldır. Devlet Su İşleri ile yapmış olduğumuz sözleşme böyle. İnşaat süresini yani 3 yılı koyarsak bu tesis burada 45 yıl hizmet verecek ve SASKİ Genel Müdürlüğü kullanmaya devam edecek. Elde etmiş olduğumuz geliri bu şehre yatırım olarak harcayacağız. Bu önemli bir rakamdır.”
Türkiye\'de bir ilk
2005 yılında hükümetin yapmış olduğu enerji piyasası kanunu ile ilgili düzenleme sonrası enerji sektörünün önünün açıldığını ve kendilerinden bundan yola çıktıklarını anlatan Keleş, sözlerine şöyle devam etti: “Bu önemli bir düzenleme. Biz de bu kanundan yararlanarak HES üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırmıştık ve Sakarya Nehri’nde 3 noktada HES yapmaya karar vermiştik. Bunlardan ilki ADASU Regülatörü HES burası yıllık 49 milyon kilovat enerji üretim kapasitesine sahip. Bu Sakarya’daki su rejimine göre 55-60’a çıkabilir. Ama 40’tan aşağıya düşmez. Yılda 16-17 milyon TL enerjiye ödediğimiz para hesaplanırsa bunun yarısını burası karşılamış olacak. Bu anlamda hem kurumumuza hem de şehrimize önemli bir katkı. 160 bin ailenin yıllık tüketeceği enerji kapasitesini üretecek. Aynı zamanda SASKİ Genel Müdürlüğü şehre de önemli bir katkı sağlamış oluyor. Sadece su kanalizasyon ölçeğinde ele aldığınızda 2011- 2012 de yaklaşık 400 milyon TL enerjiye para ödediğini tespit ettik. Bu çok büyük bir rakam. Bu projenin gerçekleşmesi de Türkiye’de bir ilk.”
Keleş, Su ve Kanalizasyon idarelerinin sadece kendi tükettikleri elektrik kadar elektrik üretimine gitseler milyonlarca TL’nin şehirlere hizmet olarak girmesinin sağlanabileceğini kaydetti. Keleş, bunun sadece HES’lerle değil yenilenebilir enerji kaynakları olan rüzgar, güneş enerjisi ile de yapılabileceğini söyledi.
"Nehir ekolojisine olumsuz en ufak katkısı yok"
Şu an deneme aşamasında olduklarını ve bayram sonrası kabul işlemine başlayacaklarını anlatan Keleş, şöyle konuştu: “Yani hem kurumsal açıdan bizim için önemli bir tecrübe oldu hem de şehrimize ekonomik anlamda büyük bir katkı oldu. 49 yıl bu şehre hizmet verecek. Proje dünya standartlarında bir projedir. Balık geçişleri çakıl geçişleri dikkate alınarak ekolojik dengeyi bozmayacak şekilde yapıldı bu proje. Sakarya Nehrimize bu projenin olumlu katkısı var. Nehir ekolojisine olumsuz en ufak katkısı yok bunu gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz."
Pamukova ve Ferizli’de de HES çalışmalarının devam ettiğini kaydeden ve 3 HES’in de birbirini tamamlayacağını söyleyen Keleş, “3 HES’in toplamı 30 megavat olacak bu da 120 milyon kilovat enerji üretimi demek. SASKİ böylece kendi tükettiğinden fazlasını üretmiş olacak ve piyasaya enerji satmış olacak” dedi.