Sakarya'da da Domuz Gribi Aşısı Uygulanmaya Başlandı

Sakarya'da çocuklara ve kronik hastalığı olanlara "domuz gribi" aşı uygulaması sağlık ocakları ve hastanelerde başladı.

Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Sakarya'da da, Pandemik A (H1N1) hastalığına karşı sağlık çalışanları ile hacı adaylarının aşılarının tamamlanmasının ardından 6 ay ile 5 yaş arası çocuklar ve kronik hastalığı nedeniyle risk gurupları arasında bulunanlara aşı yapma çalışması başladı.

Sağlık ocakları ve hastanelerde başlayan aşı çalışmalarına vatandaşlar ilgi gösteriyor. Anne ve babalar risk guruplarında yer alan çocuklarını alarak sağlık ocakları ve hastanelere adeta akın etti. Doktorlar ile aşı öncesi ön görüşme yapan aileler aşı konusunda ikna olduktan sonra çocuklarının aşılarını yaptırdı. Aşının yan tesirleri konusunda ve faydaları konusunda bilgilendirilen vatandaşlar herkese aşı yaptırmayı tavsiye etti.  

İki tehlikeden birini seçmek gerekiyor

İstanbul'dan yakınlarına misafir olarak gelen ve aşı uygulamasının başladığını öğrenen anne Nilgün Nazar, 17 aylık Selim bebekle geldiği sağlık ocağında doktorlar tarafından bilgilendirildikten sonra çocuğunun aşısını yaptırdı. Eşinin diş hekimi olduğunu ve aşı olma konusunda eşinin katıldığı bir toplantı sonrasında karar verdiğini anlatan anne Ayaz, aşı olan çocuklarda riskin daha az olduğunu söyledi. Nilgün Ayaz konuşmasında, "Benim eşim diş hekimi. Kendisi karar verdi çocuğumuzun aşı olmasına. Biz yaptırdık. Çünkü grip mevsimi. Yüzde 1'lik bir ihtimal olabilir ama bizim başımıza gelince yüzde yüz olur. Bunun için yaptırdık. Bu salgın, riske atmaya gerek yok. Risk olabilir ama grip olması daha büyük bir tehlike. İki tehlikeden birini seçmek gerekiyor. Biz de aşı olmayı seçtik" dedi.  
Devletimizden Allah razı olsun

Öte yandan çocuklardan sonra risk gurubu içinde yer alan kronik hastalıkları bulunan astım, bronşit, kronik kalp yetmezliği, diyabet gibi hastalar da sağlık ocakları ile hastanelere giderek aşılarını oldu.

Aşı olmaya gelenlerden biri de yurt dışında tekstil ve boya işinde çalıştıktan sonra kronik astım hastası olan 67 yaşındaki Cihat Yardım oldu. Yardım, doktorlarla aşının faydaları ve yan etkileri konusunda kısa bir görüşme yaptıktan sonra hemen aşısını yaptırdı.

Herkese aşı olmayı tavsiye eden Yardım, 11 yıl tekstil ve boya işlerinde yurt dışında çalıştığını belirterek "Hava değişimleri benim akciğerlerimi fena halde rahatsız ediyor. Kronik bronşitim var. Aşı konusunda bir çekincem yok. Devletimizden Allah razı olsun. Daha önce de normal grip aşısı oldum. Şimdi bu aşıyı oldum. Çok mutluyum. Herkese tavsiye ediyorum" dedi.  
AŞI YAPTIRIN

Adapazarı Fatma Hanım Sağlık Ocağı Sorumlu Hekimi Dr. Ayhan Tınıç da aşı çalışmasının başladığını, aşı olmak isteyenlerin kendilerine müracaat etmesini istedi. Tınıç açıklamasında, "H1 N1 aşısının öncelikle sağlık personeline ve hacı adaylarına uygulandığını belirterek şunları söyledi:
"Bugünden itibaren 2. tur aşılama başladı. Bakanlığımızın bize verdiği direktif doğrultusunda 6 ay ile 5 yaş arası çocuklar ile kronik hastalığı olan erişkinleri astım bronşit, kronik kalp yetmezliği, diyabet gibi kronik rahatsızlığı olanlar beyan üzerine ve talep üzerine aşılarını sağlık ocaklarında uygulamaya başladık."

Sakarya Sağlık Müdürü Dr. Hasan Bektaş da aşı konusunda bilgi verirken, aşılamanın kış süresince devam edeceğini, vatandaşların müracaat ettikleri takdirde hemen aşı yapılacağını söyledi. Şu an 5 yaş altı çocuklarla kronik hastaları aşılamaya başladıklarını anlatan Bektaş, şöyle konuştu: "21 bin doz aşı geldi. Daha önce kalan bin doz aşı daha var elimizde. Hedefimiz öncelikle risk gurubunda olan herkesi aşılamak. Herkese aşı olmayı tavsiye ediyoruz. 10 yaş altı çocuklara 2 doz, kronik hastalara 1 doz uyguluyoruz. Aşı çalışmalarına hastalık riski devam ettiği müddetçe devam edeceğiz. Okula giden çocuklara aşı yapılması konusunda bakanlığımızdan talimat bekliyoruz."
14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
34d2193cab5028dbb72c6bf3b4e53088@