Metropol kentlerin önemli kavşak noktalarından birinde yer alan Sakarya’nın turizm alanında hak ettiği yere gelmesi için yoğun çalışmalar yapılıyor.
Sakarya Valisi Mustafa Büyük, denizi, akarsuları, büyüklü küçüklü gölleri, yaylaları ve ormanları ile adeta bir cennet olan Sakarya’nın kültür ve deniz turizminin yanında alternatif doğa turizmi ve doğa sporları için de zengin imkanlar içerdiğini belirterek, mevcut potansiyele karşı Sakarya’nın turizm payının yeterli seviyede olmadığını söyledi.
2012\'de 112 bin turist
Sakarya turizminin canlandırılması için tanıtım ve yatırıma teşvik çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Vali Büyük, “Sakarya’da Kültür ve Turizm Bakanlığı\'ndan işletme ve yatırım belgeli 3’ü beş yıldızlı olmak üzere, 18 turistik otel bulunmaktadır. Bu otellerin yatak kapasitesi 3 bin 129’dur. 2012 yılında ilimizi 100 bin yerli, 12 bin 175 yabancı turist olmak üzere 112 bin 175 turist ziyaret etmiştir. Ayrıca, 17 adet A grubu, 6 adet C grubu, toplam 23 seyahat acentesi bulunmaktadır” dedi.
Körfez ülkeleri yatırımlarını Sakarya\'dan yana kullanıyor
“Sakarya Kültür ve Turizm Konseyi” tarafından Kasım 2012 ayı içinde 15 Körfez ve İslam Ülkesi (Kuveyt, Katar, Ürdün, Tunus, Sudan, Libya, Umman, Mısır, Filistin, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Somali, Lübnan, Suudi Arabistan) Büyükelçilerini Sakarya’ya davet ettiklerini hatırlatan Vali Büyük, “Düzenlenen Sakarya’yı Tanıtım Gezisinde; Sapanca, Akyazı, Taraklı, Karasu ve Geyve yörelerinde yapılan gezi ve incelemelerde, Büyükelçiler yörenin gerek doğal güzelliklerinden, deniz, göl, nehir, yayla gerekse ticaret ve sanayi alanlarına yatırım için, çok uygun bulduklarını, özellikle Sapanca’yı çok beğendiklerini, turizm amaçlı yatırım yapacaklarını dile getirmişler ve ilimizden çok olumlu izlenimlerle ayrılmışlardır. Akyazı İlçemizde Dubailer tarafından 200 milyon dolarlık turizm amaçlı otel, tatil köyü, termal, golf sahası vs. yatırım çalışmaları devam etmektedir. Yine, Marmara’nın yeni turizm merkezi haline gelen Sapanca İlçemizde özellikle Yanık ve Mahmudiye’de turizm tesis alanı, yatırım teşvikten 5 yıldızlı oteller yapılması için ihdas edilmiştir. Ayrıca Kırkpınar’da yatırım teşvikten başka bir yer de daha turizm tesis alanı oluşturma çalışmaları devam etmektedir” şeklinde konuştu.
İkinci bir Safranbolu olmak üzere ‘Tarihi Taraklı Evleri’nin restore edilerek hizmete açıldığını anlatan Vali Büyük, bu çalışmaların da hızla sürdüğüne dikkat çekti.
Sakarya turizme kazandırılacak
İğne Ada’dan sonra Türkiye’nin ikinci büyük longozu olan Karasu Acarlar Longozu’nun son yıllarda sadece Sakarya’nın değil, bütün bölgenin gezilip görülmesi gereken turistik noktalarından biri haline geldiğini kaydeden Vali Büyük, “Sakarya’da turizmi geliştirmek için rehberinden otel işletmecisine, belediyelerden kaymakamlıklara, polis teşkilatından minibüs sürücülerine, yatırımcılarımızdan tüm esnafa kadar dayanışma ve birlik içerisinde hareket etmemiz gerekmektedir” dedi.