Sakarya Gaz Sahası'da 540 Milyar Metreküp Keşif

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Karadeniz'deki gaz çalışmalarıyla ilgili bilgiler verdi.
"ENERJİ MERKEZİ OLMA YOLUNDA ADIMLARI ATIYORUZ"
Gaz merkezi ile ilgili Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştüğünü söyleyen Erdoğan, "Gaz merkezi ile alakalı olarak şu anda sayın Putinle yaptığımız görüşmede, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız kapsamlı çalışmaları muhataplarıyla yapıyor. En yakın merkez olarak Trakya merkezi görülüyor. Bunlar ilk tespitler. Çalışmayı arkadaşlar yaptılar. Uzun zamandır enerji merkezi olma yolunda adımları atıyoruz" dedi.
"KARADENİZ'DEKİ GAZ KEŞFİ AYRI GÜÇ KATACAK"
Karadeniz'deki gaz keşfinin Türkiye'ye güç katacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Azerbaycan'da sayın Aliyev ile görüştük. Oralardan da alacağız, Tanap'tan da alacağız. Karadeniz'deki gaz keşfi bize ayrı güç katacak. Malum biz göreve geldiğimizde Türkiye'nin ne sismik araştırma gemisi, ne sondaj gemisi vardı. Berat Bey'in bakanlık döneminde ilk gemilerin alımı yapıldı. Alırken kar ettik. Şu anda gemilerin fiyatları farklı noktada. Bunlarla Karadeniz ve Akdeniz'de yapacağımız gibi, farklı ülkelerde doğal gaz kaynaklarının yoğun olduğu yerlerde gemilerimizle gidip oralardan doğal gazı çıkararak gerek o ülkede gerek üçüncü ülkelere satma şansımız var. Merkez olmak için tek kaynak yeterli olmaz. Bunu dağıtmak gerek" ifadelerini kullandı.
"SAKARYA SAHASINDA 540 MİLYAR METREKÜP KEŞİF"
Libya'yla da temasların olduğunu kaydeden Erdoğan, "Şimdi hep birlikte inşallah Tuna 1 kuyusu dediğimiz buradaki çalışmalar önem arz ediyor. Karadeniz'de Sakarya adını verdiğimiz doğal gaz önem arz ediyor. Öbür tarafta Tanap ve Mavi Akım geliyor. Bunlar belli noktada bütünleşiyor. Sakarya sahasında 540 milyar metreküp keşfimiz var. Bunun dışında 110 milyar metreküplük bir gaz keşfi de var. Bunu 2023'e yetiştirmek için ekiplerimiz yoğun bir çalışma içinde. 40 kuyu ile günlük 40 milyon metreküpü vermiş olacağız. Şu ana kadar Sakarya sahasında 540 milyar metreküp keşfettik ki diğer yaptığımız tespitlerde bunu aşan yok. Son olarak 110 milyar metreküplük var. Bu rezervler tespit edildikçe belki daha fazlasını yakalayacağız. Arkadaşlarımızın bu gayretleri hakikaten bizi ciddi manada rahatlattı. İnşallah sonuçlarını yakın zamanda açıklayacağız" diye konuştu.
Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Sondaj gemilerimiz Kanuni ve Yavuz eş zamanlı çalışıyor. İlk etapta 10 kuyu açacağız. Sahanın tam üretime geçmesiyle günlük 40 milyon metreküplük gazı sisteme vermiş olacağız. Sakarya gaz sahası yapılan en hızlı deniz sahası olacak. Son aldığımız sondaj gemisi 12 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor. Bu da bizim için büyük bir avantaj."
2 yıl önce
Elektrik şalt sahası kurulumu
Sakarya test kitapları