Sakarya'da Domuz Gribine Karşı Alınacak Önlemler!

Sakarya ve tüm yurtta domuz gribi şüphesi ile hastaneye yatanların sayısı artarken Pestör Çevre Sağlık Hizmetleri dezenfeksiyon çalışmalarına hız verdi.

İnsanların grip ile domuz gribini nasıl ayırt etmeleri konusunda belirgin bir fark olmadığını ancak gribin hastaneye yatıracak kadar ağır geçmesi durumunda domuz gribinden şüphelenilmesi gerektiğini açıklayan yetkililer; "Gribin insandan insana yakın temas, öksürük, hapşırık ve ellerin grip virüsü bulaşan bir yere dokunulduktan sonra ağıza ya da buruna götürülmesi ile bulaşmaktadır" dedi.

"Özellikle insanların beraber yedikleri, bulundukları ve çalıştıkları alanların dezenfekte edilmesi gerekir" diyen Pestör Çevre Sağlık Hizmetleri yetkilileri gripten kurtulmak için temizliğin tek şart olduğunu, kişilerin sık sık el yıkamaları ve bol bol sıvı tüketmeleri gerektiğini vurguladı.

Bulaşma yönlerinin nasıl olduğunu, domuz gribinin belirtilerini, hastalıktan nasıl kurtulabileceğimizi bizlere ayrıntılı bir şekilde cevaplayan Pestör Çevre Sağlık Hizmetleri, domuz gribiyle ilgili sorularımızı şu şekilde cevaplandırdı;

Bulaşma Yolları Nedir?

Domuz gribi, grip gibi, solunum (hava) yoluyla bulaşır. Hastalanan kişi; öksürürken ve hapşırırken havaya virüslü tükürük zerrecikleri yayılır. Hasta olmayan kişiler bu zerreciklerle temas ederse virüs onlara da bulaşır.

Şöyle ki; kişi, grip virüsünün bulaşma oranının yüksek olduğu masa, sandalye gibi yüzeylere dokunduktan sonra ellerini, ağız,göz ya da burnuna götürürse hastalık etkenini kendi vücuduna bulaştırmış olur. Ancak her ihtimale karşı, hasta kişinin temas ettiği yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller mutlaka yıkanmalıdır.

Belirtileri nelerdir?

Domuz gribinin belirtileri, mevsimsel grip belirtilerinden farklı değildir. Ateş, burun akıntısı ya da öksürük gibi solunum yolları bulguları, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk en sık görülen yakınmalardır. Seyrek olarak ishal ve kusma da görülebilir. Altta kronik hastalıklar gibi başka hastalıkları olan kişiler, mevsimsel gripte olduğu gibi Domuz Gribi için de risk grubu oluşturmakta ve hastalık bu kişilerde daha ağır seyretmektedir.

Hangi durumlarda test önerilir?

Soğuk algınlığı belirtileri olanlardan hastaneye yatacak kadar ağır tablosu olanlar ile risk gurubunda olanlara önerilir.

Hastalıktan korunmak için nelere dikkat etmeli?

Hasta görünen, ateşli ve öksürüğü olan kişiler ile yakın temas etmek zorundaysanız (1 metre kadar yakınına gelinecekse) maske takın ve temastan sonra elerinizi sabunlu  su ile yıkayın.

Ellerinizi sık sık su ve sabun ile yıkayın. Özellikle öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda mutlaka yıkayın. Yıkama olanağı yok ise alkol bazlı el dezenfektanları kullanın.rdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı kağıt mendil ile kapatın. Mendili çöp kutusuna atın. Ardından ellerinizi yıkayın.

Pestör Çevre Sağlık Hizmetleri ile ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.


Domuz Gribi Dezenfeksiyon: 0 533 6299078

15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
c2011ed3e6ee5f4be891f4f84e986fcf@