Sakaryalı işadamları Kazakistan'a çıkarma yaptı

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO), Sakarya Girişimci ve Sanayici İşadamları Derneği (SAGİAD) üyelerinden oluşan Türkiye Kazakistan Ticaret ve Yatırım Heyeti Almatı’da Kazak iş adamları ile bir araya geldi. Heyet onlarca iş görüşmesi yaptı.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Zhanseit Tuımebayev, geçen ay Sakarya’ya gelerek Kazakistan’ın büyük bir pazara sahip olduğunu söylemiş ve Sakaryalı iş adamlarını Kazakistan’a davet etmişti. Davet üzerine Vali Mustafa Büyük başkanlığında, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu, Sakarya Girişimci İşadamları Derneği (SAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Çelebi, Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB) Başkanı Metin Kar ve iş adamlarından oluşan 40 kişilik heyet Kazakistan’da, Kazak iş adamlarıyla bir araya geldi. Sakarya Emniyet Müdürü Mustafa Aktaş’da heyete eşlik etti.

Kazak Türk iş adamlarının katıldığı toplantıda konuşan Türkiye’nin Almatı Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin her geçen gün arttığını belirtti. Kazak Türk sanayi bölgesi çalışmalarının sürdüğünü, bu çalışmaların tamamlanması durumunda yatırım için bekleyen çok sayıda Türk firmasının bulunduğunu kaydeden Ayyıldız, Kazaklı iş adamlarını da Türkiye’ye davet etti.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise, Sakarya’dan güçlü bir ticari heyetle Kazakistan’a geldiklerini, iki ülkenin bir çok alanda işbirliği yapabileceğini ifade etti. Büyük “Bizim organize sanayi bölgeleri ile ilgili deneyimlerimizi de Kazaklı yetkililerle ve iş adamlarıyla paylaşacağız. Heyetimize gösterilen yakın ilgiye teşekkür ediyorum. Bu heyet çok verimli iş görüşmeleri yapacak ve bu görüşmeler somutlaşacak.” dedi.

Kazakistan\'da yatırımın adresi Altmatı


Almatı Valiliği Sanayi ve İşletmecilik Daire Başkan Yardımcısı Adis Saydakmatov da, Almatı’nın Kazakistan ekonomisinin yüzde 25’ini oluşturduğunu dile getirerek, Kazakistan’da yatırım yapan Türk firmalarının bir çoğunun Almatı’da olduğuna dikkat çekti. Saydakmatov, Almatı’nın çevre ülkelere de yakınlığı gibi bir avantaja da sahip olduğunu vurgulayarak “Daha çok Türk iş adamını Almatı’da görmek istiyoruz. Kendilerine her türlü kolaylığı göstereceğiz” diye konuştu.

40 firma, yüzlerce iş görüşmesi


SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul da konuşmasında, iki ülke arasındaki ilişkilerin Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Zhanseit Tuımebayev’in Sakarya’yı ziyaret etmesiyle başladığını hatırlattı. Türkiye’nin Kazakistan ile 4 milyar dolar ticaret hacmi olduğunu, bu rakamın artırılması gerektiğinin altını çizen Kösemusul “ Bu gün 40 firma ile buradayız. Heyetimiz yüzlerce iş görüşmesi yapacak. İki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştireceğiz. Bu heyet buna katkı sağlayacak. Sakaryalı firmalarımızda bu heyete katılarak dünya ekonomisine adapte olabileceğini gösterdi. Ayrıca oda çalışanlarımız da bir hafta önce buraya gelerek ön hazırlık yaptı, altyapı oluşturdu. Örnek bir çalışma yaptı" şeklinde konuştu.

Almatı Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sahara Akılbeyava da ticaret yapılanması olarak Türkiye’deki ticaret ve sanayileri örnek aldıklarını anlatarak, Türk firmalarının Kazakistan ekonomisine büyük katkı sağladığını, ayrıca ciddi bir istihdam oluşturduğunu sözlerine ekledi.

Kazakistan\'daki Türk okulları


SAGİAD Başkanı Çelebi, Kazakistan’a yatırım yapan Türk şirketlerinin insan kaynağı noktasında sıkıntı çekmediğine dikkat çekerek, bununda 1991 yılından beri Kazakistan’da faaliyetini sürdüren Türk okullarının büyük katkısı olduğunu kaydetti. Çelebi, şunları kaydetti: Türk okulları her yıl bin 500 öğrenci alıyor. Kazakistan’da 25 bin öğrenci bu okullara girmek için sınava giriyor. Bu okullarda eğitim görerek mezun olan öğrenciler Türk yatırımcılar için güvenilir bir rehber aynı zamanda çalışan oluyorlar. Bu sebeple buraya yatırım yapmak için gelen Türk firmalar personel konusunda sıkıntı çekmiyor. Ayrıca bu okuldan mezun olan bir çok kazaklıda Türkiye ile ticaret yapıyor.” SAGİAD Genel Sekreteri İbrahim Bozkurt\'ta ticaret heyetinin düzenlenmesinde SATSO Başkanı Kösemusul\'un büyük gayreti olduğunu belirterek, kendilerine iş adamları heyeti olarak teşekkür ettiklerini vurguladı.

Konuşmalardan sonra müteahhitlik, inşaat malzemeleri, otomotiv yedek parça, temizlik malzemeleri, sağlık, tarım, elektrik, gıda, çelik sistemler, tekstil ve plastik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar Kazakistanlı iş adamları ile ikili görüşmelerde bulundu. İkili görüşmelerin tercümanlığını ise Kazakistan’daki Türk okullarında okuyan ve birkaç yabancı dil bilen öğrenciler yaptı.
Sakaryalı işadamları Kazakistan'a çıkarma yaptı
Sakaryalı işadamları Kazakistan'a çıkarma yaptı
Sakaryalı işadamları Kazakistan'a çıkarma yaptı
Sakaryalı işadamları Kazakistan'a çıkarma yaptı
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
881363842bf0329a30306db48c43780f@