Sakarya'daki okullara ceza şoku

Sigortasız temizlik işçisi çalıştıran okullara SGK ceza yağdırdı.

Kadrolu hizmetli bulunmaması ve ödenek yetersizliği sebebiyle dışarıdan sigortasız temizlik elemanı çalıştıran okullar, büyük cezalarla karşı karşıya kalıyor. Sigortasız eleman çalıştıran okullara 25 bin ila 70 bin lira arasında para cezası kesiliyor.

Türkiye\'de okullara son 10 yıldır temizlik işini yapacak müstahdem atanmaması büyük sıkıntıya yol açıyor. Daha önce okullara her 5 derslik için bir hademe görev yaparken normal büyüklükteki bir okulda en az 7 kadrolu hizmetli bulunuyordu. Eski çalışanların bir bir emekli olması ve yeni atama yapılmaması sebebiyle bu gün neredeyse okullarda kadrolu hademe kalmadı. Zorunlu bağışın yasaklanması sebebiyle kıt ödeneğe sahip okul yönetimleri kayıt dışı eleman çalıştırarak temizlik işini çözmeye çalışıyor. Temizlik işleri için genellikle okulun bulunduğu mahalledeki işsiz kişiler alınıyor. Ancak, Alo 170 hattına yapılan ihbar ve diğer şikayetler neticesinde okul aile birlikleri sigortasız eleman çalıştırdıkları gerekçesiyle SGK\'nın kestiği yüklü para cezalarıyla karşı karşıya kalıyor.

Sakarya\'da şimdiye kadar 80 okula kayıt dışı eleman çalıştırdıkları gerekçesiyle 25 bin lira ile 70 bin lira arasında para cezası kesildi. SGK, kayıt dışı temizlik görevlisi çalıştırdığı belirlenen okullara bir görevli başına, bir yıllığına pirim ve idari para ceza ile birlikte 25 bin lira ceza uyguluyor. Bu cezalar çalışma süresine ve çalıştırılan sigortasız kişi sayısına göre artış gösteriyor. Şehit Ahmet Akyol Okul Aile Birliği Başkanı Seda Ada, kendilerine idari ve sigorta pirim cezasıyla birlikte 70 bin lira para cezası uygulandığını belirterek "Ben yeni göreve geldim. Ancak eski yönetimin kesilen cezayı ödemek için çok büyük zorluklar çekti." diyor.

Sigortasız işçi çalıştırıldığı gerekçesiyle 25 bin lira ceza kesilen Sapanca İlkokulu Okul Aile Birliği Başkan Yardımcısı Hakan Coşar ise, kesilen cezayı nasıl ödeyeceklerini düşünüyor: "Okulda temizlik işini yapan bayan kardeşimiz gönüllü olarak çalışıyordu. Sigorta da istemedi. Ancak Alo 170\'e ihbarda bulunulmuş. SGK görevlileri geldi ve sigortasız eleman çalıştırıldığı gerekçesiyle tutanak tutuldu. Bu cezayı nasıl öderiz bilemiyoruz. Zaten okul aile birliklerinin ve okulların gelir durumu yetersiz. Mecburen yine velilerden , hayırseverlerden bulup buluşturup bu cezayı ödeyeceğiz. Ödemezsek okulumuza icra gelecek. Bu konuya bakanlık el atmalı. En azından çalıştırılan temizlik görevlilerinin sigortasını bakanlık karşılayabilir. Biz okul aile birliği olarak okulumuzun güzelleştirilmesi ve geliştirilmesi için her türlü katkı sağlamaya hazırız. Ancak devletimizden talebimiz en azından çocuklarımızın temiz ve sağlıklı bir ortamda eğitim görebilecekleri kadar yeterli sayıda hizmetli atamasını istiyoruz."

Milli Eğitim Müdürü: Okulların Zor Durumda Olduğunu Herkes Biliyor"

Yaklaşık 500 okulu bulunan Sakarya Milli Eğitim Müdürlüğü de zor durumda. Hizmet satın alınması yoluyla ancak 132 personel alabildiklerini belirten Sakarya Milli Eğitim Müdürü Selim Yavuz Sandıkçı , bu personeli çok zor durumda olan okullara dağıttıklarını, ancak yeterli olmadığını vurguluyor. Okulların içinde bulunduğu hizmetli sıkıntısını bu gün ülkede yaşayan herkesin bildiğini kaydeden Sandıkçı, okul yönetimlerinin okul aile birliklerinin yükünün bu konuda çok ağır olduğunu dile getirerek şunları söylüyor: "Okulların ihtiyacı var. Bu bir gerçek. Desteğe de ihtiyacımız var. Gönüllü bağış gelecek de insan çalıştıracağız bu zor bir iş. Her şeye rağmen müdürlerimizin ve okul aile birliği başkanlarımızın iş kanununa uygun olmayan bir yöntemi benimsemelerini doğru değil, daha büyük sıkıntılar meydana getiriyor. Bunun yerine kaynakları kadar kişi çalıştırmalarını istiyoruz. SGK yasal sorumluluğunu yerine getiriyor. Onlara da niye ceza kesiyorsunuz diyemiyoruz. Cezayı ödemede okul aile birliklerine yardımcı olmaya çalışıyoruz."

"İşlem Yapmak Zorundayız"

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Nurten Cambasoğlu, da Alo 170 ve kuruma gelen ihbar ve şikayetleri değerlendirmek ve kayıt dışı istihdam belirlendiğinde ceza kesmek zorunda olduklarını belirtiyor. Kurumun amacının kayıt dışı istihdamı önlemek olduğunu ifade eden Canbasoğlu, okul yönetimlerinden sigortasız eleman çalıştırmaması çağrısında bulunuyor. Bazı okul aile birliklerinin bu konuyu bilmediklerini dile getirdiklerini vurgulayan Canbasoğlu, "Okul aile birlikleri cezalı duruma düşmemek için kurumumuza danışabilirler. Cezalar ağır. Cezalı duruma düşmemek için dikkatli olmaları gerekiyor" diye konuşuyor.
Sakarya'daki okullara ceza şoku
Sakarya'daki okullara ceza şoku
Sakarya’da, 80 okula temizlik hizmetlerini kayıt dışı eleman çalıştırarak sağladıkları için kesilen para cezalarıyla ilgili açıklama yapan Eğitim İlke-Sen MYK Üyesi Beytullah Önce; "Bunun sorumlusu Milli Eğitim Bakanlığı’dır, cezayı bakanlık ödesin" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 80 okula kayıt dışı eleman çalıştırdıkları gerekçesiyle 25 bin lira ile 70 bin lira arasında para cezası kesmesiyle ilgili bir açıklama yapan Eğitim İlke-Sen MYK Üyesi Beytullah Önce, bu durumun sorumlusunun Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu belirtti. Önce; hiç kimsenin güvencesiz ve emeğinin karşılığı tam olarak verilmeden çalıştırılmasını doğru bulmadıklarını belirterek şöyle konuştu: "fakat iyi bilinmelidir ki; bu yanlışın sorumlusu ne okul yönetimleri ne de okul aile birlikleridir. Birinci dereceden sorumlu, 10 yıldır okullara temizlik hizmetleri için kadro vermeyen hükümetlerdir; Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Bu durumda Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü bakanlıktan ödenek istemeli ve bu cezayı ödemelidir. Çünkü okul yönetimlerinin ve okul aile birliklerinin böyle bir bütçesi kesinlikle yoktur ve şayet yasal baskı oluşturulursa, okullar çözüm için yine velilerden bağış toplanmaya çalışılacaktır. Soruyoruz, siyasi iradenin yönetim hatasının cezasını neden vergisini ödeyen halk çeksin?"

Bakanlığın bütçe konusunda sorumluluğunu yerine getirmemesinin cezasının halka kesilemeyeceğini belirten Eğitim İlke-Sen MYK Üyesi Beytullah Önce; şunları söyledi: "Son yıllarda sık sık Milli Eğitim Bakanlığı’na ayrılan bütçenin arttığı gündeme getirilmektedir. Bütçenin artması kadar önemli olan bir husus da bu bütçenin nasıl değerlendirildiğidir. Sınıfların düzenli temizlenemediği, tuvaletlerinin hijyenik tutulamadığı, eski tahtalarının değiştirilemediği, fotokopi makinelerinin bakımının yaptırılamadığı bir gerçeklik karşısında, her öğrenciye tablet bilgisayar dağıtmaya kalkışmanın sanal bir gelişme kalacağı açık değil midir? Eğitim İlke-Sen olarak, eğitimin zorunlu tutulduğu bir sistemde, velilerden her ne adına olursa olsun para alınmasına karşıyız. Hemen her şeyden vergi alındığı bir ekonomi düzeninde, devlet halka karşı temel sorumluluklarını ücretsiz yerine getirmek zorundadır. Okullara kesilen bu cezaların Milli Eğitim Bakanlığı’nın ödenek göndermesiyle ödenmesi gerektiğini hatırlatıyoruz."
11 yıl önce
Sakarya Fotokopi Servisi
Sakarya kitapçılar