Mart ayının yağışlı geçmesi sadece barajları doldurmakla kalmadı, göllerin su kalitesini de yükseltti. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Meriç Albay, yağışların su kaynaklarındaki suyun kalitesini artırdığını söyledi.
Albay, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, göllerde su değişimi ne kadar hızlı olursa göl suyunun o kadar temiz olacağını kaydetti. Son yağışların göllerdeki su seviyesini yükselterek göllerden su tahliyesi imkanı sağladığını ifade eden Albay, "Bu tahliye göllerin daha temiz olmasını sağladı. Göllerdeki su değişimi ne kadar hızlı olursa göl suyunun kalitesi o kadar artar. Son yağışlar göllere nefes aldırdı." dedi.
Beslenmeyen, uzun süre bekleyen suların su kalitesinin gün ışınları ve çevresel faktörlerle azalacağını ve yosunlaşmaya neden olacağını dile getiren Albay, son yağışların göldeki yosunlaşmanın da ciddi bir şekilde önüne geçeceğini belirtti. Albay, Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyunu karşılayan Sapanca Gölü'nün de son yağışlarla su kalitesinin arttığını sözlerine ekledi.
SAKARYA NEHRİ YENİDEN CANLANDI
Yağışlar Sakarya Nehri'ne de hayat verdi. Nehrin Ankara-Polatlı kesimi yeniden canlandı. DSİ 32. Şube Müdürü Abdüsselam Eldemir, nehir debisinin bazı yerlerde saniyede 500 metre küpe kadar çıktığını kaydetti.
Yağışların Sakarya Nehri'nin bütün kollarını canlandırdığını vurgulayan Eldemir, "Sakarya Nehri'ne hayat veren bütün kollar canlandı. Nehrin uzun yıllar sonra debisi arttı. Hatta bazı bölgelerde küçük çaplı taşkınlar da yaşandı." diye konuştu.
SAPANCA'NIN SU SEVİYESİ MAKSİMUMA YÜKSELDİ
Sakarya ve Kocaeli'nin içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nün su seviyesi de maksimuma çıktı. Göldeki su seviyesi 32.19 metreye yükseldi. 2007 yılında gölde ciddi düşüş olmuş, göldeki su seviyesinin 1 santimetre düştüğü taktirde şehir susuzlukla karşı karşıya kalmıştı.
Abdüsselam Erdemir, 10 yıl aradan sonra Sapanca Gölü'den Çark Deresi'ne saniyede 12 metre küp su tahliye edildiğini belirterek, "Mart ayı başından beri bu tahliye devam ediyor." bilgisini verdi.