"Sakarya savunma sanayi için önemli bir üs olma yolunda"

Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu, savunma sanayi üssü haline dönüşen kentin, milli otomobil projesine de ev sahipliği yapmaya talip olduğunu bildirdi.

Bingöl, Afyonkarahisar ve Ordu'daki valilik görevlerinin ardından 2017'de Sakarya Valiliği görevine atanan Balkanlıoğlu, geçmişteki çalışmalarını ve Sakarya için hedeflerini anlattı. 

Sakarya'nın ulaşım imkanları, büyük endüstri merkezlerine yakınlığının kentin büyük bir potansiyeli barındırdığını aktaran Balkanlıoğlu, kentin son derece elverişli bir konumda olduğunu vurguladı.

"Eğitim imkanları, büyük merkezlere yakınlık, İstanbul'a yakın olması büyük avantaj. İstanbul 1-1,5 saat mesafede arabayla. Sabiha Gökçen Havalimanı son derece yakın, 1 saat bile sürmüyor. Dolayısıyla birçok açıdan cazibe merkezi Sakarya. Bundan dolayı sanayicilerin rağbet ettiği bir yer." diyen Salkanlıoğlu, Sakarya'da sanayinin son derece geliştiğini dile getirdi.

Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

"Sakarya'da büyük bir otomobil fabrikası var, yabancı menşeli. 70-80 saniyede bir araba çıkartıyor. Traktör, otobüs, midibüs, minibüs üreten fabrika var. Dünyada türleri içinde en iyisi olan savunma sanayinin göz bebeği Fırtına Obüsleri, tankların palet üretimi, tankların yenilenmesine kadar birçok hizmet burada yapılıyor. Savunma sanayi araç ve gereçleri yine burada yapılıyor. Dolayısıyla Sakarya bu anlamda savunma sanayi için önemli bir merkez haline gelme durumunda. Milli tank, milli savunma araçları, birçoğunu yurt dışından ithal ettiğimiz araçların büyük bölümünü artık biz yapar olduk, kendimiz artık ihraç ediyoruz."

- "Savunma sanayinde millileşmenin önemi"

Savunma sanayinde, uluslararası rekabette millileşmenin önemine dikkati çeken Balkanlıoğlu, "Fırtına Obüslerimiz, dünyada birkaç ülkenin sahip olduğu teknolojiye sahip. Pakistan, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkeler, bunu bizden talep ediyorlar. Ancak maalesef, motorunu ve transmisyon dedikleri aktarma organlarını ithal ettiğimiz için ithal ettiğimiz ülkeler rezerv koyuyor, ihraç ettirmiyor bize bunu. İşte milli ve yerli sanayi ve teknolojinin önemi burada kendini gösteriyor. Yani son derece kaliteli, sağlam ve büyük güç üretebilen motorun, motor sanayinin acilen kurulması lazım. İşte bu endüstri bölgesinde bu çalışma da yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Sakarya'nın, savunma sanayinin üçüncü, dördüncü, beşinci nesil savunma sanayi araçlarına talip olduğunu ve bu yönde de çalışmalar olduğunu belirten Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:

"Her açıdan dışa bağımlılıktan acilen kurtulmamız gerekiyor. Uluslararası alanda rekabet edebilecek, üçüncü nesil, dördüncü nesil savunma sanayi araçları yapma peşindeyiz. Bugün gurur ve onurla bakıyorum, insansız hava araçlarımız... Bunları zamanında paramızla alamıyorduk, alsak da yeterince faydalanamıyorduk. Silahlı hiç vermiyorlardı. Çok pahalıydı. İstediğimiz zaman vermiyor, arıza yaptığında tamir edip göndermiyorlar.... Bir zamanlar, savaşan şahinler F-16'larla ilgili bir şey okumuştum, 'Savaşan kör şahinler' diyordu. Gece görüşü ve radar sistemlerini vermemişler. Verdikleri şeyde dışa çok bağımlı olduğumuz zaman, teknolojik olduğu için uydudan göndereceği bir sinyalle sizin uçağınızı stop ettirebilir, dost düşman tanımını onlar yapıyor. Silahınız ateşlemeyebilir. Davul sizin sırtınızda ama tokmak bunlarda gibi bir nevi. Milli ve yerli yazılım gelişince dışa bağımlılıktan kurtulduk. Atak helikopteri, şu bu, onların da yüzde 100 yerli parçalarla yapılacak hale gelmesinde sayısız fayda var. Bu yönde çalışılıyor."

- "Milli otomobil projesine Sakarya talip"

Milli savunma sanayinin gelişmesinin ülke açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Balkanlıoğlu, "Türkiye'ye mazlum ve mağdur milletlerin ümidi gözüyle bakmasının nedeni biraz da ordumuzun ve milli harp sanayimizin gelişmesinden kaynaklanıyor. Buna Sakarya'nın büyük katkısı var. Biz de Valilik olarak sürekli yatırımcılarımızla temas halindeyiz, destekliyoruz, yardımcı oluyoruz. İstek ve dilekleri oluyor dönem dönem. O konularda her türlü gereksinimlerini karşılıyoruz." diye konuştu.

Savunma sanayi hamlesinin Sakarya'ya önemli getirileri olacağına inandığını dile getiren Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

"Yerli ve milli üretim, pazarlanabilir değer üretmek; memleketin ekonomisi için öncelikle mikro ekonomi ölçeğinde, o şehrin ekonomisinin kalkınması, makro seviyede de ülke ekonomisi için son derece önemli. Sanayi üretiminin katma değeri yüksek, ihraç ettiğiniz ürünün değeri son derece önemli. Siz, kum ihraç ederseniz, kumun kamyonu 200 lira civarında ama cam ihraç ederseniz, kumdan yapılıyor cam da çok daha büyük değer. Gözlük camı çok daha büyük, mercek camı daha büyük ama yarı iletken ihraç ederseniz kilosu 20 bin dolara, 30 bin dolara geliyor. Dolayısıyla sahip olduğumuz demir çelik endüstrisinin daha da geliştirilip, zırh konusunda, Türkiye ileri bir seviyeye geldi."

Milli otomobil projesine de Sakarya'nın talip olduğunu kaydeden Balkanlıoğlu, "Biz yer hazırlıyoruz valilik olarak. Organize Sanayi Bölgesinde genişçe bir yer. Gerektiğinde bu işi yapacak babayiğitlere, ücretsiz yer tahsisine kadar hazırlanıyoruz." dedi.

İstanbul'daki sanayi kuruluşlarının Sakarya'ya gelmek istediğini aktaran Vali Balkanlıoğlu, şöyle devam etti:

"İstanbul dev gibi bir şehir. Her türlü uzak merkezleri yutmuş durumda. Zaman içinde şehrin içinde kaldı. Yerler değerlendi. İnsanlar buralardan daha elverişli ve büyük merkezlerden de kopmayan Sakarya gibi illere gelmek istiyorlar. İzmit bu anlamda dolmuş zaten. Bu sefer de tarımsal ve turizm anlamındaki merkez olan Sakarya'daki bu potansiyeli yok etme, yutma riski var. Biz ona karşı direniyoruz. Toprak Koruma Kurullarımız aracılığıyla önlem alıyoruz, izin vermiyoruz. Teknoloji yoğun, son derece ileri teknoloji sanayisini buraya biz istiyoruz. Yeni organize sanayi bölgeleri kurmaktansa mevcutları ıslah etme, çevreyi kirletmeyecek hale getirme, mevcut OSB içerisindeki atıl yerleri daha fazla değerlendirme çabamız da sürüyor."

- "İşsizlik sorunu hemen hemen hiç yok"

Sakarya'nın işsizlik sorunu bulunmadığını aktaran Balkanlıoğlu, şunları söyledi:

"Sakarya, birçok açıdan avantajlı bir il. Ulaşım arterleri üzerinde, büyük merkezlere yakın ama coğrafyası itibariyle belki milyonlarca yıldır Sakarya ırmağının aktığı bir coğrafya. Son derece verimli ve kaliteli tarım alanları var. İklimi de Hollanda ayarında yağış alıyor. Dolayısıyla burada tarım son derece kaliteli ve güzel ürün veriyor. Senede 3 ürün almak mümkün. İstanbul'un sebze, meyve deposu gibi. Hem Geyve hem Pamukova başta olmak üzere, diğer ilçelerimiz de... Fidan üretiminde de Türkiye'de bir numara. İhracat yapmaya başladık. Tarımsal ürünler, hayvancılık bu anlamda Sakarya açısından son derece önemli. Her çeşit makine sanayi var. İlaç endüstrisi bile burada mevcut. Sanayi anlamında da burada işçi bulmakta zorlanılıyor. Kalifiye işçi, sıradan işçi bulmak da zor. İşsizlik sorunu hemen hemen hiç yok. Sadece iş beğenmeme sorunu var birazcık. O bakımdan Sakarya'da işsizlik sorunu yok."

- "Her çeşit turizm rahatlıkla yapılabilir"

Sakarya'nın turizm potansiyeline de değinen Balkanlıoğlu, "Sakarya için turizm, tarım, sanayi çok önemli. Turizm anlamında da Sapanca ve bizim kaplıca turizmi dahil, her türlü doğal turizm, yaylalar, longozlar, endemik bitki ve hayvan türleri turizme açık. Deniz turizmi, kaplıca turizmi, doğa turizmi, sağlık turizmi... Her çeşit turizm rahatlıkla Sakarya'da yapılabilir." ifadelerini kullandı.

Hem tarıma hem turizme zarar vermemesi açısından sanayinin de sürdürülebilir olması için çaba gösterdiklerini dile getiren Balkanlıoğlu, sözlerini, "Çevre kirletmeyen, ileri teknoloji getiren sanayi üzerinde duruyoruz. Geçmişin hatalarını tekrarlamamak... Siz en gelişmiş makineleri yapabilirsiniz ama bir santimetrelik toprak yapamazsınız. Toprağı yok etmememiz lazım. Sanayiyi daha çok tarımsal potansiyeli ve kalitesi yüksek topraklar dışında yapmamız gerekir. Sakarya'da da bunu temin etmeye çalışıyoruz." diye tamamladı.

Vali Balkanlıoğlu, daha önceki görev yerlerinden Bingöl, Ordu ve Afyonkarahisar'daki çalışmalarına da değindi.
<div><br /></div><div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2"><strong>- &quot;İşsizlik sorunu hemen hemen hi&ccedil; yok&quot;<br /><br /></strong></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">Sakarya'nın işsizlik sorunu bulunmadığını aktaran Balkanlıoğlu, şunları s&ouml;yledi:<br /><br /></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">&quot;Sakarya, bir&ccedil;ok a&ccedil;ıdan avantajlı bir il. Ulaşım arterleri &uuml;zerinde, b&uuml;y&uuml;k merkezlere yakın ama coğrafyası itibariyle belki milyonlarca yıldır Sakarya ırmağının aktığı bir coğrafya. Son derece verimli ve kaliteli tarım alanları var. İklimi de Hollanda ayarında yağış alıyor. Dolayısıyla burada tarım son derece kaliteli ve g&uuml;zel &uuml;r&uuml;n veriyor. Senede 3 &uuml;r&uuml;n almak m&uuml;mk&uuml;n. İstanbul'un sebze, meyve deposu gibi. Hem Geyve hem Pamukova başta olmak &uuml;zere, diğer il&ccedil;elerimiz de... Fidan &uuml;retiminde de T&uuml;rkiye'de bir numara. İhracat yapmaya başladık. Tarımsal &uuml;r&uuml;nler, hayvancılık bu anlamda Sakarya a&ccedil;ısından son derece &ouml;nemli. Her &ccedil;eşit makine sanayi var. İla&ccedil; end&uuml;strisi bile burada mevcut. Sanayi anlamında da burada iş&ccedil;i bulmakta zorlanılıyor. Kalifiye iş&ccedil;i, sıradan iş&ccedil;i bulmak da zor. İşsizlik sorunu hemen hemen hi&ccedil; yok. Sadece iş beğenmeme sorunu var birazcık. O bakımdan Sakarya'da işsizlik sorunu yok.&quot;<br /><br /></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2"><strong>- &quot;Her &ccedil;eşit turizm rahatlıkla yapılabilir&quot;</strong><br /><br /></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">Sakarya'nın turizm potansiyeline de değinen Balkanlıoğlu, &quot;Sakarya i&ccedil;in turizm, tarım, sanayi &ccedil;ok &ouml;nemli. Turizm anlamında da Sapanca ve bizim kaplıca turizmi dahil, her t&uuml;rl&uuml; doğal turizm, yaylalar, longozlar, endemik bitki ve hayvan t&uuml;rleri turizme a&ccedil;ık. Deniz turizmi, kaplıca turizmi, doğa turizmi, sağlık turizmi... Her &ccedil;eşit turizm rahatlıkla Sakarya'da yapılabilir.&quot; ifadelerini kullandı.<br /><br /></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">Hem tarıma hem turizme zarar vermemesi a&ccedil;ısından sanayinin de s&uuml;rd&uuml;r&uuml;lebilir olması i&ccedil;in &ccedil;aba g&ouml;sterdiklerini dile getiren Balkanlıoğlu, s&ouml;zlerini, &quot;&Ccedil;evre kirletmeyen, ileri teknoloji getiren sanayi &uuml;zerinde duruyoruz. Ge&ccedil;mişin hatalarını tekrarlamamak... Siz en gelişmiş makineleri yapabilirsiniz ama bir santimetrelik toprak yapamazsınız. Toprağı yok etmememiz lazım. Sanayiyi daha &ccedil;ok tarımsal potansiyeli ve kalitesi y&uuml;ksek topraklar dışında yapmamız gerekir. Sakarya'da da bunu temin etmeye &ccedil;alışıyoruz.&quot; diye tamamladı.<br /><br /></font></div><div><font face="arial, helvetica, sans-serif" size="2">Vali Balkanlıoğlu, daha &ouml;nceki g&ouml;rev yerlerinden Bing&ouml;l, Ordu ve Afyonkarahisar'daki &ccedil;alışmalarına da değindi.</font></div></div>
6 yıl önce
Makine, Çelik ve Yan SanayiMakine, Çelik ve Yan Sanayi
Ağaç ve Yan SanayiAğaç ve Yan Sanayi
Elart sakarya bayi
Sakarya Hamam
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
a7fc3edd565ceebad668522ca5ffcdd7@