Sakarya İl Çevre ve Orman Müdürü Nurettin Taş, vatandaşları çevreye karşı duyarlı olmaları konusunda uyardı.
5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla Hür Fm'de Hülya Sürücü'nün hazırlayıp sunduğu Detay Programı'na konuk olan Taş, Sakarya'nın önemli çevre sorunları konusunda da aydınlatıcı bilgiler verdi.
İl Çevre ve Orman Müdürü Nurettin Taş, Detay Programı'nda ayrıca, Sapanca Gölü'ne sahip çıkılması gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Sapanca Gölü Sakarya'nın içme suyu havzası ve gözbebeğimiz gibi bakmamız gereken bir yer. İlimizdeki tüm kurum kuruluşlar da bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeli. Sapanca'da su seviyesi yükseldiği için ilimizde su sıkıntısı olmayacak diye düşünüyoruz”
İzmit Belediyesi'nin gölden su alma olayının da gündeme geldiği Detay programında gölden su almaların sınırlı tutulduğunu anlatan Taş, “Sapanca Gölü ile ilgili meclis araştırma komisyonunun hazırladığı rapor henüz elimize geçmedi” dedi.
NEHİR KİRLİLİĞİ ANORMAL BOYUTTA DEĞİL
İl Çevre ve Orman Müdürü Nurettin Taş, Sakarya Nehri'ndeki kirliliğin anormal boyutlarda olmadığını öne sürerek, “Sakarya nehrindeki kirlilik sadece ilimizde oluşan kirlilik değil, Ankara, Bolu, Eskişehir, Kütahya, Bursa ve Sakarya'dan oluşan 6 ilin kirlilik parametreleri toplanıyor ve en son Sakarya'da toplanıp nehre dökülüyor. Numunelere göre ilimizde anormal bir kirlilik sözkonusu değil. Havza ilan edilmesine ilişkin çalışmalar var. Bakanlık devrede” şeklinde konuştu.
BALIK ÖLÜMLERİ YOK
Sakarya Nehri'ndeki kirlilik yüzünden balık ölümlerinin yaşandığı iddialarına da değinen Taş, “Bu sene için Sakarya nehrinde balık ölümlerine rastlanmadı Yaşanan bir balık ölümü oldu, o da sanayi tesislerine uzak bir bölgede gerçekleşti. Dolayısıyla balık ölümlerine ille de sanayi atıkları değil, çeşitli sebepler de neden olabiliyor” dedi.
Sanayi tesislerinin sık sık denetlendiğini, denetlemelerin de bazen bakanlıkça müştereken yapıldığını söyleyen Nurettin Taş, denetleme sonuçlarına göre gerekli kanuni işlemlerin yapıldığını ve sanayi tesisleriyle ilgili şikayetlerin de eskiye göre azaldığını belirtti.
KENEYE KARŞI TEDBİR ALIN
Kene vakasına karşı ilgili kurumların tedbirler aldığını, ancak vatandaşların da kendi imkanlarıyla gerekli tedbirleri alması gerektiğini belirten İl Çevre ve Orman Müdürü Nurettin Taş, keneye karşı evleri kireçlemenin, evlerin önünde ateş yakmanın gereksiz olduğunu söyledi. Nurettin Taş, “Paniğe kapılmaya gerek yok, yeter ki tedbirlerinizi alın” şeklinde konuştu.
Gereksiz ilaçlamanın vatan hainliği ile eşdeğer olduğu görüşüne katıldığını belirten Taş, “Doğanın dengesini bozmaya gerek yok. Gereksiz ilaçlama yarar değil, zarar da getirebilir. Topraktaki mikroorganizmaları yok etmemek lazım” dedi.
DOMUZ GRİBİ İÇİN YAYGARAYA GEREK YOK
Domuz Gribi vakasına karşı yaygara koparmaya gerek olmadığının altını çizen Taş,Taraklı'da yaban domuzlarının yoğun olarak bulunduğu bölgede inceleme yaptıklarını, domuz gribine karşı da gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı.
Acarlar Longozu'nda kuş türü sayısının arttığını, Karasu ve Kaynarca halkının bu bölgeye sahip çıkması gerektiğini hatırlatan Taş, Acarlar Longozu'nun zamanla turizm merkezi haline geleceğini söyledi.
ORMAN YANGINLARINA DİKKAT
Taş, orman yangınlarına karşı vatandaşların duyarlı olması gerektiğini belirterek, “Ormanlar kamu malıdır. İlimiz Türkiye ortalamasının üzerinde ormanlık alana sahip. Sakarya'da verimli ormanlık alanlar var. Orman yangınları yüzünden bu değerleri kaybetmemek için dikkatli olmak gerekir. 10 yıllık verilere göre yangınların % 54'lük kısmı ihmal, dikkatsizlik ve kaza sonucu meydana geliyor” dedi.
KAÇAK KÖMÜR KULLANMAYIN
1/100 bin ölçekli Çevre düzeni planına Sakarya'nın acil ihtiyacı olduğunu belirten Taş, anız yakmanın yasak olduğunu ve kentsel dönüşüm projesi hayata geçtiğinde ilimize büyük katkı vereceğini söyledi. Sakarya'da ağaçlandırma çalışmalarının sürdüğünü, Ankara-İstanbul otoyolunda fidan dikiminin yapıldığını ifade eden Nurettin Taş, vatandaşları kaçak kömür kullanmamaları konusunda uyardı.