Sakarya MÜSİAD Prof. Dr. Faruk Beşer'i ağırladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Sakarya Şubesi Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Faruk Beşer’i ağırladı. Dernek Hizmet binası konferans salonunda gerçekleşen programda Zekât ve Faiz konusu işlendi.

Açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Ahmet Genç gündeme ilişkin bazı mesajlar verdi. Genç öncelikle İstanbul’da yaşanan terör olayına ilişkin olarak şunları kaydetti: Ülkemiz üzerinde çirkin oyunlar tezgâhlayan terör örgütü ve işbirlikçileri gerçekleştirdikleri hain saldırıyla kirli yüzlerini bir kez daha dünya kamuoyuna gösterdi. Tarihi boyunca hiçbir güce boyun eğmeyen bu millet bundan sonrada kimseye boyun eğmeyecektir. Milletimiz, bu gibi hain olaylar karşısında her zaman olduğu gibi dik duruşunu sergilemeye devam edecektir. Bizler de bir daha böyle terör saldırılarının ülkemizde yaşanmaması için üzerimize ne görev düşerse yapmaya hazır dedi. Genç Suriye’de yaşananlara da değindi. Halep kentinde yaşanan savaşın, soykırımın, vahşetin, insanlık adına bir an önce durdurulması gerektirdiğini vurgulayan Genç; MÜSİAD Sakarya Şubesinin yapmış olduğu ve önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan Kudüs Yurtdışı Gezisi ve Genel Kurul hakkında da üyelere bilgi verdi.

Faizin Alternatifi Zekat

MÜSİAD Sakarya Şubesinin periyodik olarak tertip ettiği konferans/seminer günlerinin konuğu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Faruk Beşer oldu. Beşer Zekât ve Faiz konusunun anlattı. İslam iktisadı söz konusu edildiğinde zekâtın çok önemli ve müstesna bir yeri olduğuna dikkati çeken Beşer: İslam ekonomisi adına en önemli dikkat noktalarından biri bölüşümdür: Servete sahip olmalısınız ama bölüşmeyi de bilmelisiniz. Sandığınız gibi zekât gönüllü bir tasadduk değildir. Bir İslam toplumunda gelir dağılımının en önemli araçlarından biri zekâttır. Tasarrufların atıl bırakılmamasını, piyasaya üretime ya da ticarete yönlendirilmesini sağlayan da zekâttır dedi. Prof. Dr. Faruk Beşer faiz konusuna da değindi. Zekât Kur"an-ı Kerim"de faizin alternatiflerinden biri olarak sunulduğunu hatırlatan Beşer, faiz paranın başlı başına bir kazanç faktörü görülmesi anlamına gelir. Servetin bir sömürü aracı olarak kullanılması demektir. Enflasyonun ve fiyat artışlarının en büyük sebebi faizdir. Faiz bir sünger gibi en alttakinden başlamak üzere en üstekine doğru servetin haksızca ve ahlaksızca emilmesidir. Kur"an-ı Kerim"de faizin cezası kadar şiddetli bir ceza hiçbir günah için zikredilmemiştir dedi. Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Beşer tüm İslam aleminin bu iki kavramı çok iyi anlayıp yaşamlarında uygulamaya koymalarının önemine dikkati çekti.

Programın sonunda Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Faruk Beşer adına dikilen fidan bağışı sertifikasını Şube Başkanı Ahmet Genç kendisine takdim ederek, toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
ca05cfbad441cbf4055bffe17ab8aba5@