Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan 2023 Temmuz ayı ihracat verilerine göre toplam Türkiye ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre %8,4 artarak 20.1 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Sakarya iş dünyası ise Temmuz ayında, bir önceki aya göre %6 düşüş, 2022 Temmuz ayına göre ise %63’lük yükseliş performansı gösterdi. Temmuz ayını 447.6 milyon dolarlık ihracatla en çok ihracat yapan 7. il olarak kapattı.
Yılın ilk 7 ayında kümülatif olarak 3.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Sakarya, geçen 7 aylık dönemine göre %10.3 oranında artırarak kümülatifde de 7. İl oldu.
Temmuz ayında Sakarya’nın ihracatta lokomotif sektörü otomotiv endüstrisi toplam ihracatın 88,8’ini tek başına karşıladı. Bu sektörü sırasıyla demir ve demir dışı metaller, kimyevi maddeler ve mamulleri, iklimlendirme sanayii ile makine ve aksamları sektörü takip etti.
Dünya’nın 120’den Fazla Noktasına Ürün İhracatı
Sakarya iş dünyası Temmuz ayında serbest bölgeler dahil dünyanın 120’den fazla noktasına ihracat gerçekleştirdi. İhracatta başı çeken ilk 5 ülke ise sırasıyla; Polonya, İspanya, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya oldu.
İhracatın İthalatı Karşılama Oranı %164,5
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Temmuz ayı verileri dışında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan güncel Haziran ayı ithalat verilerine bakıldığında ise; ithalat bir önceki aya göre 22 düşüşle 308.2 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında Sakarya’da ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %164,5 olarak gerçekleşti.
Dış ticaret verilerini değerlendiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, “Geçtiğimiz yıla göre hem aylık hem de kümülatif olarak ihracatımızı artırdığımız bir Temmuz ayını geride bıraktık. İhracatımız 2019 yılından bu yana son 4 yılın en yüksek Temmuz ayı ihracat rakamı oldu. 2023 yılı Temmuz ayı ihracatında bir önceki aya göre 6’lık telafi edilebilir bir düşüş söz konusu.
Bu zor şartlara rağmen üretmekten, çalışmaktan vazgeçmeyen Sakarya iş dünyasına bu üstün çabası ve azminden dolayı teşekkür ediyorum.
ÜRETİM SEKTÖRÜ DESTEK BEKLİYOR
Sakarya iş dünyamız azimle üretmeye ve dünya ile rekabet için çabalamaya devam ediyor. Ancak daha önce de belirttiğim gibi; finans piyasaları kaynaklı riskler, yüksek enflasyon, Euro bölgesinin kötüleşen koşulları, hammadde tedariğinde yaşanan sıkıntılar genel olarak refah ve büyüme için önemli tehdit olmayı sürdürüyor. Özellikle son zamanlarda gelen zamlar, ön görülmeyen vergi artışları ve artan maliyetler karşısında firmalar, rekabet kabiliyetlerini korumak için ilave desteklere, üretim, istihdam ve ihracat performanslarını yükseltecek unsurlara daha çok ihtiyaç duymaktadırlar.
Devletimizin de desteğiyle yeni üretim bölgelerinin devreye girmesiyle çok daha rekabetçi bir il olma yolunda hızlı adımlar atmış olacağız.
İHRACAT ARGÜMANLARIMIZI ÇEŞİTLENDİRMELİYİZ
İhracata dayalı üretime baktığımızda ise ilimizin üretim anlamında argümanlarını çeşitlendirmesi ve çoğaltması gerektiğini görüyoruz. Lokomotif sektörümüz otomotiv. Tek sektöre bağlı olarak ihracatımızı yönettiğimiz bir gerçek. Hepimiz bunun farkındayız. Otomotiv sektöründe olası bir küresel/bölgesel aksamanın ortaya çıkaracağı açığı diğer sektörlerdeki üretim ile kapatmalıyız. Bu yüzden yeni OSB’lerimizde otomotivden farklı ve güçlü sektörlere yer vermeye gayret ediyoruz.
Bunun yanında mevcut yatırımlarımız da kendini sürekli geliştiriyor. SATSO olarak da üyelerimize bu anlamda destek oluyoruz. Bu doğrultuda metal ve makine sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin ihracat stratejilerini geliştirmek, insan kaynağının yetkinliğini artırmak, dış ticaret ve pazar araştırması yönünde destek sağlamak ve yeni pazarlarda varlık göstermelerine öncülük etmek amacıyla ur-ge projesi başlattık.
ULUSAL GELİŞİMİN ODAĞINDA SAKARYA VAR
Türkiye’nin gelişim odağında da Sakarya var. İlk yerli ve milli trenimiz Sakarya’da doğarak hizmete başladı, ülkemizin ilk ağır sınıf paletli insansız zırhlı aracı da Sakarya’mızda geliştirildi. Kuzey Marmara Otoyolu ile ticari ulaşım çok rahatladı ve Karasu Limanımızda başlayan yeni yatırım tamamlandığında lojistik anlamda da batı Anadolu’nun Kuzeye ve Avrupa’ya açılan kapısı olacağız.” dedi.