Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri, geliştirdikleri yeni ameliyat yöntemiyle Türkiye Kardiyoloji Vakfı Tarafından, “En İyi Girişimsel Vaka Ödülü”ne layık görüldü...
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ramazan Aydemir, Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Can ve Arş. Gör. Dr. Ahmet Can Çakmak, kalp damar hastalığı tedavisinde dünyada ilk kez uygulanan bir yöntem geliştirdi. Doğuştan kalp damar hastalığına sahip olan 42 yaşındaki bir erkek hastaya uygulanan yönteminin en büyük özelliği, hem Koroner Arter Fistülünü tam olarak kapatırken hem de sistemin düşme veya hastanın damarında kaybedilme riskini ortadan kaldırıyor.
Geliştirilen ameliyat yöntemi, Türk Girişimsel Kardiyoloji Vakfı tarafından düzenlenen “Kardiyovasküler Sempozyum 2022” sempozyumunda En İyi Girişimsel Vaka Ödülü yarışmasında birincilik ödülüne layık görüldü. Söz konusu yeni teknikte bir koroner anjiyoplasti balonunun bir koroner stent üzerine ameliyat dikiş ipliği ile sabitlenerek, kapatılması planlanan hedef damara ulaşılmakta, stent şişirilmesi ile damar tıkanılıyor. Doğuştan kalp damar hastalığına sahip olan 42 yaşındaki bir erkek hasta, dünyada ilk kez uygulanan yeni bir teknikle tedavi edildi. Başarılı operasyonun 3 ay önce Düzce’den sevk edilen bir hastaya uygulanmıştı.
Hastanın şikâyetlerinin kalp damarı ile akciğer damarı arasında doğuştan gelen ve kan sızıntısına yol açan fazladan bir damara bağlı olduğu teşhis edilmişti. Hastalığın bu güne kadar yapılan tedavilerinin yüksek maliyetli ve başarısız olduğunu bilen SAÜ Tıp Fakültesi üyeleri, yeni operasyon tekniği geliştirme kararı aldı. Söz konusu operasyon tekniğini doktor ekibi, önce testler yaparak, hastanın zarar görmeksizin bu yeni tedavi ile eksiksiz tedavi edilebileceğine kanaat getirdikten sonra, hastayı ameliyata aldı.
Prof. Dr. Ramazan Akdemir, Dr. Öğretim Üyesi Yusuf Can ve Dr. Ahmet Can Çakmak’ın birlikte yaptıkları ameliyatın ardından 3 ay geçmesine rağmen hastanın herhangi bir şikâyeti bulunmuyor.