"Sakarya Olası Depreme Hazır Değil!"

Kızılay Sakarya Şube Başkanı Şaban Koludra, İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya şube başkanı Hüsnü Gürpınar, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur ve kısa adı ÜTİM olan Üniversite Tim Teşkilatları Derneği başkan yardımcısı ve Sakarya bölge koordinatörü Zafer Balkaya, “Sakarya olası bir depreme hazır değil” görüşünde birleştiler.

Hür Fm’de Hülya Sürücü’nün 17 Ağustos 1999 depreminin 10 ncu yıldönümü dolayısıyla hazırlayıp sunduğu Detay-Deprem Özel programına konuk olan Koludra, Gürpınar, Matur ve Balkaya, kentte olası bir depreme karşı hazırlıklı olunması konusunda gerekli tedbirlerin alınmasının şart olduğunu söylediler.

Programda ilk olarak söz alan Zafer Balkaya ÜTİM Derneğinin yanı sıra, Adapazarı’nda 17 Ağustos 2009 günü AKM’de gerçekleştirilecek olan “10 ncu yılda depremde kaybettiklerimiz ve şimdi” konulu panel hakkında detaylı bilgiler verdi. Türkiye'nin en büyük gönüllü hareketini başlattıklarını ifade eden Balkaya, panele tüm Sakarya halkının katılmasını istedi.

IŞIKARA CANLI YAYINA KATILDI

Öte yandan deprem profesörü olan ve ülkede “deprem dede” olarak bilinen Prof. Dr.Ahmet Mete Işıkara da Hülya Sürücü ile Detay Programına telefonla bağlanarak kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı.

Işıkara, 2010-2014 yılları arasında Marmara’da önemli bir deprem meydana gelebileceği ihtimalinin yüksek olduğunu ve halkın depremle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini söyledi. “İşi ehline bırakmak lazım. Her önüne gelen bina yapmamalı” diyen Işıkara, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu ve 2003’ten bu yana 6’nın üzerinde deprem olmamasının da kendisini endişelendirdiğini kaydetti.

GÜRPINAR: ÖNCE GÜVENLİ BİR KENT

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya şube başkanı Hüsnü Gürpınar da, “17 Ağustos'ta yaşadıklarımızı yeniden yaşamamak için olası depremlere hazırlıklı olmak gerekir. Bunun tek yolu da güvenli yapılar yapmaktır” şeklinde konuştu.

“Asıl problemimiz depremi geçirmiş çok katlı yapıları depremlere hazır hale getirmek.10 yıl geçmesine rağmen bu yönde somut bir çalışma maalesef yapılmadı.Depremden uzaklaştıkça yenisine yaklaşıyoruz. Güvenli bir kentte yaşamak istiyoruz. Bu şehrin birinci önceliği güvenli kent olmasıdır” diyen Gürpınar, “Sakarya olası bir depreme hazır değil” şeklinde konuştu.

MATUR: DEPREMİ UNUTTURDULAR

“Depremin 10 ncu yılındayız ama şehirde anma adına ciddi bir anma programı yok. Şehir halkı ve sivil toplum örgütleri duyarsızlar” diyen Sezai Matur da, “Sivil örgütler geçen sene de sessizdi, bu sene de sessiz. Yapılan etkinlikleri görünce depremi birlikte yaşadığımız kentlere gıpta ile bakıyorum. Kendimi de suçluyorum. Çünkü ben de zaman zaman pasif kaldım. Ama bu,  Sakarya'nın genel yapısından kaynaklanan bir şey..Ne oldu anlamadım. Birileri bize bir şekilde depremi unutturmaya çalıştı ve maalesef ki bunu da başardılar. Anma programları en azından bize olası depremlere hazırlıklı olmak adına bir yol gösterici olabilirdi. Gürpınar haklı. Sakarya olası depreme hazır değil. Bu kentte deprem ile ilgili tüm sorunlar çözüldü diyorlar. Neresi çözüldü? Bilim adamları da, tarih de bunun aksini söylüyor” şeklinde konuştu.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>G&Uuml;RPINAR: &Ouml;NCE G&Uuml;VENLİ BİR KENT</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">İnşaat M&uuml;hendisleri Odası Sakarya şube başkanı H&uuml;sn&uuml; G&uuml;rpınar da,<font color="#333399"> &ldquo;17 Ağustos'ta yaşadıklarımızı yeniden yaşamamak i&ccedil;in olası depremlere hazırlıklı olmak gerekir. Bunun tek yolu da g&uuml;venli yapılar yapmaktır&rdquo;</font> şeklinde konuştu.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><font color="#333399">&ldquo;Asıl problemimiz depremi ge&ccedil;irmiş &ccedil;ok katlı yapıları depremlere hazır hale getirmek.10 yıl ge&ccedil;mesine rağmen bu y&ouml;nde somut bir &ccedil;alışma maalesef yapılmadı.Depremden uzaklaştık&ccedil;a yenisine yaklaşıyoruz. G&uuml;venli bir kentte yaşamak istiyoruz. Bu şehrin birinci &ouml;nceliği g&uuml;venli kent olmasıdır&rdquo;</font> diyen G&uuml;rpınar, <font color="#333399">&ldquo;Sakarya olası bir depreme hazır değil&rdquo; </font>şeklinde konuştu.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>MATUR: DEPREMİ UNUTTURDULAR</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><font color="#333399">&ldquo;Depremin 10 ncu yılındayız ama şehirde anma adına ciddi bir anma programı yok. Şehir halkı ve sivil toplum &ouml;rg&uuml;tleri duyarsızlar&rdquo; <font color="#000000">diyen Sezai Matur da,</font> &ldquo;Sivil &ouml;rg&uuml;tler ge&ccedil;en sene de sessizdi, bu sene de sessiz. Yapılan etkinlikleri g&ouml;r&uuml;nce depremi birlikte yaşadığımız kentlere gıpta ile bakıyorum. Kendimi de su&ccedil;luyorum. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; ben de zaman zaman pasif kaldım. Ama bu,&nbsp; Sakarya'nın genel yapısından kaynaklanan bir şey..Ne oldu anlamadım. Birileri bize bir şekilde depremi unutturmaya &ccedil;alıştı ve maalesef ki bunu da başardılar. Anma programları en azından bize olası depremlere hazırlıklı olmak adına bir yol g&ouml;sterici olabilirdi. G&uuml;rpınar haklı. Sakarya olası depreme hazır değil. Bu kentte deprem ile ilgili t&uuml;m sorunlar &ccedil;&ouml;z&uuml;ld&uuml; diyorlar. Neresi &ccedil;&ouml;z&uuml;ld&uuml;? Bilim adamları da, tarih de bunun aksini s&ouml;yl&uuml;yor&rdquo;</font> şeklinde konuştu.</font></p>

DÖKER’E YANIT: BAHANE BULMA

Hülya Sürücü ile Detay-Deprem Özel programında “resmi kurumlardan izin alamadık. O yüzden 2 yıldır anma etkinlikleri yapamıyoruz” diyen SASTOP temsilcisi Önder Döker’e de yanıt veren Matur, “Yapmadığımız şeylere mazeret aramak konusunda çok ustayızdır. Biz ölülerimizi anmayı bile beceremiyoruz. Resmi kurumlar izin vermiyor demek yerine, biz ölülerimizi anmayı bilmiyoruz demek daha doğru olurdu” şeklinde konuştu.

Kızılay Sakarya Şube Başkanı Şaban Koludra da, deprem işbirliği protokolünden söz etti ve “Afet sadece deprem değildir. Atılan adımları kontrol etmek lazım. Yaşananlardan ders almak lazım. İlgili ilgisiz herkes çok güzel şeyler söylüyor ama, işi asıl yapması gerekenler sorumluluk almıyor. Öncülük edebilecek sivil insiyatife de maalesef yol vermiyorlar” dedi.

SORUMLULUĞU SADECE KIZILAY’A YÜKLÜYORLAR

Şaban Koludra “Toplumun Kızılay'a bakışı bize üstlenen sorumluluğu daha da büyütüyor. Afet oluştuğunda da tüm sorumluluk bize yüklenmeye çalışılıyor. 17Ağustos'ta da bu böyle oldu. Depremler toplumda koruma bilincini getiriyor. Din görevlileri, öğretmenler ve muhtarları bu anlamda bilgilendirmek üzere bir çalışma başlattık. Başlangıç olarak da Marmara bölgesine ağırlık verdik. Pilot illerde yürütülecek bu çalışma kapsamında afet anında toplumu doğru yönlendirmeyi hedefliyoruz. Mevcut kaynakların da doğru şekilde kullanılması anlamında da ön bilgiler vermeyi planlıyoruz. Tüm bunlar afete mücadele gücünde taraftar gerektiriyor. Kızılay sadece bu işi alır götürür düşüncesiyle olaya bakıyorlar. Kızılay afete müdahale eder ama, afetin tarafları var. Sadece Kızılay'ı sorumlu görmek doğru olmaz. Türkiye afet ülkesidir. Bilinç ilkokul çağından başlayarak yaygınlaştırılmalıdır. Bazı şeyler de fonlanarak yürütülmeli, afetin bir fonu olmalı” şeklinde konuştu.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>D&Ouml;KER&rsquo;E YANIT: BAHANE BULMA</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">H&uuml;lya S&uuml;r&uuml;c&uuml; ile Detay-Deprem &Ouml;zel programında <font color="#333399">&ldquo;resmi kurumlardan izin alamadık. O y&uuml;zden 2 yıldır anma etkinlikleri yapamıyoruz&rdquo;</font> diyen SASTOP temsilcisi &Ouml;nder D&ouml;ker&rsquo;e de yanıt veren Matur, &ldquo;<font color="#333399">Yapmadığımız şeylere mazeret aramak konusunda &ccedil;ok ustayızdır. Biz &ouml;l&uuml;lerimizi anmayı bile beceremiyoruz. Resmi kurumlar izin vermiyor demek yerine, biz &ouml;l&uuml;lerimizi anmayı bilmiyoruz demek daha doğru olurdu&rdquo;</font> şeklinde konuştu. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Kızılay Sakarya Şube Başkanı Şaban Koludra da, deprem işbirliği protokol&uuml;nden s&ouml;z etti ve<font color="#333399"> &ldquo;Afet sadece deprem değildir. Atılan adımları kontrol etmek lazım. Yaşananlardan ders almak lazım. İlgili ilgisiz herkes &ccedil;ok g&uuml;zel şeyler s&ouml;yl&uuml;yor ama, işi asıl yapması gerekenler sorumluluk almıyor. &Ouml;nc&uuml;l&uuml;k edebilecek sivil insiyatife de maalesef yol vermiyorlar&rdquo;</font> dedi.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>SORUMLULUĞU SADECE KIZILAY&rsquo;A Y&Uuml;KL&Uuml;YORLAR</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Şaban Koludra <font color="#333399">&ldquo;Toplumun Kızılay'a bakışı bize &uuml;stlenen sorumluluğu daha da b&uuml;y&uuml;t&uuml;yor. Afet oluştuğunda da t&uuml;m sorumluluk bize y&uuml;klenmeye &ccedil;alışılıyor. 17Ağustos'ta da bu b&ouml;yle oldu. Depremler toplumda koruma bilincini getiriyor. Din g&ouml;revlileri, &ouml;ğretmenler ve muhtarları bu anlamda bilgilendirmek &uuml;zere bir &ccedil;alışma başlattık. Başlangı&ccedil; olarak da Marmara b&ouml;lgesine ağırlık verdik. Pilot illerde y&uuml;r&uuml;t&uuml;lecek bu &ccedil;alışma kapsamında afet anında toplumu doğru y&ouml;nlendirmeyi hedefliyoruz. Mevcut kaynakların da doğru şekilde kullanılması anlamında da &ouml;n bilgiler vermeyi planlıyoruz. T&uuml;m bunlar afete m&uuml;cadele g&uuml;c&uuml;nde taraftar gerektiriyor. Kızılay sadece bu işi alır g&ouml;t&uuml;r&uuml;r d&uuml;ş&uuml;ncesiyle olaya bakıyorlar. Kızılay afete m&uuml;dahale eder ama, afetin tarafları var. Sadece Kızılay'ı sorumlu g&ouml;rmek doğru olmaz. T&uuml;rkiye afet &uuml;lkesidir. Bilin&ccedil; ilkokul &ccedil;ağından başlayarak yaygınlaştırılmalıdır. Bazı şeyler de fonlanarak y&uuml;r&uuml;t&uuml;lmeli, afetin bir fonu olmalı&rdquo; </font>şeklinde konuştu.</font></p>

MÜTEAHHİTLİK SEKTÖRÜ YASALLAŞMALI

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya şube başkanı Hüsnü Gürpınar da, müteahhitlik sektörünün yasallaşması gerektiğini belirterek, “İnşaat müteahhitliği sektörü bizim kanayan yaramız. Parası olan müteahhit oluyor. Bunun önüne geçmek gerekir. Deprem esnasında biz Kızılay'a gerek duymak istemiyoruz. Çünkü Kızılay afet olduktan sonra orada. Afetler olmasın, Kızılay başka işlerle uğraşsın. Gönül bunu istiyor. Karpuzcu inşaat yapmamalı. Müteahhitlik mesleğinin adı tam konulmalı ve bu sektörün yasallaşması şart” dedi.

MAKYAJA DEĞİL, GÜVENLİĞE ÖNEM VERİN

Hüsnü Gürpınar bina satın alırken veya ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında vatandaşları uyarırken de şunları söyledi:

“Halkımız bina satın alırken veya kiralarken makyaja değil, öncelikle o binanın yasal olup olmadığına baksınlar. Binanın yapımıyla ilgili ön araştırma yapsınlar. Sadece boyasına badanasına bakmasınlar. Makyajdan ziyade güvenli olup olmadığını araştırsınlar. Denetimi sağlıklı yapılmış mı ona baksınlar”.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>M&Uuml;TEAHHİTLİK SEKT&Ouml;R&Uuml; YASALLAŞMALI</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">İnşaat M&uuml;hendisleri Odası Sakarya şube başkanı H&uuml;sn&uuml; G&uuml;rpınar da, m&uuml;teahhitlik sekt&ouml;r&uuml;n&uuml;n yasallaşması gerektiğini belirterek, <font color="#333399">&ldquo;İnşaat m&uuml;teahhitliği sekt&ouml;r&uuml; bizim kanayan yaramız. Parası olan m&uuml;teahhit oluyor. Bunun &ouml;n&uuml;ne ge&ccedil;mek gerekir. Deprem esnasında biz Kızılay'a gerek duymak istemiyoruz. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; Kızılay afet olduktan sonra orada. Afetler olmasın, Kızılay başka işlerle uğraşsın. G&ouml;n&uuml;l bunu istiyor. Karpuzcu inşaat yapmamalı. M&uuml;teahhitlik mesleğinin adı tam konulmalı ve bu sekt&ouml;r&uuml;n yasallaşması şart&rdquo; </font>dedi.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>MAKYAJA DEĞİL, G&Uuml;VENLİĞE &Ouml;NEM VERİN</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">H&uuml;sn&uuml; G&uuml;rpınar bina satın alırken veya ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında vatandaşları uyarırken de şunları s&ouml;yledi:</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2" color="#333399">&ldquo;Halkımız bina satın alırken veya kiralarken makyaja değil, &ouml;ncelikle o binanın yasal olup olmadığına baksınlar. Binanın yapımıyla ilgili &ouml;n araştırma yapsınlar. Sadece boyasına badanasına bakmasınlar. Makyajdan ziyade g&uuml;venli olup olmadığını araştırsınlar. Denetimi sağlıklı yapılmış mı ona baksınlar&rdquo;.</font></p>

KIZILAY DEPREME HAZIR DEĞİL

Hülya Sürücü’nün “Sakarya Kızılay'ı olası bir depreme hazır mı?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan Şaban Koludra ise, “Bu olaya yaklaşımımızı değiştirdik. Yeniden yapılanma ile bu yöndeki sorunlar giderildi. Haberleşme alanında önemli adımlar attık. Geçici iskan alanlarının oluşturulması konusunda da çalışmalarımız oldu. Barınma konusundaki sorunu çözdük. Ancak buna rağmen Kızılay olası bir depreme hazır değil. Çünkü Kızılay herşeyi görür ve müdahale eder anlayışını kabul etmiyoruz. Ortada bir oyun ve oyuncular var. Biz oyunculardan biriyiz. Kızılay bu anlamda bir müdahaleye hazır değildir” dedi.

HEDEF; GÖNÜLLÜ TİM KURMAK

ÜTİM olarak ileriye dönük anlamda yürütmeyi düşündükleri çalışmalardan söz eden Zafer Baklaya da “Hedefimiz üniversite öğrencilerine eğitim vermek. Bir diğer hedefimiz de 13 bin kişilik gönüllü bir tim kurmak. Üst düzey arama kurtarma ekipleri oluşturmak da bir başka amacımız. 10 yıl sonra 100 bin kişiyi eğitim almış olarak görmek istiyoruz. Bu bir hayal değil” şeklinde konuştu.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>KIZILAY DEPREME HAZIR DEĞİL</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">H&uuml;lya S&uuml;r&uuml;c&uuml;&rsquo;n&uuml;n<font color="#333399"> &ldquo;Sakarya Kızılay'ı olası bir depreme hazır mı?&rdquo;</font> şeklindeki sorusunu yanıtlayan Şaban Koludra ise,<font color="#333399"> &ldquo;Bu olaya yaklaşımımızı değiştirdik. Yeniden yapılanma ile bu y&ouml;ndeki sorunlar giderildi. Haberleşme alanında &ouml;nemli adımlar attık. Ge&ccedil;ici iskan alanlarının oluşturulması konusunda da &ccedil;alışmalarımız oldu. Barınma konusundaki sorunu &ccedil;&ouml;zd&uuml;k. Ancak buna rağmen Kızılay olası bir depreme hazır değil. &Ccedil;&uuml;nk&uuml; Kızılay herşeyi g&ouml;r&uuml;r ve m&uuml;dahale eder anlayışını kabul etmiyoruz. Ortada bir oyun ve oyuncular var. Biz oyunculardan biriyiz. Kızılay bu anlamda bir m&uuml;dahaleye hazır değildir&rdquo;</font> dedi.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>HEDEF; G&Ouml;N&Uuml;LL&Uuml; TİM KURMAK</strong> </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">&Uuml;TİM olarak ileriye d&ouml;n&uuml;k anlamda y&uuml;r&uuml;tmeyi d&uuml;ş&uuml;nd&uuml;kleri &ccedil;alışmalardan s&ouml;z eden Zafer Baklaya da <font color="#333399">&ldquo;Hedefimiz &uuml;niversite &ouml;ğrencilerine eğitim vermek. Bir diğer hedefimiz de 13 bin kişilik g&ouml;n&uuml;ll&uuml; bir tim kurmak. &Uuml;st d&uuml;zey arama kurtarma ekipleri oluşturmak da bir başka amacımız. 10 yıl sonra 100 bin kişiyi eğitim almış olarak g&ouml;rmek istiyoruz. Bu bir hayal değil&rdquo;</font> şeklinde konuştu. </font></p>

CBS’NİN OLMAYIŞI EKSİKLİK

İMO başkanı Hüsnü Gürpınar Sakarya'da olası bir afetle, il genelinde koordinasyonu sağlayacak cografi bilgi sisteminin 75 bin YTL. yüzünden devre dışı kalması konusundaki bir başka soruyu cevaplandırırken de, Deprem Şurasında alınan kararların 5 yıldır uygulanamadığını belirterek,“Coğrafi bilgi sisteminin acilen kurulması şart. CBS’nin olmayışı başlı başına bir eksiklik” dedi.

GÜVENLİ YAPILAR ŞART

Kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesini isteyen Gürpınar “Türkiye'de güvenli yapı yapmak şart” dedi. “Japonya'da yaşanan deprem Türkiye'de olsaydı nasıl bir tablo ortaya çıkardı?”şeklindeki soruyu yanıtlayan Hüsnü Gürpınar, gelişmiş ülkelerin yasal düzenlemelerini Türkiye'nin de hayata geçirmesi gerektiğini ifade ederek, siyasi kaygı güdülmeden yasalarda da düzenlemeler yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Öte yandan Hülya Sürücü ile Detay-Deprem Özel Programı Yankı imzasını taşıyan “deprem” adlı beste ile son buldu. 
 

Haber-Hülya Sürücü

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>CBS&rsquo;NİN OLMAYIŞI EKSİKLİK</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">İMO başkanı H&uuml;sn&uuml; G&uuml;rpınar Sakarya'da olası bir afetle, il genelinde koordinasyonu sağlayacak cografi bilgi sisteminin 75 bin YTL. y&uuml;z&uuml;nden devre dışı kalması konusundaki bir başka soruyu cevaplandırırken de, Deprem Şurasında alınan kararların 5 yıldır uygulanamadığını belirterek<font color="#333399">,&ldquo;Coğrafi bilgi sisteminin acilen kurulması şart. CBS&rsquo;nin olmayışı başlı başına bir eksiklik&rdquo;</font> dedi. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>G&Uuml;VENLİ YAPILAR ŞART</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Ka&ccedil;ak yapılaşmanın &ouml;n&uuml;ne ge&ccedil;ilmesini isteyen G&uuml;rpınar <font color="#333399">&ldquo;T&uuml;rkiye'de g&uuml;venli yapı yapmak şart&rdquo; </font>dedi.<font color="#333399"> &ldquo;Japonya'da yaşanan deprem T&uuml;rkiye'de olsaydı nasıl bir tablo ortaya &ccedil;ıkardı?&rdquo;</font>şeklindeki soruyu yanıtlayan H&uuml;sn&uuml; G&uuml;rpınar, gelişmiş &uuml;lkelerin yasal d&uuml;zenlemelerini T&uuml;rkiye'nin de hayata ge&ccedil;irmesi gerektiğini ifade ederek, siyasi kaygı g&uuml;d&uuml;lmeden yasalarda da d&uuml;zenlemeler yapılmasının şart olduğunu s&ouml;yledi. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">&Ouml;te yandan H&uuml;lya S&uuml;r&uuml;c&uuml; ile Detay-Deprem &Ouml;zel Programı Yankı imzasını taşıyan<font color="#333399"> &ldquo;deprem&rdquo;</font> adlı beste ile son buldu.&nbsp;<br />&nbsp;</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Haber-H&uuml;lya S&uuml;r&uuml;c&uuml;</font></p>
15 yıl önce
Hazır Beton, Hafriyat ve Kum-Taş-ÇakılHazır Beton, Hafriyat ve Kum-Taş-Çakıl
Hazır Çelik Ev, Hazır Ahşap Ev ve Prefabrik YapılarHazır Çelik Ev, Hazır Ahşap Ev ve Prefabrik Yapılar
Hazır kap vakum makinası
Sakarya lise kitapları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
cfa04b3f91a8291046053385e41f268d@