Sakarya'da kimsenin bilmediği ve gidip görmediği birçok tarihi kalıntı bulunmaktadır. II. Bayezıd Köprüsü, Vecihi Kapısı, Seyifler Kalesi bu kalıntılar arasında yer almaktadır.
Vecihi Kapısı
Osmanlı mimarisinden kalma geçmişe ait eserler arasındadır. Mimar Sinan tarafından yapıldığı söylenen kapının bulunduğu yerden İpek Yolu'nun geçtiği rivayet edilmektedir. Bu kapı Sapanca'da bulunmaktadır. Toplu taşıma araçları ile ulaşım mümkün olup, şehir merkezine uzaklığı 17 km dir.
II. Bayezıd Köprüsü
Alifuatpaşa kazasını Geyve ilçesine bağlayan kısımda, Sakarya Nehri üzerinde büyük kesme taşlardan yapılmış bir köprüdür. Kitabesinde, “Bu köprü tarihte devir açan Fatih’in oğlu II. Bayazıd tarafından H. 901 (M. 1495) yılında yaptırılmıştır.
Toplu taşıma araçları ile ulaşım mümkün olup, şehir merkezine uzaklığı 30 km.dir.
Seyifler Kalesi
Ferizli ilçesinin kuzeyinde, Seyifler Köyünün güneyinde, Sakarya Nehri'nin Çark Suyu ile yakınlaştığı noktada bulunan Kale kalıntılarının batı ve kuzey bölümündeki yarım daire şeklindeki iki burcu halen ayaktadır.
Bizans döneminde yapılan Stratejik bir noktada, Karadeniz-Adapazarı yolu üzerinde olasılıkla Çarksuyu ve Sakarya Nehri üzerindeki köprülerin güvenliğini sağlamak amacıyla her iki akarsuya da çok yakın bir noktada kurulmuş yaklaşık 80x80m boyutlarında küçük bir kaledir.
Çarksuyunun Sakarya Nehri'ne birleştiği yerde Seyifler Kalesi. Harmantepe Köyü kuzeyindeki Harmantepe Kalesi, halen tamamen yıkılmış olan Poyrazlar Köyü yanında ve Domuztepe ile Tersiye Tepeleri üzerindeki kaleler, Kayalar Mahmudiye Köyü doğusundaki kale Adliye Köyü güneyindeki Adliye Kalesi, Sapanca'nın Kurtköy Kalesi. Geyve Boğazı’ndaki geçidi tutan Çobankale, Pamukova'daki Pahalar Kalesi ile Mekece Kaleleri Sakarya boyuna dizilmiş bu cins hudut muhafaza kontrol kuleleridir.
Ferizli İlçesi'nin Seyifler Köyü girişindedir. Şehir merkezine uzaklığı 30 km'dir.
Kaynak: Türkiye Kültür Portalı