Sakarya Nehri alarm veriyor

Kuraklık sıkıntısının yaşandığı İstanbul\'a su sağlaması düşünülen Sakarya Nehri\'nde indikatör alg türleri tespit edildi.

Tespit edilen türler nehrin organik ve kimyasal kirlenmeye maruz kaldığını gösterdi. Uzmanlar ortam bulmaları halinde yayılan alglerin ötrofikasyona neden olabileceğini belirtiyor.

Eskişehir\'den doğan, Sakarya\'nın Karasu ilçesinde Karadeniz\'le buluşan, 824 kilometre uzunluğundaki Sakarya Nehri\'ndeki yosun türleri araştırıldı. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı\'nda öğrenim gören bir öğrenci tarafından yapılan yüksek lisans çalışmasında fabrika, tekstil atıkları, kanalizasyon ve tarımsal gübreleme ile oldukça kirlenen Sakarya Nehri’nin kirlilik düzeyinin fitoplankton türlerini nasıl etkilediği belirlendi.

Kızılırmak ve Fırat Nehirlerinden sonra Türkiye’nin 3. büyük akarsuyu olan Sakarya Nehri\'ndeki çalışma 1 yıl sürdü. Nehrin Karadeniz’e döküldüğü noktaya kadar olan mesafede yer alan Mekece, Alifuatpaşa, Adapazarı, eski Sakarya Köprüsü, Ferizli ve Karasu Yenimahalle\'de belirlenen noktalardan örnekler alındı.

150 fitoplankton türü

Yapılan çalışmada 150 fitoplankton türü tespit edildi. Tespit edilen fitoplankton grupları içinde Chlorophyta ve Ochrophyta baskın divizyo olarak belirlendi. Sıcaklığın yüksek olduğu dönemde, Cyanobacteria divizyonuna ait türlerde artış gözlemlendi. Bunun yoğun kirlilik yükünden kaynaklandığı belirtildi. Tez haline getirilen araştırmanın sonuç bölümünde tespit edilen türlerin nehrin organik ve kimyasal kirlenmeye maruz kaldığını gösterdiği ifade edildi.

Gerek tarımsal sulama gerekse avcılık yapılması sebebiyle Türkiye’nin önemli akarsuları arasında yer alan nehrin sürüdürülebilir kullanımı ve biyolojik dengesinin korunmasının önemli olduğu vurgulandı. Nehirle ilgili çalışmaların düzenli olarak devam etmesi, fitoplankton, zooplankton, bentik alglerin araştırılması, ayrıca nehrin fiziko-kimyasal parametrelerinin de düzenli alınmasının nehrin korunması ve sürdürülebilir kullanımı için gerekli olduğu belirtildi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği öğretim üyesi Prof.Dr.Saim Özdemir, yosunların ortam bulmaları halinde yayıldığını söyledi. Alglerin ötrofikasyona neden olabileceğini kaydeden Özdemir; "Suda çözülmüş oksijenin düşmesine neden olurlar. Bunun sonucunda balık ölümleri yaşanır. Kirlilik yosunları arttırıyor." dedi.
10 yıl önce
Oto Servis, Oto Tamir - Bakım, Oto AlarmOto Servis, Oto Tamir - Bakım, Oto Alarm
Yangın alarm sistemleriYangın alarm sistemleri
Sindoh Sakarya
Sakarya ders kitapları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
020bfb0826e00aca0a69e5493f942f85@