Sahte diploma çetesinin, İnönü, Sakarya, Mustafa Kemal ve Anadolu üniversitelerinden alınan diplomalara yasadışı müdahale ettiği belirlendi. Çete, fizik ve İngilizce mezununa sahte din kültürü ve ahlak bilgisi diploması vermiş.
Milli Eğitim Bakanı’nın, “50-60 sahte diplomalı öğretmen tespit ettik” açıklamasının ardından “sahte diploma” skandalının ayrıntıları ortaya çıktı.
Sahte diploma çetesi, yüksek puan gerektiren branşlardan mezun öğretmen adaylarını hedef aldı. Ataması görece az olan fizik, kimya, biyoloji ve tarih bölümü mezunu öğretmen adaylarına, ataması kolay olan din kültürü ve ahlak bilgisi, İngilizce, özel eğitim ve rehberlik bölümlerinden mezun olmuş gibi sahte diploma teklif edildi.
Çete; İnönü, Sakarya, Mustafa Kemal ve Anadolu üniversiteleri içindeki bağlantılarıyla sahte diplomalar hazırladı. Böylece en az 95 puanla öğretmen olabilecek fizik bölümü mezunu, sahte diplomayla 55 puanla din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni oldu. Bazı öğretmen adaylarının sahte diploma almak için 30-100 bin TL arasında banka kredisi çekerek çeteye ödeme yaptığı belirlendi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), konuyu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Soruşturma başlatan başsavcılık, çeteden diploma alan 56 öğretmenin yakınları ve ilişkili olduğu diğer öğretmen adaylarını incelemeye aldı. 1999 yılından itibaren atanan yüz binlerce öğretmenin diplomasının sahte olup olmadığı araştırılıyor. MEB, şubat ayında yapılacak 30 bin öğretmenin diplomasını da bu sistemle tarayacak. Veri sisteminde son 5 yıla ait yaklaşık 6 milyon 200 bin kayıt bulunuyor. Tarama işlemi 4 ay sürecek. Sahte diploma düzenlemenin 5 yıla kadar hapis cezası bulunuyor.
Kaynak: Habertürk