Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Uygulama Topluluğu (SAİTEM) tarafından üretilen, ulusal ve uluslararası yarışmalarda başarılar kazanan elektirikli araç "Evrim", Mayıs 2018'de Londra'da düzenlenecek uluslararası maratonda Avrupa birinciliği hedefiyle geliştiriliyor.
Tasarımının ve üretiminin tamamı SAİTEM üyelerince yapılan, şehir elektriğinden şarj edilen ve yürüyen aksamı alüminyumdan, geri kalan kısımları karbonfiberden üretilen elektrikli araç "Evrim"in, katıldığı müsabakalarda Avrupa üçüncülüğü ve yedinciliği ile dünya dokuzunculuğu bulunuyor.
Makine, Elektrik ve Malzeme Mühendisliği bölümünden öğrencilerin yer aldığı ekip, yapılanların yanı sıra ana projelere alt konular geliştirerek ArGe ve ÜrGe çalışmalarına katkıda bulunuyor.
En son 22-24 Eylül'de İstanbul'da düzenlenen, 5 ülkeden 22 takım ve 300'ü aşkın öğrencinin katıldığı yarışmada "Evrim", "Şehir Konsepti Akü Beslemeli Elektrik Yakıtı (Urban Concept Battery Electric)" kategorisinde ikinciliği elde etti.
- "İngiltere maratonuna yeni aracımızla katılacağız"
SAİTEM Başkanı Ali Gördüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekibin elektrikli güneş enerjili, hidrojenli çalışan araçlar yapan bir topluluk olduğunu söyledi.
Ekibin hidrojenli araç yarışlarında Avrupa üçüncülüğü elde ettiğini belirten Gördüm, güneş enerjili araçlar yarışmalarında dünya 9'uncusu olduklarını aktardı. Gördüm, üst üste 2013 ve 2014'te "Türkiye Güneş Enerjili Araçlar Yarışması"nda da birincilik elde ettiklerini, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yarışları kaldırması üzerine güneş enerjili araç projelerini iptal ettiklerini anlattı.
"Evrim"in, ekibin üstünde çalıştığı elektrikli araçlardan birisi olduğunu vurgulayan Gördüm, şöyle konuştu:
"Evrim 2013 yılında yapıldı. 2013-2014 yılında Shell Eco Marathon Elektrikli Araçlar Yarışması'nda Türkiye birinciliği, 2017 Türkiye Shell Eco Marathon’unda ise Türkiye ikinciliği elde etti. Avrupa’da da yedinci oldu. Biz bu yıl, Evrim'in bir üst versiyonunu geliştirmek için çalışmalara başladık. Yeni Evrim üretim aşamasında. 2018 Mayıs'ta İngiltere’de düzenlenecek Shell Eco Marathon'a yeni aracımızla katılacağız."
Ali Gördüm, aracın 15 kişilik ekibin 6 aylık çalışması sonucu ortaya çıktığını, bu çalışmanın arka planında, ekibin kurulduğundan bu yana olan sponsorluk havuzunun etkisi bulunduğunu kaydetti.
- "Yüzde 90 yerliliğe sahip"
SAİTEM ekibinden İbrahim Balkan da projenin elektrik biriminde olduğunu ve aracın tamamen elektrikli, yüzde 90'ın üzerinde yerlilik oranına sahip bulunduğunu vurguladı.
Aracın 50 kilometre hıza kadar ulaşabildiğini belirten Balkan, "Aracın üzerinde 1 kilowatt saat batarya var. Yüz kilometreyi elli kuruşa gidiyor. Lityum pil kullanıyoruz. Motoru değiştiği takdirde hızını değiştirebiliriz. Dış donanımında kompazit malzeme bulunmaktadır. Yerli karbonfiber kullanıyoruz. Aracımızı laboratuvarımızda üretiyoruz." bilgisini aktardı.