"Sakarya'da işçi kıyımları kapıda mı?"

Kent Şurası Kurucu Başkanı Erol Öztürk Hacıeüpoğlu, yeni asgari ücretin Sakarya’da işçi kıyımlarına neden olabileceğini söyledi.

Kent Şurası’ndan iki önemli çağrı

Sakarya Kent Şurası, 56. toplantısında yine önemli konuları masaya yatırdı. Bin kişilik şehir hastanesinin Erenler’e yapılmasını isteyen şura üyeleri, bin 300 TL olan asgari ücretin de Sakarya’da işçi kıyımlarına neden olabileceğini dile getirdi.

Sakarya Kent Şurası 56. Toplantısı’nda gündem yine oldukça yoğundu. Şura Başkanı Abbas Delen, açılış konuşmasında mazereti nedeniyle toplantıya katılamayan üyelerin ismini tek tek okudu. Şuraya, Belçika’nın Bürüksel Kentinde gazetecilik yapan Yusuf Cinal da konuk olarak katıldı.

Delen, Yeni Hükümete başarılar diledi

Geçtiğimiz ay yapılan Şura toplantısında ele alınan konuları özetleyen Delen, sözü 64. Hükümete getirdi. Yeni hükümetin kurulmasıyla Türkiye’nin ve iş dünyasının rahat bir nefes alacağını belirten denen, 64. Hükümete çalışmalarında başlarılar diledi. Delen’in konuşması sonrasında Şura üyeleri tek tek söz aldı.

Hacıeyüpoğlu, G-20 Zirvesini değerlendirdi

Kent Şurası Kurucu Başkanı Erol Öztürk Hacıeüpoğlu, 1 Kasım seçimleri sonrasında oluşan tablo ve G-20 zirvesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hacıeyüpoğlu, “1 Kasım seçimleri yapıldı, ülkemiz huzura kavuştu, seçmenin istediği oldu. Yine G–20 Zirvesi ülkemizin ev sahipliğinde yapıldı. Zirvede alınan kararalar ülkemiz için son derece önemli. Ülkeler arası terörizmle mücadele iş birliği kararın alınması, G–20 ülkelerinde kalkınma ekonomi ve büyüme hamlelerine ilişkin kararlar oldukça önem taşıyor ” dedi.

‘1 Milyar insan elektriğe ulaşamıyor’

Zirvede, enerji sıkıntısının da gündeme geldiğini hatırlatan Hacıeyüpoğlu, dünyada hala elektriğin ulaşmadığı bölgeler olduğunu ve bunun nedenlerinin de G-20 zirvesinde ele alındığını belirtti. Hacıeyüpoğlu; “Dünyada bir milyar yüz bin insan elektriğe ulaşamıyor, yine 2 milyar 9 yüz bin insan biyoenerji kullanarak yaşamlarını sürdürüyor” dedi.

Suriye meselesi

Suriye’de yaşanan gelişmelerin de zirvenin önemli konuları arasında yer aldığını belirten Hacıeyüpoğlu; ”ABD Başkanı Obama, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın istediği gibi Suriye sınırında bir tampon bölge oluşturulmamasını istemediklerini ifşa etti. Bu da bizim için çok önemli bir gelişmeydi; çünkü Türkmen bölgesiyle bizlerin irtibatı kesilecekti.15 Aralık’ta Rusya Lideri Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Güvenlik ve İşbirliği Zirvesi’nde bir araya gelecek. Bu zirve çok önemli… Akkuyu Nükleer Santrali’ne yönelik çalışmalar da bu zirvenin önemli bir konusu olacak” değerlendirmesinde bulundu.

‘Dörtyol sanayi bölgesinin kaldırılması’

Sakarya’daki sorunları da gündeme getiren Hacıeyüpoğlu, Dörtyol Sanayi Bölgesi’nin kaldırılmasına ilişkin yerel basında yer alan haberlere atıfta bulundu. Hacıeyüpoğlu, “Bu

sanayi nereye kaldırılacak biliyorsunuz. Hemen E -5’in kenarına taşınacak. Be mübarek bu sanayi buradan kaldırılıp yol kenarına taşınır mı? Sakarya 5 bin kilometre alanda toprağa oturmuş alana sahip. O zaman iyi bir temizlik yapalım ve sanayileri şehrin dışına uygun alanlara çıkarlarım. Organize sanayilerini de şehir içinde kalmış şehrin uzak bölgelerine kaydıralım” diye konuştu.

‘Yeni Hastanenin Erenler’e yapılması yararlı olur’

Sakarya’da yapılması planlanan bin yataklı hastane konusunda da görüşlerini paylayaşan Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu; “Hastanenin nerede yapılacağı tartışılıyor. Aklın bir yolu var! Herkes fikrini beyan etti. Ben de müsaade ederseniz fikrimi beyan edeyim. 950 bin nüfusa sahip Sakarya’da; Korcuk’ta, Yenikent’te ve şehir merkezinde birer hastane bulunuyor. Yeni Hastane’nin Erenler Alancuma’da yapılmasının daha yararlı olacağını düşünüyorum. Burası Hendek, Akyazı, Geyve ve Pomukova’ya da yakın. Bu isimlerini verdiğim ilçe ve bölgelerin buraya ulaşımı çok kolay olur. Pekşenler yolunun yapılması, eski Sakarya Köprüsü’nün oradan yeni bir giriş yolun yapılması planları var. Bu nedenle yeni hastanenin Alacuma’ya yapılması stratejik açıdan yararlı olur” ifadelerini kullandı.

‘Yeni asgari ücret işçi kıyımlarına neden olabilir!’

Yeni asgari ücretin bin 300 lira olmasının işveren üzerinde büyük baskı yaratacağını belirten Hacıeyüpoğlu, “Asgari ücretin bin 3 yüz TL olması büyük işçi kıyımlarına neden olabilir. 40 işçi çalıştıran biri olarak ben de şimdi kara kara düşünüyorum. Bu rakam, kişi başı 300 TL’den 12 milyar gibi bir maliyet getirecek. Bu durumda ben ‘kaç kişiyi işten çıkarmak zorunda kalacağım’ diye düşünüyorum. Eğer hükümet bazı düzenlemeler yapmasa bu işin altından kalkmayız” diye konuştu.

‘Kullanılmayan basınç odası’

Hacıeyüpoğlu, 16 ay önce hayırsever bir şura üyesinin Sakarya Üniversitesi Araştırma Hastanesi Tıp Merkezi’ne bağışladığı “Hiperborik Basınç Odası” cihazını da gündeme getirdi. 600 bin TL değerindeki cihazın birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığını hatırlatan Kurucu Başkan, “Bu cihaz hala hizmete alınmadı. Bu sorunun acilen çözülmesini istiyoruz” diyerek yetkilileri uyardı.

Gürpınar: ‘Eski stadyum arazisi kamuya devredilmeli’

Kent Şurası Üyesi ve Sakarya İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar ise, 65 dönümlük alanda bulunan eski stadyum arazisini gündeme taşıdı. Gürpınar, “Bu alan biliyorsunuz TOKİ’ye devredildi. Burada plan tadilatı söz konusuydu. Oda olarak durumu yargıya taşımıştık ve yargı kararıyla buradaki çalışmalar durduruldu. Buranın kamuya devredilmesi gerekir. Vatandaşların kullanabileceği bir palan hazırlanmalı. Eğer bu arazi konut yapımına açılırsa burası tamamen betonlaşmaya açılmış olacak. Bunun da şehir için çok ciddi sonuçları olacaktır. Yeniden bu yer için plan tadilatı yapılırı mı bilmem? Biliyorsunuz, yapılan yasal değişikliklerle, oda olarak yargıya iptal başvurusu yapmamız da zorlaştı” dedi.

‘Şeker fabrikası ekmek kapısıydı’

Şeker fabrikası ve donatımdaki traktör fabrikasının Sakaryalılar için önemli değerler olduğunu hatırlatan Gürpınar, “Şeker fabrikası Sakarya’nın ilk sanayi kuruluşudur. Birçok kişinin ilk işe başladığı yerdir. Binlerce Sakaryalı burada çalışıp evine ekmek götürdü, binlerce çiftçi de bu fabrika için pancar ekti, yetiştirdi. Aynı şekilde Donatım Fabrikası da öyle… Bu fabrikaların Sakarya’nın hafızsında, ekonomisinde önemli yeri vardır” tespitini yaptı.

‘Ticaret Bankası şehir müzesi olsun’

Ticaret Bankası’nın yeri ve Bakırcılar Çarşısı için de öneriler sunan Gürpınar, “Bu alanın bütün olarak ele alınması yerinde olur. Ticaret Bankası’nın yeri şehir müzesi yapılmalı. Bu tür alanların muhafaza edilmesi turizm açısından önem arz ediyor. Bu alanlar, şehir dışından gelen misafirlerin ziyaret edebileceği yerler haline getirilebilir” önerisinde bulundu.

"Sakarya'da işçi kıyımları kapıda mı?"
9 yıl önce
Sindoh Sakarya
Sakarya Hamam
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
d0f781cf592eefe8cd8de6e793e1cc25@