Sakarya Üniversitesi’nden Müthiş Buluş

Sakarya Üniversitesi’nden iki akademisyen, bor elementini kullanarak ileri teknolojili subftalosiyanin türevi boya üretti.

Yaklaşık 7 yıl süren araştırmalarının sonucunda dünyada olmayan ve altından tam beş kat daha değerli bir ileri teknoloji ürünü bor boyası geliştirdiklerini belirten SAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız ve Doç. Dr. Uğursoy Olgun, geliştirdikleri ürünü patent koruması altına aldı.

Son 3 yılda patent sayısını 15 katına çıkardık

Ülkece zenginleşmenin yolunun yükte hafif pahada ağır işler yapmaktan ve bunları tüm dünyaya satmaktan geçtiğini belirten Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ’lü akademisyenlerin artık sadece ders verip öğrenci yetiştirmediğini, aynı zamanda Teknokent bünyesinde şirketleşerek girişimci olduklarını söyledi. Sakarya Teknokent’in Türkiye’nin Ar-Ge ve yenilik ekosisteminin önemli paydaşlarından biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Elmas, son 2 yılda Teknokent’te şirket kurarak buluşlarını ticarileştirme yönünde önemli aşamalar kat eden akademisyen sayısının 3 katına çıktığını kaydetti.

Özellikle Sakarya Teknokent’in ve bünyesinde faaliyet gösteren ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisi’nin etkin bir arayüz rolü üstlenmesiyle son 3 yılda üniversitenin kuruluşundan bu yana alınan patent sayısını 15 katına çıkardıklarını ifade eden Rektör Elmas, hedeflerinin artık sadece patent almak değil aynı zamanda bu patentleri ticarileştirerek ülkenin kalkınmasını desteklemek olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Elmas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çok değerli bir kimyasal madde geliştiren akademisyenlerimiz Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız ve Doç. Dr. Uğursoy Olgun, buluşlarını ADAPTTO Teknoloji Transfer Ofisimiz aracılığı ile uluslararası patent korumasına aldılar ve ilk ihracatlarını yaptılar. Gram fiyatı yaklaşık olarak 800 TL değer biçilen bu kimyasalı üreten bu iki akademisyenimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.”

Nasıl bir kimyasal boya ve nerelerde kullanılacak?

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan buluş sahibi akademisyenler Prof. Dr. Salih Zeki Yıldız ve Doç. Dr. Uğursoy Olgun ise şunları söyledi: “Buluşumuz önemli iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, bor elementi işlenerek kimyasal reaksiyona girme potansiyeli ve yüzey alanı çok daha fazla olan nano bor esaslı bir katalizör formuna dönüştürülmektedir. Daha sonraki ikinci aşamada ise hazırlanan nano bor tozunun dinitril türevleri ile kimyasal reaksiyonundan yeni tip bor subftalosiyanin türevi boyalar üretilebilmektedir.

Bu aşamalarda, tarafımızca geliştirilen yeni nanoteknolojik bor katalizörü üretim teknikleri ve yine ileri teknoloji kimyasal boya sentez yöntemleri kullanılmıştır. Yeni bir yöntemle üretimi yapılan subftalosiyanin türü boyaların kimyasal analiz sonuçları, bilinen bor türevi subftalosiyaninlerin yanında daha önce bilinmeyen yeni bileşik formüllerinin var olduğunu da teyit etmektedir. Üniversitemiz laboratuvarlarında, 7 yıl boyunca yapılan çalışmalar neticesinde üretilen teknolojik boyalar daha önce bilimsel literatürde bilinmeyen tamamen yeni fiziksel ve kimyasal özelliklere sahiptir. Yüksek flüoresans özelliğe sahip ileri teknoloji bor subftalosiyanin boyalarının üretiminde bilinen ve zor şartlarda sentezi yapılan boyaların üretimi için yeni bir alternatif yöntem geliştirilmiştir.

Bu yöntem sayesinde çok daha kolay reaksiyon şartlarında yüksek verimlerle üretim yapılabilmektedir. Böylece, bu tür boyaların dünya çapında ticarileşmesi ve yaygın teknolojik kullanımları mümkün olacaktır. Son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarda, Bor subftalosiyan tipi boyaların organik foto-voltaik güneş pil verimini önemli ölçüde artırdığı ve yine organik ışık saçan diyotların emisyon verimini yükselttiği bilinmektedir. Buluş konusu metot ışık emilimi, çözünürlüğü ve dispersiyon özellikleri yüksek metal kompleksi boyaların üretimine imkân sağlamaktadır.

Buluş konusu metot ile üretilecek olan boyaların güneş pili olan foto-voltaik (PV) panellerinde; organik yapılı ışık saçan diyotlar olan OLED`lerde; fotodinamik terapi (PDT) gerektiren tedavilerde; kuvvetli floresans boya olarak ağartıcı, renklendirici ve moleküler işaretleyici uygulamalarında; antibakteriyel formülasyonlarda; dokunmatik ekranlarda ve DVD’lerin üretiminde; optik filtre, ışık absorblayıcı, yarı iletken boya, elektron verici ve elektron alıcı tabakalarda; anti-simetrik ftalosiyanin türü boyaların sentezlerinde; tekstil, polimer ve deterjan sektörlerinde olmak üzere geniş endüstriyel kullanımları mümkündür.

Yurt dışına da ihraç edilebilir

Geliştirilen yöntem ve ürünlere ilişkin iki adet patent başvurusu yapılmış olup, yurt dışı firmalarla lisanslama görüşmeleri halen devam etmektedir. Ayrıca, yeni bor subftalosiyanin türevi ürünlerin bor rezervi oldukça yüksek olan ülkemizde üretilerek yurt dışı firmalara ihraç edilme potansiyeli oldukça yüksektir. Yurt dışı firmalardan gelen talepler üzerine, Sakarya Üniversitesi bünyesinde geliştirilen ürünlerin büyük ölçekli olarak endüstriyel üretimine yönelik çalışmalarımız başlamış bulunmaktadır.

Bu süreçte, bizlere verdikleri katkı ve desteklerden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Elmas hocamıza ve Sakarya Teknokent A.Ş. Genel Müdürümüz Prof. Dr. Tahsin Engin hocamıza çok teşekkür ederiz.” dediler.
Sakarya Üniversitesi’nden Müthiş Buluş
Sakarya Üniversitesi’nden Müthiş Buluş
8 yıl önce
Elart sakarya bayi
Sakarya Hamam