Sakarya'da Tehlike Giderek Yaklaşıyor, Kimse Görmüyor

Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Hüsnü Gürpınar, orta hasarlı binalarda oturulmasına izin veren yetkililerin, muhtemel bir depremde yaşanacak can kaybından sorumlu olduğunu söyledi.

Gürpınar, hasarlı konutların her yıl onarım süresinin uzatılmasına da tepki göstererek "Böyle giderse galiba bir dahaki depreme kadar süre uzatılacak" dedi.

Tehlike Giderek Yaklaşıyor

Gürpınar, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın hasarlı binaların onarım süresini 31 Aralık 2009 tarihi sonuna kadar uzattığını hatırlatarak, süre uzatımının bu yapılarda iskan anlamına gelmediğini söyledi. Orta hasarlı yapılarda oturulmasının suç olduğunu, oturulmasına göz yuman yetkililerin bundan sorumlu olduğunu vurgulayan Gürpınar şöyle konuştu:
"Onarım süresi uzatılması yapılarda iskan edilmesi anlamına gelmiyor. Ancak ne yazık ki bu gün hasarlı binaların çoğunda oturuluyor. Buna göz yuman yetkililer doğacak herhangi bir can kaybından sorumlu olurlar. Bunun farkında olmaları gerekir. Bu sebeple yerel idareciler süre uzatımına şiddetle karşı çıkmalıdırlar. Sakarya'da ortalama hen 30 yılda bir büyük bir deprem oluyor. Erken de olabilir. Tehlike giderek yaklaşıyor."

Her Yıl Onarım Süresi İçin Son Deniliyor

Hüsnü Gürpınar, depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen her yıl 'bu son' denilerek süre uzatımının hasarlı konutlar sorununu çözmediğini dile getirerek, "Burada devlet kendi eliyle ciddiyetini kaybediyor. Her yıl onarım süresi için son deniliyor. Sonra yeniden süre uzatılıyor. Bu durum devlet ciddiyetiyle bağdaşmıyor. Hasarlı konut sahipleri belki de nasıl olsa süre uzatılıyor diye işi yavaştan alıyor. Devlet bir karar verdi mi bunu uygulaması gerekir." diye konuştu.

Göz Yumuluyor

Hasarlı konutların onarımının hızlandırılması için konutlarda oturulmasına kesinlikle izin verilmemesini isteyen Gürpınar, şunları kaydetti: "Madem her sene süre uzatılıyor, o zaman hasarlı konutlarda oturulmasına kesinlikle izin verilmemesi gerekiyor. Eğer bu konuda hassas davranılırsa ve vatandaş hasarlı konutta oturulmasına izin verilmezse konutların onarımı hızlanabilir. Ancak oturulmasına göz yumulduğu için konut sahibidi onarmakta acele etmiyor. Bu da sorunun çözümünü zorlaştırıyor."

1999 depreminde hasar gören Sakarya'da 2 bin konut aradan 10 yıl geçmesine rağmen onarılmayı bekliyor. Süre uzatımı yapılmadığı taktirde ise bu konutlar ağır hasarlıya çevrilip yıkılması gerekiyor.
 

15 yıl önce
Sakarya Kebapçılar
Sakarya
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
09466450fc3c6aa31124096b89b4cab6@