Sakarya Üniversitesi, MOOCs uzaktan eğitim modelini, Harvard ile yapılan işbirliği sayesinde SAUX platformu üzerinde uygulamaya koydu.
Dijital eğitimde yeni bir model olarak ortaya çıkan MOOCs (Kitlesel Açık Online Ders) projesi ile Sakarya Üniversitesi’nde eğitim gören öğrenciler, “http://saux.sakarya.edu.tr” adresinden sisteme kayıt yaptırarak çeşitli alanlardan ders alabiliyor. Geçtiğimiz yıl temelleri atılan projede büyük bir aşama kaydedilerek, bu dönem öğrencilerin eğitim almaya başlaması sağlandı. Öğrencilerin eğitim gördüğü alan dışında kişisel gelişimine yardımcı olabilecek SAUX ile bilgiye erişimin herkese açık hale getirilmesi hedefleniyor.
MOOCs, Edx, MIT ve Harvard üniversitelerinin kuruculuğunda ve ortak yönetilen bir eğitim platformu. Prensip olarak kar amacı gütmeyen ve açık kaynaklı olan bu sitede MIT, Harvard, Washington, Berkeley gibi okulların dersleri bulunuyor. Öğrencilerin ilgilendikleri ve kendilerini geliştirmek istedikleri çeşitli alanlardan ücretsiz ve online derslerin verildiği platformda, öğrencilerin birbiriyle etkileşim halinde olması amaçlanıyor.
MOOCs Nedir?
Günümüzde teknolojik gelişmeler pek çok alanda olduğu gibi eğitim alanında da birçok gelişme ve değişmeye ön ayak oluyor. Teknolojik gelişmeler sayesinde uzaktan eğitim kavramı hayatımıza girerken, bu kavram eğitimde bilgiye erişimi zamansız ve mekânsızlaştırıyor. Fiziksel mekândan bağımsız olarak öğrenci ve öğretmenlerin internet ortamında bir araya gelip ders işledikleri öğretim şekli olan uzaktan eğitimde, zaman ve mekân kavramı çok esnek olduğu için her yaştan insanın eğitim görmesine imkân tanınıyor. Uzaktan eğitimin yeni bir uygulama çeşidi olan MOOCs, ‘Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders’ olarak dilimize çevrilmiştir.