Sakarya’da, beton numune örneklerinde usulsüzlük yapıldığı iddiası başlatılan ve kamuoyunda Beton Operasyonu olarak bilinen rüşvet ve resmi evrakta sahtecilik iddiaları ile yargılanan 12’si tutuklu 70 sanık savunmaları vermeye başladı.
12’si tutuklu 70 sanığın yargılandığı davaya sadece sanıklar ve avukatları ile müştekiler ve avukatları alındı. Salonda yer kalmayınca ve sanık sayısı fazla olunca mahkeme heyeti savunmaların 4 ayrı celsede alınmasını kararlaştırdı.
Sakarya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi\'nde başlayan davada mahkeme heyeti sanık sayısının 70 olması dolayısıyla hepsinin savunmalarının bir günde alınmayacağına karar vererek savunma işlemini 4 celsede gerçekleştirilmesine karar verildi.
12’si tutuklu 20 sanığın savunmalarını bugün almaya başlayan mahkeme heyeti, 20-40 arasındaki sanıkların savunmalarını 25 Ekim Cuma günü, 40-60 arasındaki sanıkların savunmalarının 8 Kasım Cuma günü, 60’dan sonraki sanıkların savunmalarının 15 Kasım Cuma günü alınmasını kararlaştırdı.
Sıralama yapılırken sanıklara gönderilen iddianamedeki sıranın esas alındığını kaydeden mahkeme heyeti, bugün, 12’si tutuklu 20 sanığın savunmalarını dinlemeye başladı. Savunmaların tamamlanmasının ardından sanıklar hakkında karar verilmesi bekleniyor.
Sakarya'da beton numune analizlerinde usulsüzlük iddialarına ilişkin açılan davanın ilk duruşması yapıldı. 70 şüphelinin yargılandığı davada 12 tutuklu sanık için tahliye kararı verildi.
Aralarında iki öğretim üyesi, eski siyasetçi, beton ve yapı denetim firması sahiplerinin de yer aldığı 12’si tutuklu 70 sanığın yargılanmasına Sakarya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Mahkeme heyeti, duruşma salonunun küçük olması nedeniyle yargılamanın 4 ayrı celsede yapılmasına karar verdi.
İddianamede sıraya göre, tutuklu sanıklarında içinde bulunduğu 20 sanığın duruşması bugün yapıldı. Yaklaşık 11 saat süren duruşmada sanıklar, savunmalarını yaptı. Sanık avukatları, duruşmaların bölünmesine itirazda bulunarak yargılamanın tek celsede gerçekleştirilmesi talebinde bulundu.
Mahkeme heyeti, savunmaların ardından tutuklu sanıklar öğretim üyesi M.S., Ü.B., S.S., T.Y., İ.K., T.B., A.Ç.,M.N.C., G.A, A.C.A., İ.G. ve C.K. hakkında tahliye kararı verdi. 4 sanık için adli kontrol uygulanarak yurt dışı yasağı getirildi. Bölünerek yapılması kararlaştırılan davanın 25 Ekim'de yapılacak duruşmasında 20 sanık savunma verecek.
İddianame
‘Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği’, ‘rüşvet almak ve vermek’, ‘kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ‘suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak’, ‘resmi belgede sahtecilik’ gibi farklı suçlamaların yer aldığı iddianamede 11 şüpheli örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor. İddianamede, bazı inşaatlara dökülen ve kalitesi düşük çıkan beton numunelerinin laboratuvar sonuçlarının rüşvet karşılığında yükseltildiği, incelenmek üzere alınan numunelerin gizlice değiştirildiği, inşaatlardan numune alınmaksızın rapor düzenlendiği, inşaatlara dökülen ve yapılan incelemede düşük çıkan beton sonuçlarının yüksek gösterilerek sahte raporlar düzenlendiği öne sürülüyor.
Adliyenin fiziki koşulları yetersiz, yeni binaya ihtiyaç var
Öte yandan Sakarya Barosu Başkanı Recep Hacıeyüpoğlu, adliyenin fiziki koşullarının yetersiz olduğunun bu davada bir kez daha görüldüğünü söyledi. Acil olarak yeni bir adliyeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Hacıeyüpoğlu; "Ağır ceza salonu yetersiz kaldı. Başka bir salon ayarlaması gerekirdi. Duruşma büyük salonda yapılsaydı yargılama için daha sağlıklı olurdu. Çok sanıklı duruşmalar için büyük salon yok. Yeni bir adliye binasına ihtiyaç var" diye konuştu.