Sakarya\'da bebeği, yeni doğan yoğun bakım servisinde yatan annelerin bebeklerinden ayrı kalmaması için Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi içerisinde \'anne oteli\' uygulaması başlatıldı.
Sakarya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ünal Küçükyılmaz, bebeği yoğun bakımda yatan anneler için Sakarya’da ‘anne oteli’ uygulamasına geçtiklerini söyledi. Küçükyılmaz, yaptığı açıklamada, doğumdan sonra yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatan bebeklerin annelerinin bebeklerinden uzak kaldığını ve anne sütü vermede sıkıntı çektiklerini belirtti. Yeni doğum yapmış annenin kendi travmasını atlatmadan 2 saatte bir sağlık tesisine bebeğini emzirmeye gitmek zorunda kaldığını vurgulayan Küçükyılmaz, “Hatta şehir dışından geldiyse ve kalacak yeri olmaması durumunda sağlık tesisinin koridorlarında ya da bahçesinde beklemek durumunda kaldıkları bilinmektedir. Bu durum anneyi hem psikolojik hem de fizyolojik anlamda yıpratmaktadır.” dedi.
Bu sebeple Sakarya’da 12 odalı ‘anne oteli’ni bu günden itibaren hizmeti sunacaklarını ifade eden Küçükyılmaz, burada annelerin her türlü ihtiyacının karşılanacağını kaydetti. Küçükyılmaz, “Anne sütünün yenidoğan bebek için en kaliteli besin olduğu ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği bilimsel verilerle kanıtlanmıştır. Anne ve bebek arasındaki bağın doğumdan hemen sonra geliştiği ve bu bağın kuvvetine göre süt üretiminin arttığı göz önüne alındığında annelerin bebeklerinden uzak kalmaması gerektiği ve özellikle annenin; anne sütü üretimi ve bebek ile bağlarının gelişmesi için tensel temasın gerekliliği herkesin malumudur. Artık yenidoğan ünitesinde yatan çocuklar anne sütünden mahrum kalmayacak. Anneler bu konuda sıkıntı çekmeyecek.” şeklinde konuştu.
Anne otelinde verilen hizmetler ise şöyle: "Her odada tuvalet ve banyo. Annelerin yeni doğan yoğun bakım içerisinde küvezlerde tedavi gören bebeklerini görebilmeleri için kamera sistemi. Annelere günde 3 öğün yemek verilmesi. Anne otellerinde kalan annelere, emzirme eğitimi, aile planlaması eğitimi, genel bebek bakımı, kişisel hijyen, ilk yardım vb. kontlarda günün belirli saatlerinde düzenli olarak eğitimler verilmesi, verilen eğitimlere yönelik aylık ve yıllık planlar oluşturulması ve bu planların anne oteli faaliyet dosyasında saklanması. Annelerin eğitimlerini alabilecekleri, boş zamanlarında dinlenebilecekleri, yemeklerini hep beraber yiyebilecekleri ve diğer annelerle iletişim kurabilecekleri çok amaçlı ‘anne lobisi."
Uygulama sayesinde doğum sonrasında yoğun bakıma alınan bebekler, annelerinden ayrılmıyor. 5 yıldızlı otel konforuna sahip odalarda ağırlanan annelerin çocuklarını emzirmeleri sağlanıyor. Anneler tedavi sürecinde bebeklerini tablet bilgisayarlardan 24 saat boyunca izleyebiliyor.
Türkiye'nin ilk anne otelinin açılışında konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, yoğun bakıma alınan bebeklerin anne sütünden mahrum kalması nedeniyle büyük sıkıntıların yaşandığını söyledi. 'Anne oteli' uygulamasıyla bebeğin anne sütünden mahrum kalmayacağını kaydeden Kafkas, "Yoğun bakımda anne ve çocukları koparıyorduk. Başlangıçta koparıyorduk. Bu anne sütünün engellenmesi nedeniyle büyük bir sıkıntı oluşturuyordu. Bu nedenle 'anne oteli' dediğimiz bu uygulama bundan sonra yapılacak sağlık komplekslerinde olacak." dedi. Kafkas, özellikle kırsal bölgelerde anneleri doğumdan bir hafta önce kent merkezine getirip otele yerleştirdiklerini, doğumdan sonra da evlerine dönmelerini sağladıklarını ifade etti.
Yenidoğan uzmanı Taner Hafızoğlu ise anne otelinin önemli bir boşluğu dolduracağını söyledi. Bir anne için en zor durumun bebeğinden ayrılması olduğunu dile getiren Hafızoğlu, şunları ifade etti: "Bebek yoğun bakımdayken annesinden ayrı kalıyordu. Bu durum hem anne hem de bebeğin sağlığını etkileyebiliyor. Annede depresyon oluşuyor. Süt salgısında azalma meydana geliyor. Bu direkt bebeğin sağlığını ve bakımını etkiliyor."
Yenidoğan yoğun bakımda, anne ve bebeği evde tutmuş gibi 'hastane ortamında otelcilik hizmetiyle anne ve bebek sağlığının en üst seviyede sağlanabileceği bir sistem kurulduğunu anlatan Hafızoğlu, uygulama hakkında şu bilgileri verdi: "En üst seviyede bir hizmet veriyoruz. 6 odamız var. Odalarda anne ve bebekler için her şey mevcut. Yoğum bakım tedavisi gören ve emebilecek düzeyde olan bebekler, emzirme zamanlarında annesinin yanına götürülüyor. Tedavi sürecinde anne odasından tablet bilgisayarla bebeğini izleyebiliyor. Anne bebeğiyle baş başa olduğunda acil bir durumda acil butonuna basarak personeli çağırabiliyor. Uygulamayla anne ve bebeği yoğun bakım şartlarında yakınlaştırmış oluyoruz. Bu uygulama Türkiye'de ilk."
Anne otelinde misafir edilen Ayşegül Kargün ise uygulamanın memnuniyet verici olduğunu söyledi. Bebeğinden ayrılmanın kendisi için çok zor olduğunu belirten Kargün, şöyle konuştu: "Bebeğim 20 günlük. Kontrol için getirdim. Tedavi için yoğun bakıma yatırdılar. Evden gelip gitmek zor oluyor. Göremeyince bir anne olarak üzülüyor insan. Ancak çocuğumun yanında kalmak çok güzel. Emzirmek için buradayım. İlaç için alıp götürüyorlar."