Sakarya İl Halk Sağlığı Müdürlüğü\'nün organize ettiği 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında Sakarya Valisi Mustafa Büyük, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, Valilik Personeli, Sağlık Personeli ve çok sayıda vatandaş Serdivan Gölpark\'ta yürüyüş yaptı.
Sakarya İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aydın Erdoğan, “Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin önde gelen risk faktörüdür. Bu nedenle Bakanlığımızın hazırladığı Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının amaçlarından birisi toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir. Program aktivitelerinin yüzde 30’u fiziksel aktiviteyi içermektedir. Bakanlığımızca gerçekleştirilen \'Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması\' yayımlanmamış rapor sonuçlarına göre ülkemizde bireylerin yüzde 71,9’unun hareketsiz yaşadığı belirlenmiştir. 6-11 yaş grubu çocuklarımızın yüzde 58,4’ü düzenli olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma için hareketsiz geçirilen ortalama süre günde 6 saattir. Bununla birlikte ülkemizde obezite, diyabet ve kalp damar hastalıklarında da artış bulunmaktadır" dedi.
Spor aktiviteleri
Konuyla İlgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Murat Alemdar ise, “Dünya Yürüyüş Günü Kapsamında spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmektedir. Bugün Sakarya\'mızda da bu aktiviteler ve sağlığımıza yararları konusunda halkımızda bir farkındalık oluşturmak amacıyla birlikte yürüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yetişkinlerin haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapması önerilmektedir. 5- 17 yaş grubu için ise kardiyovasküler hastalıklar, diyabet, obezitenin önlenmesi, sağlıklı bir kas-iskelet sistemi gelişimi, anksiyete ve depresyon riskinin azaltılmasının sağlanmasında günde en az 60 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması gerekmektedir. Orta şiddette fiziksel aktivite, solunum veya kalp atış hızında küçük artışlara neden olan orta düzeyde fiziksel efor gerektiren fiziksel aktivitedir. Yapılan aktivite esnasında kişi konuşabilir fakat şarkı söyleyemez. Tempolu yürüyüş bu aktivitelere en iyi örneklerden birisidir” şeklinde konuştu.
Dünya Yürüyüş Günü
Gerçekleşen yürüyüş sonrası kısa bir açıklama yapan Sakarya Valisi Mustafa Büyük, “Fiziksel aktivite, günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak, enerji harcaması ile gerçekleşen,kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanmaktadır. Kronik hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin faydaları konusunda toplumsal bilinç oluşturmak, insan hayatına pozitif anlamda değer katacak uygulamalara dikkat çekmek, yaşamın her alanında ve her yerde fiziksel aktivitelere katılımı artırmak amacıyla 3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü olarak kutlanıyor. Düz arazi yapısı ve fiziksel koşulları nedeniyle İlimiz Sakarya fiziksel aktivite yapmaya çok uygun bir şehirdir. Bizlerde toplumun her kesimini düzenli olarak fiziksel aktivite yapmaya, sağlıklı beslenmeye ve bu sayede hastalıklardan olabildiğince korunmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.