Korucuk’ta bulunan Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hizmet veren Gastroenteroloji Bilim Dalı’yla Sakarya’dan diğer illere yapılan sevkler ortadan kalkarken, yurt dışı ve bir çok illerden Sakarya’ya hasta geliyor.
Korucuk Gastroenteroloji Bölümü\'nde görev yapan Prof. Dr. Erkan Parlak, Gastroenteroloji ile bazı bilgiler verdi.
“Gastroenteroloji nedir, bölümünüzde hangi hastalara hizmet verilmektedir?”
Prof. Dr. Parlak “Gastroenteroloji iç hastalıklarının bir yan dalıdır. Temel olarak sindirim sistemi hastalıklarını inceler, teşhis ve tedavisini yürütür. Yemek borusu, mide, ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar, karaciğer, safra kesesi, pankreas organlarına ait hastalıklarla ilgilenir. Çoğumuzun ismini bir şekilde duyduğumuz reflü, ülser, gastrit, hepatit, siroz, ülseratif kolit gibi hastalıklar gastroenterolojinin konusudur.
“Hastaneniz gastroenteroloji bölümü hakkında bilgi verir misiniz?”
Prof. Dr. Parlak, “Gastroenteroloji bölümünde Prof.Dr. Erkan Parlak, Doç.Dr.Mustafa İhsan Uslan ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Tarık Eminler olmak üzere toplam 3 öğretim üyesi ve yardımcı sağlık personellerimiz ile hizmet veriyoruz. Yataklı servisimiz, gastroenteroloji polikliniğimiz ve endoskopi ünitemiz mevcut. Yataklı servisimize yılda ortalama 1000 hasta yatıp çıkmakta, poliklinikte ise ortalama yılda 8000 hasta bakmaktayız. Ayrıca bir yılda ortalama 4000 hastaya endoskopik işlem yapılmaktadır.
“Endoskopi ünitesinde hangi işlemler yapılmakta?”
Prof. Dr. Parlak, “Endoskopi ünitesinde rutin olarak gastroskopi, kolonoskopi ve ERCP işlemleri yapılmaktadır. Bunun dışında beslenemeyen hastaların midesine endoskopik olarak tüp yerleştirilmesi, yemek borusu ve midedeki tıkanıklıkların balon veya stent ile açılması, mide kanamalarına çeşitli yöntemlerle müdahale edilmesi, mide ve barsaklarda bulunan ve tedavi edilmezse kansere neden olabilen poliplerin çıkarılması gibi işlemler yapıyoruz. Bunun dışında servisimizde de karaciğer biyopsisi yapılmaktadır.”
“ERCP işlemi nedir?”
Prof. Dr. Parlak, “ERCP, safra yolları ve pankreas kanalındaki hastalıkların tanı ve tedavisi amacıyla endoskopi ve röntgenin birlikte kullanıldığı bir yöntemdir. Bunun için safra yolları ve pankreas kanalının barsaklara açıldığı yerden girilerek işlem yapılır. Bu yöntemle safra kanalındaki taşlar ameliyatsız olarak alınır, darlıklar varsa balon yada stent uygulamaları ile açılır. ERCP nitelikli ve diğer endoskopik yöntemlere göre daha komplike bir işlemdir. Sakarya ilinde sadece hastanemizde yapılmaktadır. Bu işlem Türkiye genelinde belli sayıda merkezlerde yapılmaktadır. Bu işlemin hastanemizde yapılması dışarıya sevklerin önüne geçmiştir. Bunun yanında son zamanlarda ileri endoskopik işlemler konusunda yaptığımız çalışmalar neticesinde çevre illerden ve Malatya’dan İzmir’e, Ordu’dan Hatay’a, Azerbeycan’dan Kosova’ya pekçok yerden sevk alan bir merkez haline gelmemizi sağlamıştır.”
“Sizden aldığımız bilgiler ilimiz adına çok sevindirici. Bu gelişmeler devam edecek mi?”
Prof. Dr. Parlak, “Bizler kliniğimizde halihazırda verdiğimiz hizmeti teknoloji ilerledikçe zenginleştimek istiyoruz. Bu bağlamda reflü hastaları ve kronik kabızlık hastaları için bir motilite laboratuvarı kurma girişimlerimiz var. Bunun dışında endokopik ultrason, ince bağırsakları da inceleme yeteğine sahip endoskop ve safra yollarına kadar girebilen endoskop gibi yeni teknoloji ürünlerini ilimize kazandırmak istiyoruz. Bu konuda da girişimlerimiz devam ediyor. Ayrıca iş çeşitliliği arttıkça eleman ihiyacı da artıyor. Yakında Prof. Dr. Aydın Şeref Köksal’da ekibimize katılacak olup, özellikle ihtiyacımız olan uzman ve asistan sayımız arttıkça yapılan işlemlerin sayı ve kalitesinin de artacağını umuyoruz.”
Bu hizmetlerin yanında eğitim faaliyetlerine de devam ediyorsunuz. Türk Gastroenteroloji Vakfı’nın bu hafta sonu ilimizde düzenleyeceği Güncel Gastroenteroloji Toplantısında konuşmalarınız var. Bu toplantı hakkında bilgi verebilir misiniz, toplantının amacı nedir?”
Prof. Dr. Parlak, “Türk Gastroenteroloji Vakfı yıllardır birinci basamakta hizmet veren hekimlerimize yönelik olarak bu toplantıları Anadolu’nun her vilayetinde düzenlemektedir. İlimizde 08-Mart-2014 tarihinde Elmas Garden Inn otelde gerçekleşen toplantıda tüm öğretim üyelerimiz görev aldı. Bu toplantıların iki önemli amacı vardı. Birincisi ildeki gastronenterologlar ile birinci basamakta görev yapan aile hekimlerini tanıştırmak, bir diğeri de gastroenterologlar ile aile hekimlerinin bilgilerini paylaşılması. Dolaylı olarak bu durum hastalara hizmet kalitesini artırmaya yönelik fayda sağlamaktadır. Bildiğiniz gibi Türkiye yakın zamanda aile hekimliği sistemine geçmiştir. Gastroenteroloji, sindirim sistemi hastalıkları ile ilgilenmesine rağmen bu hastalıkların büyük çoğunluğu aile hekimleri tarafından teşhis ve tedavi edilebilen hastalıklardır. Bugün bir sevk zorunluluğu olmamasına rağmen hastanelerdeki yığılmaları önlemek ve randevu sorununu çözmenin en önemli yolu hastaların öncelikle aile hekimlerine başvurmalarıdır. Uzmanlık alanı gerektiren bir durum olup olmadığını aile hekimleri karar verebilir ve gerekli durumlarda hastaları, klinik bilgileri ekleyerek gastroenterolojiye yönlendirebilirler. Sürecin bu şekilde olması yığılmaları da önleyecektir.