Türk Tabipleri Birliği (TTB)'nin, Tam Gün Yasası'nı protesto etmek için yaptığı eylem çağrısına sağlık çalışanları ilgi göstermedi. Sakaryalı doktorların büyük çoğunluğu eyleme destek vermeyerek hastalarını tedavi etti.
TTB SES ve Devrimci Sağlık-İş'in de aralarında bulunduğu sağlık örgütlerinin hükümetin Tam Gün Yasa Tasarısı'na karşı başlattığı iş bırakma eylemine Sakaryalı doktorlar ilgi göstermedi. Günler öncesinden tüm yurtta hastanelerde hayatın duracağı yönündeki açıklamalara rağmen il genelindeki hastanelerde doktorların eyleme destek vermeyerek çalıştığı görüldü.
Sakarya Sağlık İl Müdürü Hasan Bektaş, il genelindeki hastanelerde görevli doktorların tamamına yakınının iş bırakma eylemine destek vermediğini söyledi. Bektaş, doktorların eyleme katılmaması sebebiyle sağlık hizmetlerinde bir sorun yaşanmadığını ifade etti.
Tam Gün Yasa Tasarısı
Tam Gün Yasa Tasarısı, doktorların devlet veya üniversite hastanelerinde tam gün çalışmasını öngörüyor. Tasarı çıktığında, doktorlar, muayenehane, özel hastane, devlet hastanesi ya da üniversite arasında tercih yapmak zorunda kalacak. Tıp fakültelerindeki öğretim elemanları da tam gün çalışacak. İsteyen hekim, kamu hastanelerinde mesai sonrasında hizmet vermeye devam edecek. Bu, çalıştığı hastanenin dışındaki bir kamu hastanesi de olabilecek. Mesai dışındaki çalışma karşılığında ek ücret alınacak. Tıp fakültesi açılabilmesi, aynı zamanda hastane kurulması gerekmeyecek.
Üniversiteler, eğitim amacıyla devlet hastanelerini kullanabilecek. Hasta haklarının korunması amacıyla doktorlar, hatalarına karşı sigortalanacak. Meslekî mali sorumluluk sigortasıyla doktorun vatandaşın sağlığına verdiği zarar, sigorta şirketi tarafından karşılanacak. Devlette tam gün hizmet verecek olan hekimlerin maaşlarında önemli oranda iyileşme yapılacak.
Nöbet ücretleri ve döner sermaye payları artacak. Düzenlemeyle pratisyen hekimlerin geliri yüzde 43, uzman hekimlerinki yüzde 71, klinik şef ve şef yardımcılarının maaşları yüzde 80 artacak. Mesai sonrasında çalışan tabip ve diş hekimlerine ek ödeme matrahlarının yüzde 30'u, üniversite öğretim elemanlarına yüzde 50'si, diğer personele yüzde 20'si kadar ek ödeme verilecek. Doktorun alacağı döner sermaye gelirinden bir miktar kesilerek Sosyal Güvenlik Kurumu'na prim olarak aktarılacak.