Elektronik atık toplamada Marmara 1.’si olan Büyükşehir Belediyesi, daha yaşanabilir Sakarya için atıkları toplamaya devam ediyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yılmaz Çiğdem, bugüne kadar 41 bin 698 kg elektronik atığın hane ve kurumlardan toplanarak geri kazanıma gönderildiğini kaydetti. Çiğdem, “Türkiye’de örnek ve bir ilk olan bu çalışmaya tüm vatandaşlarımızın katılmasını bekliyoruz. Duyarlılığımız, geleceğimizdir” dedi.
41 bin 698 kg elektronik atık
Sakarya Büyükşehir Belediyesi daha yaşanabilir çevre ve çok daha güzel bir Sakarya için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Çevre çalışmalarıyla öne çıkan Büyükşehir Belediyesi, elektronik atık toplamada Marmara 1.’liğini elinde bulunduruyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Yılmaz Çiğdem, elektronik atıkların toplanarak geri dönüşümünü gerçekleştirdiklerini, bu sayede ülke ekonomisine katkı sağlarken, elektronik atıklarda bulunan tehlikeli ve toksit maddelerin çevre ve insan sağlığına verebilecek zararlarının da önüne geçtiklerini belirtti. Çiğdem, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi atık elektrikli ve elektronik atıkların toplanması ve geri dönüşümünde Marmara 1’incisi bir ildir. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi olarak bugüne kadar 41 bin 698 kg elektronik atığı hane ve kurumlardan toplayarak geri kazanıma gönderdik. Büyük bir sorumlulukla çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Türkiye\'de bir ilk
Elektronik atık toplama çalışmalarının Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütüldüğünü ve okulların kendi bünyelerinde atıkları toplayıp teslim ettiklerini belirten Çiğdem, “Bakanlıktan lisans almış tesislerde elektronik atıkları geri dönüştürüyor ve kontrollü olarak bertaraf ediyoruz. Türkiye’de örnek ve bir ilk olan bu çalışmaya tüm vatandaşlarımızın katılmasını bekliyoruz. Unutmayalım, duyarlılığımız, geleceğimizdir.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşı bekleyen tehlikeler
Elektronik atık toplama ve geri kazanımı için Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’ndan açıklama yapıldı. Açıklamanın başında elektronik atıkta vatandaşları bekleyen tehlikelere dikkat çekiliyor. Açıklamada, “Elektronik ürünlerin yapımında klorlu solventler, bromlu alev geciktiriciler, PVC, ağır metaller, plastik ve gazlar kullanılmaktadır. Örneğin bilgisayar ve monitörlerde kurşun ve bunun gibi insan sağlığını tehdit eden zararlı maddeler bulunmaktadır. Bu atıklar normal durumda kullanıcı için riskli olmayıp, kontrolsüzce atıldıklarında çevreye tehlike oluşturabilirler. E-atıklar hem kıymetli hem de tehlikeli metalleri içerirler. Dolayısıyla içindeki tehlikeli/toksik maddeler uygunsuzca atıldıklarında veya yakıldıklarında insan ve çevre sağlığını tehdit etmektedir. İlgili kişi veya kurumlar alınmasını talep ettikleri elektronik atıklar ve konuyla ilgili soruları için 0 (264) 273 41 52 (12 Hat) nolu telefonlardan bağlantıya geçebildikleri gibi ALO 153 Çözüm Masası’nı arayarak elektronik atıklarını hanelerden alınmasını isteyebiliyor. Büyükşehir Belediyesi vatandaşlardan bu projenin başlangıç aşamasında taşıma için hiçbir ücret talep etmiyor, televizyon, cd, bilgisayar, elektrikli kablo ve dokümanları, buzdolabı, çamaşır makinası, cep telefonu ve benzeri parçalar vatandaşların konutlarından alınıyor. Ayrıca vatandaşlarımız; Dörtyol’da bulunan ve 24 saat hizmet veren çevre denetim birimimize 291 22 32 nolu telefonlardan ulaşarak, çevre konulu istek ve şikâyetlerini iletebilir” ifadelerine yer veriliyor.