Sakarya\'da her yıl Temmuz ayında erginleşerek Sakarya Nehri\'nden çıkan ve çiftleşme uçuşu yapan milyonlarca \'Birgün\' sineğinin \'ölümle dansı\' başladı.
Pek çok vatandaş, dünyada sadece Sakarya\'da görüldüğü belirtilen ilginç doğa olayını izlemek için Sakarya Köprüsü\'ne geldi.
Sakarya Nehri\'nde gelişimlerini tamamlayan birgün sinekleri, her yıl olduğu gibi bu yıl da karaya çıkarak ışık etrafında toplu şekilde çiftleşme uçuşlarını yaparak öldü. Havanın kararmasıyla birlikte sudan çıkan milyonlarca birgün sineği, başta Sakarya Köprüsü üzerindeki aydınlatma lambaları olmak üzere şehirdeki pek çok aydınlatma direğinin yaydığı ışık altında toplandı.
Sakarya Köprüsü\'nü kaplayan milyonlarca sinek, ilginç görüntüler oluşturdu. Çiftleşme uçuşu yaptıktan sonra yere düşüp ölen sinekler, yolda beyaz bir örtü oluşturdu. Çok sayıda kişi ve aile, eşine ender rastlanan doğa olayını izlemek için köprüye geldi. Vatandaşlar, cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle sineklerin çiftleşme uçuşunu görüntülemeye çalıştı. Sürücüler, havadaki sinekler ve kayganlaşan yolda zor anlar yaşadı. Bazı motosikletliler kayarak düştü.
Ailesiyle birlikte doğa olayını izlemeye gelen Levent Sözen, sineklerin muhteşem bir görüntü oluşturduğunu söyledi. Her sene bu manzarayla karşılaştıklarını kaydeden Sözen, "Her sene olduğu gibi Sakarya\'nın doğa manzarası harika. Muhteşem bir görüntü. Çocukları getirdik. \'Görsünler, eğlensinler\' diye. Ne olduğunu bilemiyoruz. Her sene bu manzara oluyor" dedi.
Eskişehir\'den gelen Hafize Anayurt ise ilk kez böylesine bir olayla karşılaştığını ifade ederek; "Kışın kar, yazında kelebek karı gibi bir şey. Çok şaşırtıcı. Herkesin gelip görmesi lazım" diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi\'ne araştırma konusu olan bu canlıların karaya çıkışlarının birkaç hafta devam etmesi bekleniyor. Ömürlerinin büyük bir bölümünü larva halinde suda geçiren birgün sinekleri, 1 ila 3 yıl süren erginleşme sürecini tamamlayıp sudan çıkarak ışığa yönelip çiftleşme uçuşlarını yaparak toplu şekilde ölüyor.