2018 Yılı Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı çağrısı üzerine Sakarya Teknokent proje ekibi tarafından hazırlanan Doğu Marmara Prototip Uygulama Merkezi (PUMER) projesi kabul edildi.
Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında sunulan proje kapsamında bölgenin öne çıkan sektörlerinde, işbirliği ve ihtisaslaşma yoluyla yenilikçi üretim kapasitesini artırmaya yönelik ortak kullanım amaçlı fiziki altyapıların oluşturulması ve geliştirilmesi öngörülüyor. Projenin en büyük amacı Sakarya ili ve çevresindeki firmaların üretim altyapılarının geliştirilmesine katkıda bulunarak, bölgenin rekabet gücünü arttırmak olarak belirlendi. Prototip Uygulama Merkezi, KOBİ’lere tasarımı yapılan ürünün doğrulanması ve test edilmesi, seri üretimi için yapılacak yatırımlar öncesinde tasarımın kusurlarının görülmesi ve geliştirilmesi için bölgede prototiplendirme hizmeti verecek.
İmalat sanayinin her alanından firmalara hizmet verecek olan merkezin özellikle Sakarya ilinde faaliyet yapan imalatçılara yönelik olmasına ek olarak Bolu, Düzce ve Kocaeli illerindeki imalat sanayi kuruluşlarına da hizmet verecek. Üretim Altyapıları Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’nın temel önceliği olan, bölgenin öne çıkan sektörlerinde, yenilikçi üretim kapasitesini arttırmaya yönelik ortak kullanım amaçlı fiziki altyapıların oluşturulması ile birebir örtüşmekte olan proje, ayrıca programda özel sektörün ortak kullanımına yönelik, prototip geliştirme merkezi, altyapı yatırımları olarak önerilen örnek uygulama ile uyum gösteriyor. Bunların yanı sıra proje, 10. Kalkınma Planının, Ticarileşmenin destelenmesi önceliğinde, prototip geliştirmeye yönelik destek programlarının oluşturulması politikasına da katkı sağlayacak.
Doğu Marmara Prototip Uygulama Merkezi (PUMER) adlı projenin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından kabulü hakkında konuşan Sakarya Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Tahsin Engin, “Sakarya Teknokent bölgemiz ile ülkemiz Ar-Ge ve Yenilik ekosisteminin en güçlü paydaşlarından biri durumundadır. Ülkemizin Ar-Ge potansiyeline ve Yenilik tabanlı teknoloji üretebilme yeteneğine katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımıza her alanda ciddi bir yükseliş grafiği çizerek devam etmekteyiz. Böylelikle Ar-Ge ve teknoloji tabanlı çalışmalarımız ile 2023 ekonomik hedeflerimize de kolaylıkla ulaşabileceğiz. MARKA, Doğu Marmara Bölgesi’nin sürdürülebilir kalkınma sürecinde çok önemli bir paydaştır. Ayrıca, bu paydaşlık işbirliği sürecinde yerinde ve hızlı bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlıyor" dedi.
Engin, "Sakarya Teknokent olarak MARKA’nın bir çağrısı olan ‘Üretim Altyapılarının Geliştirilmesi Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’ kapsamında Mart ayında bir başvuru gerçekleştirmiştik. Dün açıklanan sonuçlara göre Doğu Marmara Prototip Uygulama Merkezi (PUMER) adlı projemizin kabul görmesi bizleri çok mutlu etti. Proje ile bölgemizin öne çıkan sektörlerinde, işbirliği ve ihtisaslaşma yoluyla yenilikçi üretim kapasitesini artırmaya yönelik ortak kullanım amaçlı fiziki altyapıların oluşturulması ve geliştirilmesini sağlayacağız. İlimizde ve bölgemizde bulunan firmaların, üretim altyapılarının geliştirilmesine katkı sağlayarak, bölgenin rekabet gücünü arttırmayı hedefliyoruz. Projemizin ilimize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyor, proje ortaklarımız ve aynı zamanda paydaşlarımız olan Sakarya Üniversitesi ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odasına desteklerinden ötürü bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.