Sakarya'da Bulunan En Meşhur 5 Tarihi Mekan

Anadolu'nun güneşi olarak bilinen Sakarya'da, gezip görülebilecek mekanlar bir hayli fazladır. Bu mekanlar, hem tarihi hem de doğal güzellikler olarak birbirleriyle yarışır haldedir. Haftasonları bir çok komşu ilden ziyarete gelinen Sakarya, yaz ve kış aylarında turizmin gözdesi olmaya devam etmektedir.

Bugün sizlere şehrimizde bulunan en meşhur 5 tarihi mekanlar hakkında bilgi vermek istedik. Keyifli okumalar...

SAKARYA'DAKİ TARİHİ MEKANLAR

1)HARMANTEPE KALESİ

Bizans sınırlarını koruma amaçlı yapılan ve Sakarya nehri boyunca birbirini gören gözetleme kalesi, 12.ve 13.yüzyılda savunma amaçlı inşa edilmiştir.

Söğütlü ilçesi, Harmantepe köyü yakınlarındadır. Kale yapımında tuğla kullanılmamış sadece moloz taşı, kireç taşı ve çevredeki taşlar kullanılmıştır. Kale surları 10m yükseklik, 2m kalınlığa sahiptir. Beş giriş kapısı bulunmaktadır. Ana girişi güney yönündedir. Yapılması üzerinden uzun zaman gecen ve tamir edilmeyen kalenin surları, kapıları, burçları tahrip olmuştur.Sakaryanın en sağlam bizans kalesi olan bu kale restore edilerek turizme kazandırılmıştır.

2)-JUSTİNİONUS KÖPRÜSÜ

Genç Roma ve erken bizans döneminin önemli imparatorlarından Justinionus (527-565) tarafından inşa ettirilmiştir. Zamanında planlanan büyük bir kanal projesinin varlığına işaret olarak değerlendirilmektedir. 

Bu projenin amacı Boğaziçini kullanmadan, Anadoludan geçen kanalllarla marmara denizinin karadenize bağlanmasıydı. Bir diğer adı da  Beşköprüdür. Justinionus köprüsü tamamen kireçtaşından yapılmıştır. Bu köprünün uzunluğu 429m, genişliği 9,85m'dir. Köprünün UNESCO Dünya Mirası Listesine dahil edilebilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılan ve 29 milyon TL’ye mal olacak restorasyon çalışmaları başlatıldı.

3)-VECİHİ KAPISI

Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı söylenen kemerin bulunduğu yerden ipek yolunu geçtiği söylenir. 

Bu tarihi yapı zamanın ve doğanın sert koşullarına dayanamadığı için ara ara birkaç kez onarım geçirmiştir. Günümüzde sadece ana gövdesi tarihi eser niteliğindedir. Kemerin alt kısmı büyük taşlarla,üst kısmı ise tuğla ile inşa edilip üzeri sıvanmıştır.

4)-RÜSTEMPAŞA CAMİİ

Kanuni Sultan Süleyman zamanında on beş sene sadrazamlık yapan eski Osmanlı vezirlerinden Rüstem Paşa'nın adını taşıyan camii 1550-1560 yılları arası Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Rüstempaşa Camiinin üstü ahşap çatı ve kiremit ile örtülüdür. Duvarları alçaktır. Kerpiç-ahşap karışımı bir binadır. Kapasitesi 1.200 kişiliktir.

5)-SAKARYA MÜZESİ

Müze binası 1915 yılında askerlik şubesi başkanı binbaşı Baha Bey'in evi olarak inşa edilmiştir.

1922'de Mustafa Kemal annesi ile bu evde buluşup üç gün kalmıştır. 1983 yılında kültür turizmi bakanlığı tarafından satın alınmıştır. 21 haziran 1993 tarihinde müze olarak açılmıştır. Müzenin sergi salonunda hem arkeolojik hem de etnografik ögeler sergilenmektedir. Osmanlı devleti ve Türkiyenin etnografik öğeleri arasında silahlar, bakır aletler, pullar ve nakışlar, Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı eserler yer alır.

Kaynakça : 

1)- https://blog.biletbayi.com/sakarya-tarihi-yerler.html/
2.1)-https://tr.wikipedia.org/wiki/Justinianus_K%C3%B6pr%C3%BCs%C3%BC
2.2)-https://www.ntv.com.tr/galeri/sanat/justinianus-koprusu-bin-bes-yildir-ayakta-duruyor,42LnXDyqskaINd9nUeuPvg/kXPbKIn77kStjvpiRsc9HA
3)-https://lifesakarya.com/vecihi-kapisi-sapanca/
4)-http://www.sapanca.gov.tr/rustem-pasa-camii
5)-https://tr.wikipedia.org/wiki/Sakarya_M%C3%BCzesi

2 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
558588d3226b560500fa6bd56558bb47@