Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SEAH)’nde gerçekleştirilen kombine cerrahi teknik ameliyatı ve tedaviyle bir hastanın dizinde bulunan aşırı eğrilik ve uyluk kemiği kısalığı problemi çözüldü.
Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Erdem tarafından, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir ilki gerçekleştirdi. 16 yaşında, erkek bir hastanın dizindeki ileri derecede eğrilik (deformite) ve uyluk kemiği (femur) kısalığı, "Kombine Cerrahi Teknik" ameliyatı ile tedavi edildi. Hastanın, hem dizindeki 30 derecedeki eğrilik düzeltildi hem de eş zamanlı olarak bacağındaki 6 santimetre kısalık uzatıldı.
Bacağındaki kısalık ve eğrilik düzeltildi
Konuyla ilgili olarak konuşan Doç. Dr. Mehmet Erdem, “Günümüzde uzatma ameliyatları ülkemizde yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Bu ameliyatlar sıklıkla dışarıdan uygulanan cihazlarla gerçekleştirilmektedir. Bu cihazlar hastaların üzerinde belli bir süre kalması gerekmektedir. Kombine teknik cerrahisinde ise, dışarıdan uygulanan cihazlara ilaveten kemik ilik kanalı içerisinde ilave olarak çivi bulunmaktadır. Bu teknikle birlikte dışarıdan takılan aparat ve cihazların hasta üzerinde kalma süresi çok daha kısalmaktadır. Tedavi etmiş olduğum 16 yaşındaki hastamızda ise küçük yaşta geçirmiş olduğu ateşli bir hastalık sonrasında bacak boyunda kısalık ve dizinde 30 dereceye yakın bir eğrilik vardı. Bacak boyundaki kısalık ve diz bölgesindeki eğrilik yapılan ameliyat ve tedaviyle birlikte eş zamanlı olarak düzeltildi. Hastamızda dışarıdan uygulanan cihazın kalma süresi 2 ila 2 buçuk aydır. Eğer yalnızca dışarıdan uygulanan cihaz yöntemi uygulansaydı cihazın kalma süresi 7 ila 9 ay gibi daha uzun süre olacaktı” dedi.
"Bu tedavi belirli merkezlerde yapılıyor"
Gerçekleştirilen operasyon ve tedaviyle ilgili avantajları anlatan Doç. Dr. Mehmet Erdem, “Bazen uzatma bölgesi ve eğrilik bölgesinde daha sonradan kırık ve çatlaklar karşımıza çıkarken yeni uygulanan Kombine Teknik ile bu yeniden oluşan kırıklar ve oluşabilecek eğrilikler engellenmektedir. Bu teknik ülkemizde az sayıda bulunan belirli merkezlerde yapılmaktadır. Bu tekniği uygulayabilmek için ileri cerrahi deneyim ve tecrübe gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
"Çok mutluyum"
Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi\'ne gelerek ameliyat olan ve 2 buçuk ay tedavi gördükten sonra bacağındaki kısalık ve eğrilik probleminden kurtulan 16 yaşındaki Burak Saka ise, “Küçükken ateşli bir hastalık geçirdim. Bu ateşli hastalık sonrası bacağımda 60 santimlik kısalık ve 30 derece eğrilik vardı. Sadece dışarıdan uygulanan cihazlar ile 7 ila 9 ay süren tedavi süresi bu yöntem ile 2 buçuk ay sürdü. Bu yöntem sayesinde bacak kısalığım ve eğrilik problemim çözülmüş oldu. Çok mutluyum ve çok teşekkür ediyorum” dedi.