Sakarya'da Diyabet Eğitim Polikliniği hizmete açıldı

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü’nün destek ve katkılarıyla Toyotasa Acil Yardım Hastanesi’nde Diyabet Eğitim Polikliniği hizmete açıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Özcan Öktem, Toyotasa Acil Yardım Hastanesi’nde hizmete giren Diyabet Eğitim Polikliniğinde incelemelerde bulundu. Eğitim polikliniğiyle ilgili bilgi veren Hastane Başhekimi Op. Dr. Hayal Uzelli Şimşek, çağın en önemli hastalıkları arasında yer alan diyabet ile mücadele ve diyabet hastalarının hastalıkla mücadele sürecinde hayat konforunu artırmaya yönelik eğitimlerin önemine değindi.

Eğitim polikliniğinde bir ayda 50’ye yakın yatan hastayla, 250 kişiye yakın poliklinik hastasına hizmet verildiğini dile getiren Şimşek, Tip 1 ve Tip 2 diyabet hastalarının bilgilendirildiği eğitim polikliniğinde sadece hastalara değil, sağlık tesisindeki yöneticilerin ve iç hastalıkları uzmanlarının da diyabet eğitimi aldığını kaydetti. Şimşek “Diyabet eğitim polikliniği tarafından diyabet hastalarına beslenme, egzersiz, kardiyoloji, nöroloji ve göz kontrollerinin önemi diyabetli hastaların özbakım becerileri konusunda eğitimler verilmekte. Diyabetli birey bu süreci iyi yönetebilmesi için uzman yardımı almalı ve eğitilmelidir anlayışını benimseyerek hizmet verdiğimiz bölge halkımıza elimizden gelen desteği sağlamak amacıyla gerekli çalışmalar yapılarak polikliniğimiz hizmete açılmıştır.” dedi.

Toplantıda bir sunum gerçekleştiren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bedia Topçu, şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, insülin etkisizliği ya da eksikliği sonucu oluşan akut ve kronik komplikasyonlarının eşlik etmesiyle ömür boyu süren bir hastalık olduğunu dile getirdi. Sık sık idrara çıkma, aşırı susama, acıkma, yorgunluk, ani kilo kaybı, nefes kokusu, yaraların geç iyileşmesi gibi belirtilerin diyabet belirtileri arasında yer aldığını ifade eden Topçu “Diyabet tedavi edilmediği ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan vücudunda organ hasarlarının oluşmasına neden olur. İyi şekilde tedavi edildiğinde ise organ hasarı yaşatmayan, sorun teşkil etmeyen ve günlük hayatın devam etmesini engellemeyen bir hastalıktır. Dünyadaki koroner kalp damar hastalıklarının, buna bağlı miyokard infarktüsünün, hipertansiyonun, felçlerin, böbrek hastalıklarının, 20 yaş üstü körlüğün en önemli sebebi diyabettir. 21. yüzyıl insan yaşamını etkileyen yaşam sorunlardan olan hareketsizlik, hızlı yemek yeme, fast food tarzı beslenme, stres, toplumda şişmanlığı artırarak; insülin direncinin de artmasına sebep oluyor. Milyonlarca insanın organ hasarına, hayat süresinin kısalmasına sebep olan diyabet, basit önlemlerle önlenebiliyor.” diye konuştu.

Önlem Alınabilir

Diyabetle mücadelede egzersiz ve doğru beslenmenin önemine vurgu yapan Topçu, her gün en az 30 dakika yürüyüş yapmak, doğru beslenme alışkanlığını sürdürmek, daha çok salata ve sebze tüketmek, ideal kiloya dönmek ve korumak gibi alışkanlıkların diyabeti önlediğine dikkat çekti. Diyabet Eğitim Polikliniğinde hastalara neyi ne zaman yiyecekleri, evde glukoz ölçüm cihazı ile günde 3-4 defa kan şekeri ölçümü yapmayı, insülin enjeksiyonlarını nereye ve nasıl yapacakları egzersiz öncesi ve sonrası ne yapacakları, hipoglisemi belirtileri ve tedavisi, hastalık ve ameliyat gibi durumlarda diyabetini nasıl düzenleyeceği ve ayak bakımı

gibi birçok konuda beceriler kazandırıldığını anlatan Topçu, hastaların tedavisinin başarılı olabilmesi için aile bireylerinin tedavi planına uymaları ve hastanın eğitimi için yapılan etkinliklere katılmaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Sakarya'da Diyabet Eğitim Polikliniği hizmete açıldı
Sakarya'da Diyabet Eğitim Polikliniği hizmete açıldı
Sakarya'da Diyabet Eğitim Polikliniği hizmete açıldı
6 yıl önce
Eğitim, Öğretim Eğitim, Öğretim
Danışmanlık, Marka Patent Hizmetleri, Belgelendirme, Mesleki Eğitim HizmetleriDanışmanlık, Marka Patent Hizmetleri, Belgelendirme, Mesleki Eğitim Hizmetleri
İngilizce Kursları, yabancı dil kursları, yurtdışı eğitim danışmanlığıİngilizce Kursları, yabancı dil kursları, yurtdışı eğitim danışmanlığı
Eğitim tasmaları
sakarya hikaye kitapları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
cda08a1bdcee6f2caaa3c56042d06c65@