Pamukova'da havaların ısınmasıyla birlikte ‘Sarıkız’ örümceği ortaya çıktı. Örümcek, vatandaşlar tarafından paniğe sebep oldu.
Havaların ısınması ile birlikte ortaya çıkan ve akrep, kertenkele ve fare gibi hayvanlarla beslenen zehirli Sarıkız örümceği korkuya neden oldu.
Sarıkız Örümceği, geçtiğimiz günlerde bazı vakaların haberleşmesiyle gündeme gelmişti. Oldukça merak edilen ve Türkiye'de de yaşayan sarıkız örümceği nedir, zehirli midir? İşte merak edilen soruların yanıtları.
SARIKIZ ÖRÜMCEĞİ
Dünya çapında 153 cinsi ve yaklaşık 1000'den fazla türü olan sarıkız örümceği örümceğimsiler sınıfından eklembacaklılar takımındandır. Örümcek görünümündedirler. Çok hızlı hareket etmeleriyle bilinirler ve ayrıca çoğu türü gececildir. Türlerinin önemli bir çoğunluğu Namibya'da bulunmaktadır.
Sarıkız örümceklerinin zehirli olmadığı ancak ısırmaları durumunda oldukça can acıtıcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca, bu örümcekler, avlarını avlamak için yapışkan örgüleri kullanırlar ve avlarını parçalayıp sindirirler. Akrep, kertenkele ve hatta fare gibi büyük memelilerle dahi beslenebilirler. Güçlü çeneleri ile et parçalarını kolaylıkla koparabilirler.
Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde daha çok görünürler. Hemen her türü etle beslenen bu örümcekler görsel olarak akrep türünün sarısı gibi görünüme sahiptir. Akrep dahil birçok hayvanı yiyerek beslenebilir. Boyları 8-10 santim olan sarıkız örümceği, avlarını dişleriyle ovuşturduğu için ısırdığını fark edemezler. Gözleri ışıktan rahatsız olduğu için yalnızca geceleri hareket eder. Saatte 1,5 kilometre katedebilir ve 1 metre yüksekliğe zıplayabilir.