Sakarya\'da içme suyu ihtiyacının karşılandığı Sapanca Gölü, kuraklık, sanayi amaçlı su tüketimi, su firmalarının kaynakları kullanması ve bilinçsiz su tüketimi nedeniyle tarihindeki en kurak dönemi geçiriyor.
Vatandaşları suyu tasarruflu kullanmaları konusunda uyaran ve gölden izinsiz su çektiklerini iddia ettikleri sanayi kuruluşlarına dava açan belediye ise park, bulvar, refüj ve kavşaklardaki ağaç ve çimleri Sapanca Gölü\'nden sağlanan içme suyu ile suluyor. Sakarya Nehri\'nin suyu boşa akarken adeta can çekişen Sapanca Gölü\'nün suyuyla çimlerin sulanması tepkilere neden oluyor.
Kuraklık, Kocaeli ve Sakarya için \'cansuyu\' olan Sapanca Gölü, her geçen gün daha da çekiliyor. İşletme kodu 29.90 olan gölün su seviyesi 29.68 koduna kadar düşerek tarihindeki en kurak dönemi gördü. Kuraklık sıkıntısının yaşandığı Sakarya\'da su idaresi vatandaşlara su tasarrufu yapmaları konusunda uyarıda bulunuyor. Ancak aynı belediyenin Park Bahçeler Müdürlüğü\'nün sulama ihalesini alan firma, park, orta refüj ve kavşaklardaki çimleri gölden temin ettiği içme suyuyla suluyor. İçme suyu, itfaiyecilerin acil durumlarda kullandığı yangın hidrantlarından tankerlere dolduruluyor.
Damlama ve yağmurlama şeklinde yapılması gereken sulama büyük hortumlarla vahşi şekilde yapılıyor. Bu şekilde tonlarca su heba ediliyor. Belediyenin fıskiyeli sulama sistemleri de suyu şebeke suyundan sağlıyor. Sulama sisteminin sensörlerinin olmaması nedeniyle sistem yağmurlu havada dahi sulama yaparak suyu boşa harcıyor. Şehrin çok yakınından geçen Sakarya Nehri\'nin suyu boşa akarken su kaynaklarının tehlikeli şekilde azaldığı bu dönemde göl suyunun çim sulamada kullanılması vicdanları sızlatıyor.
"Biz kurak mevsimi olan bir ülkeyiz"
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mahnaz Gümrükçüoğlu, konuyla ilgili daha önce yaptığı açıklamada, sulamada şebeke suyunun kullanılmasının çok yazık olduğunu belirterek, şunları kaydetmişti: "Ülkemiz, kuzey ülkeleri gibi her yere çim ekilecek bir ülke değil. Biz kurak mevsimi olan bir ülkeyiz. Türkiye\'nin tamamında neredeyse kurak bir mevsim var. Dolayısıyla çimin her yerde kullanılması doğru değil. Peyzaj alanlarında daha az su isteyen çalı türü bitkiler ekilmesi gerekiyor. Biz nedense her yere yeşil çimler ekiyoruz. Onları sürekli suluyoruz. Üstelik şebeke suyu ile suluyoruz. Sulamada şebeke suyunun kullanılması çok yazık. Elimizde bir avuç su var, onu da sulamaya harcıyoruz. Sulama arıtma tesisinden çıkan suyla yapılabilir. Her yere hortumla istediğiniz kadar su vermek yerine damlatmalı su kullanmak önemli. Damlatmalı su içinde çalı türü bitkiler kullanmanız gerekiyor. Çimleri damlatmalı suyla sulayamazsınız. Çok az suyla büyüyebilen, sürekli yeşil kalabilen bir sürü peyzaj bitkisi var. Onlar kullanılırsa sulama ihtiyacı çok azalacaktır."