Sakarya iş dünyası Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,65, geçtiğimiz yıla göre %24,75 artışla 279 milyon 609 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılın ilk 8 ayında kümülatif olarak 3 milyar 185 milyon dolarlık ihracat performansı gösterdi.
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan güncel dış ticaret rakamlarını değerlendirdi.
8 Ayda 3 Milyar Doları Aşan İhracat
Başkan Altuğ veriler ile ilgili yaptığı açıklamada, “Sakarya ihracatı, Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,65, geçtiğimiz yıla göre %24,75 artışla 279 milyon 609 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. TİM tarafından açıklanan verilere göre şehrimiz Ağustos ayında gerçekleştirdiği ihracat ile ülkemiz ihracatına %1,5 katkı sağladı ve 2022 yılının en çok ihracat yaptığı 2’inci ayı oldu.2022 yılının başından bu yana ise ilimizden ortalama 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir.
Türkiye Otomotiv İhracatının Yüzde 10’u Sakarya’dan
Ağustos ayında da şehrimiz ihracatının lokomotifi olan otomotiv endüstrisi, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 30,9’luk artışla 227 milyon 228 bin dolar ile aylık ihracatın yüzde 81’lik kısmını tek başına gerçekleştirdi ve aynı zamanda ülke içi sektör ihracatı da tek başına %10,1’lik katkı sağladı.
En Çok İhracat Avrupa Ülkelerine ve Birçok Ülkeye %100 Üzerinde İhracat Artışı
Ağustos ayında en çok ihracat yaptığımız ülke ise yüzde 700’lerde artış başarısı ile 37 milyon dolar gerçekleştirdiğimiz İspanya oldu. Bu ay da toplam 118 ülke ve 6 Serbest Bölgeye Sakarya damgalı ürünleri ihraç ettik.
İhracatımızın İthalatı Karşılama Oranı %127
Verileri 1 ay geriden açıklayan TÜİK’in güncel ithalat verilerine göre ise; 2022 yılı Temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre ithalatımız %0,4 oranında artışla 239 milyon 198 bin dolar oldu. Temmuz ayında Sakarya dış ticaret dengesi 65 milyon 189 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise bir önceki aya göre 24 puan azalarak %127 olarak gerçekleşti.
Enflasyona rağmen azimle üreten üreticimize yönelik adımlar atılması gerekiyor
2 yılı aşkın bir süredir, ekonomiyi etkileyen birçok değişken faktör gerçekleşti ve gerçekleşmeye de devam ediyor. Ancak Türk iş dünyası olumsuz durumlarda bile üretmeye azimle devam ediyor. İş dünyamızı tebrik ediyorum.
Üretime odaklanmış iş dünyamızın finansmana, hammaddeye ve enerjiye ulaşımını kolaylaştıracak adımların atılması gerekiyor. Üyelerimizden de bu konuda bizlere çok talep gelmeye devam ediyor. Yaşanan süreçte iş dünyamızın yaşadığı ekonomik sorunların çözümüne yönelik çalışmaların devam ettiğini de biliyoruz. Özellikle son zamanlarda enflasyon nedeniyle işletmelerimizin yaşadığı sıkıntılardan biri de enflasyona karşı sermayelerini korumaktır. Daha önce de dile getirdiğimiz gibi bunun çözümü, işletmeler için enflasyon muhasebesi uygulaması ile mümkün olabilecektir.