Sakarya'daki darbe girişimi davası devam ediyor

Sakarya'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin, aralarında firari elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz'ün de bulunduğu 86'sı tutuklu, 224 sanığın yargılanmasına devam edildi.
 
Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nce, özel hazırlanan Ferizli Spor Salonu'nda yapılan duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatları, sanık yakınları ile müdahillerden eski AK Parti Sakarya Milletvekili Ali İnci ve 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik katıldı. 

Tutuklu sanıklardan İbrahim Bardak'ın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne gönderdiği ve "geçmişte bir siyasi partinin gençlik kollarında görev aldığını ve kendisinin örgüt mensubu olmadığını" iddia eden dilekçesinin dava dosyasına eklendiğini aktaran Mahkeme Başkanı Mehmet Sertaç Kesler, sanığa "Siyasi partiye üye olman muvazzaf asker olmana engel olmadı mı, bunu neden şimdi bize sunuyorsun?" şeklinde tepki gösterdi. 

Duruşmada mütalaasını veren savcı, alınan ifadelere ve delillere ek olarak söylenecek bir şeyin olmadığını, davanın firari sanıklarından sözde "hava kuvvetleri imamı" Adil Öksüz hakkında Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nden birleştirme yönünde muvafakat istenmesini, tutuklu sanıklar hakkında ByLock kayıtlarının sorulmasını, sanık müdafilerinin tanık dinleme taleplerinin reddini, örgütün elebaşı firari Fetullah Gülen ve Öksüz hakkındaki yakalama kararının devamını, tutuklu bulunan sanıkların bu hallerinin devamı yönünde karar verilmesini talep etti. 

Daha sonra söz verilen sanık avukatları savunmalarını yaptı. 

Sanıkların tahliye ve beraat taleplerini ele alan mahkeme heyeti, davada ara kararın pazartesi günü açıklanacağını duyurdu. 

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, darbe girişimi sırasında Sakarya Valiliği'nin işgaline ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve örgütün sözde "hava kuvvetleri imamı" firari Adil Öksüz, meslekten ihraç edilen askerler 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun, Kurmay Albay Bahri Gürhan, eski Sakarya İl Jandarma Komutan Vekili Yarbay İlhan Aysan, Albay Ahmet Üzer, Yarbay İsmail Öcal, Binbaşı Ali Şahin, Yüzbaşı Yavuz Soyer, Üsteğmen Kayhan Demir ile 171 asker ve bir sivil şüpheli hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun "anayasayı ihlal" suçunu düzenleyen 309, "kasten öldürme" suçunu düzenleyen 81. ve 35. maddeleri uyarınca birer kez ağırlaştırılmış müebbet ile 185 yıl altışar aydan 319 yıla kadar hapis cezası istendi.

Subay, astsubay, erbaş, erler ve bir sivilden oluşan 42 sanık hakkında da çeşitli suçlardan hapis cezaları talep edilen iddianamede, 50 sanık hakkında ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Eski Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un müşteki olarak bulunduğu iddianamede, Valiliğin işgali sırasında yaralanan 19 vatandaş da mağdur olarak yer aldı. Öte yandan, mahkeme heyeti, eski AK Parti Milletvekili Ali İnci, 15 Temmuz Camili Mahallesi Muhtarı Yunus Özçelik ve polis memuru Abdullah Karabulut'un davaya müdahil olma taleplerini kabul etmişti. 
Sakarya'daki darbe girişimi davası devam ediyor
7 yıl önce
Sakarya Kebapçılar
Sakarya
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
2ca40600faf5600348436860e6f7564f@