Düzenlediği kültür sanat etkinlileri ve öğrenci niteliğiyle sürekli gözleri üzerine toplayan, ilimizin tek proje okulu Sakarya Cemil Sosyal Bilimler Lisesi ‘Payitahttan Cumhuriyete Edirne’ adlı tarih gezisini gerçekleştirdi.
Sabah erken saatte öğretmenleri ile yola koyulan öğrencilerin ilk durağı, kendini tasavvuf yolunda yetiştirip, dergâhında elli üç yıl talebe yetiştirmiş, şehrin büyük âlimlerinden olan Hasan Sezai Hazretleri’nin türbesi idi. Öğrenciler rehber eşliğinde türbedeki ziyaretlerinin ardından, Edirne Büyük Sinegogu’na gittiler. Avrupa'nın en büyük ve dünyanın üçüncü büyük sinagogu olan ibadethane, Yahudilerin Edirne'yi terk etmeleri nedeniyle kullanılmamış ve yıkılmaya yüz tutmuştu. Sonrasında ise restorasyon gören ve 26 Mart 2015’te ziyaretçilere açılan Sinegogya, öğrenciler tarafından epey ilgi gördü.
Gittiği her tarihi yapıda gözlem yapan, notlar alan öğrencilerin bir sonraki durağı Sultan II. Bayezıd Külliyesi Sağlık Müzesi oldu. Osmanlı-Rus Savaşı’na kadar aralıksız 400 yıl boyunca önceleri her türlü hastaya; sonraları sadece ruh ve akıl hastalarına hizmet vermiş bir sağlık kuruluşu olan müzede, öğrencilerin en çok dikkati çeken şeylerden biri de geçmişte hastalarının müzik, su sesi ve güzel kokularla tedavi edilmiş olmalarıydı.
Gezi, tarihimizde önemli bir yer kaplayan, Balkan Savaşı'nda Bulgarlara esir düşerek Edirne Sarayiçi’nde ölüme mahkûm edilen asker-sivil 20.000 şehidin kabrinin bulunduğu, Edirne Balkan Şehitliği’nin ziyaretiyle devam etti. Öğrenciler Adalet Kasrı ve İstanbul’daki Topkapı Sarayı’ndan sonra Osmanlı’nın en büyük sarayı olan, Edirne Sarayı’nı da gezmeyi ihmal etmedi.
Rehber eşliğinde Camileri de ziyarette bulunan öğrenciler, Darülhadis Camii’ni, Edirne'de zamanımıza ulaşmış ilk orijinal abidevi yapı olarak da bilinen Eski Camii, Mimar Sinan’ın ustası Müslihiddin Ağa tarafından inşa edildiği bilinen Üç Şerefeli Camii, Mimar Sinan tarafından Kanunî Sultan Süleyman adına inşa edilmiş Muradiye Camii’ni ve Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biri olan, aynı zamanda Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ dediği Selimiye Camii’ni gezdiler.
Son olarak da Karaağaç’a gidip Eski Tren Garı ve Lozan Anıtı’nı gören öğrenciler Edirne’nin tarih kokan sokaklarını, efsunlu havasını, şehri okudular.
Gezi bitiminde öğretmenlerine teşekkürlerini sunan öğrenciler, memnuniyetlerini de dile getirmeyi ihmal etmedi.