Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı tarafından Ramada Otel’de “Sakarya MS Günleri” konulu sempozyum düzenlendi.
Toplantının moderatörlüğünü üstlenen SAÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Dilcan Kotan Dündar, MS hastalığının multidisipliner yönetimine dikkat çekti. Sempozyumda özellikle genç insanları etkileyen ve özürlülük nedeni olabilen bu hastalığın tanı ve tedavi süreçleriyle ilgili son gelişmeler konuşuldu. Sempozyuma konuşmacı olarak İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gülşen Akman Demir, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Efendi, İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Burcu Altunrende ve Bakırköy Mazhar Osman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniğinden Doç Dr. Nilüfer Kale katıldı.
Prof. Gülşen Akman Demir’in hastalığın özellikle son on yılda yeni tedavi edici ajanların klinik uygulamaya girmesinden sonra kontrol altında tutulabildiğine ve sakatlık oranında belirgin azalma olduğunu bildirdi. MS hastaları için gerçek yaşam verilerinin değerlendirildiği sempozyumda, Prof Dr. Hüsnü Efendi, 2010 yılından beri FDA onayı alan ağız yoluyla uygulanan ajanların nöroloji pratiğine girmesiyle, hastaların tedavi uyumunun arttığı, iş gücü ve günlük aktivitelerinde belirgin artma olduğunu kaydetti.
Doç. Dr. Nilüfer Kale MS nedenlerini, çeşitlerini ve oluş mekanizmalarını belirtirken, Doç. Dr. Burcu Altunrende MS hastalarının zaman zaman iğne tedavilerinden yoruldukları için doktora danışmadan ilaçlarını kestiklerine ve yeni çıkan tedavilerin bu grup hasta için önemine vurgu yaptı. Sakarya MS günleri, ilimizin yanısıra başka üniversitelerden de geniş uzman katılımcısı olması yönüyle de dikkat çekti. Kapanış konuşmasını yapan Doç. Dr. Dilcan Kotan Dündar, bu sempozyumun her yıl Sakarya ilinde düzenlenebilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarının yürütüldüğünü bildirdi.