"Sakarya, Türkiye ekonomisinin lokomotifi"

Sakarya Arge Girişimcilik ve İnsan Kaynakları Fuarı (SAGİF)  vesilesi ile ilimize gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu katılımı ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ali Coşkun Konferans Salonu’nda “Çalışma Hayatı ve Sosyal Güvenlik” konulu bir konferans düzenlendi.
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu yaptığı konuşmada Sakarya’nın Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan önemli bir il olduğuna dikkat çekerek şunları dile getirdi:
 
“Çalışma hayatı hayatımızın merkezindedir. Çalışma hayatı, ekonomidir, yaşamak için üretimdir. Ülke olarak, ekonomik strateji yoksa kişisel çalışma hayatımız da olumsuz etkilenir. 2002 yılı öncesinde yüksek enflasyon, bölgesel küçük çaplı ekonomik krizler bu topraklar üzerinde kendini sürekli göstermiş yatırımlar sekteye uğramıştır. 2002 yılından sonra AK Parti hükümeti bu konudaki çözümlemeyi iyi yaparak üç ana başlıkta konuyu belirledi.  Çözümün bu üç ana ayağı; “Planlama-Rasyonellik-Tandemdir. Hükümet plansız adım atmamıştır. Ulusal istihdam stratejisi de bu planlama çalışmalarının bir ürünüdür. Rasyonellikte ise ekonomik anlamda gerçekleşme imkânı en fazla olan planlar hayata geçirildi. Aynı zamanda bir bisikletin pedalının tekil değil bisiklet üzerindeki iki kişinin de çevirdiği bir sisteme geçildi. Yani devlet özel sektöre yön veren bir misyon edinmiştik. 2002’den sonra ekonomik kalkınmanın özel sektörle olması sağlanmış, özel sektöre destek olunmuş mali disiplin sağlanmış ama rol çalınmamıştır. Bunun sonucu kişi başı gelir 3bin dolardan 10bin dolara yükselmiştir. Enflasyon %7’lere indirilmiştir. IMF borcu bitmiş üstüne borç veren bir ülke konuma gelinerek uçak gemisi tasarlayan, havalimanı sayısı 3’e katlanmış global krizi sarsılmadan yara almadan atlatmayı başarmış bir ülke konumuna gelinmiştir. Bu büyük bir başarıdır. 
Hedeflerimiz Doğrultusunda İlerliyoruz
Sosyal Güvenlik konusu da 2002’den önce kara delik olarak görülen bir mesele iken bugün gelirlerin giderleri karşılama oranı % 94’tür. Bu oran çok önemlidir sistemin tek çatı altında toplanması ile SGK reformu tamamlanmış, sistem sadeleşmiş genel sağlık sigortası alanında da başarı ortaya konmuştur. Bugün bütün şehirlerde mesleki beceri eğitimleri aktif pasif işgücü uygulamaları başarının not alındığı hususlardır. Gelişmekte olan ülkeler gelir eşitsizliği çıkmazındayken ülkemizde bu makası daraltıcı faaliyetler uygulanıyor ve politikalar üretiliyor. Bunun sonucunda kendi rotasında giden hedefleri doğrultusunda ilerleyen bir durum ortaya çıkıyor.” diye konuştu.
Dünyanın en büyük problemi genç işgücü ve 15-25 yaş aralığı ile 60 yaş üzeri işgücü istihdamı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Soylu, “Ben de emeklilikte yaş sınırına takılanlardanım. Yaş süresinin dolmasını bekliyorum. 25-15 yaş ve 60 yaş üzerinin aktif iş yaşamına dâhil etmek istiyoruz” diye konuştu.

8 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
8841f079c136548258cb86b02c1ff0c4@