Sakaryalılar, Üç Yol'u yönetmeninden dinledi

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ocak Kültür Sanat Etkinlikleri Sinema Günleri kapsamında Üç Yol, sanatseverlerle buluştu. Gösterimin ardından konuşan filmin Yönetmeni Faysal Soysal, “Hikayenin asıl konusu, Bosna’daki kayıplar ve bir kimlik inşası için gösterilen gayrettir. Çünkü gelecek geçmişle kurulabilir. Tarihi olmayan milletler gelecek de inşa edemezler. Bizler geleceği geçmişi doğru okuyarak var edebiliriz.” dedi. 

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Ocak Kültür Sanat Etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Tezhip Sergisi ile başlayan, ardından tiyatro buluşmaları ve konferanslarla devam eden etkinlikler kapsamında film gösterimi ve söyleşi programı düzenlendi. AKM’de gerçekleştirilen program ‘Üç Yol’ filminin gösterimi ile başladı. Ardından Yönetmen Faysal Soysal ile yapılan söyleşi Sakaryalı sanatseverlere güzel bir gece yaşattı.

Üç Yol’un hayata geçiş aşaması hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Yönetmen Faysal Soysal, “2003 yılından itibaren yabancılaşma konusu üzerinde çalışıyorum. Şiire ciddi anlamda ilgi duyduğum için, bunu bir şairin üzerinden kısa bir hikaye üzerinden anlatmaya çalıştım. Daha sonra hikâye uzayarak uzun metraj bir film haline geldi. O hikayede ve benim şiir dünyamın içerisinde rüyanın ayrı bir yeri ve önemi vardır. Rüya ve şiir arasında özel bir ilişki olduğuna inanıyorum. Şiir ve rüya; hayata, var oluşa ve yaşadığımız hayatın anlamına dair farklı bir bakış açışı geliştiriyor. Buradan inanç meselesi çıkıyor. Biz neye inanıyoruz ve neyi hayal ediyoruz? Bütün insanlık adına bir rüyaya inanırsak o rüyanın gerçekleşmesi halinde insan ilişkilerimiz doğru bir ahlaka ve şerefli bir mertebeye yükselir” diye konuştu.

"Zeliha için Yusuf’un ilgi duyduğu çocukluk aşkı diyebiliriz"

Filmde yer alan karakterlerle ilgili de açıklamalarda bulunan Soysal, “Zeliha için Yusuf’un ilgi duyduğu çocukluk aşkı diyebiliriz. Bünyamin ise daha çocukluktan itibaren kıskanan bir karakter. Sadece bu mesele için kıskanan değil esas itibariyle Yusuf’un babası tarafından daha çok seviliyor olması, rüya ile ilgili biraz daha vakıf olması ve bütün film boyunca Bünyamin’in varmak istediği kemal noktasında duruyor olmasıdır. Rüyalar Bünyamin için vicdan muhasebesidir. Hikayenin asıl konusu, Bosna’daki kayıplar ve bir kimlik inşası için gösterilen gayrettir. Çünkü gelecek geçmişle kurulabilir. Tarihi olmayan milletler gelecek de inşa edemezler. Bizler geleceği, geçmişi doğru okuyarak var edebiliriz. O yüzden Bosnalıların; insanları, şehirleri, köprüleri için verdikleri kavga çok önemlidir. Herkesin mezarı bulunmalı, herkesin kimliği iade edilmelidir.” ifadelerini kullandı. Söyleşinin ardından Yönetmen Faysal Soysal’a teşekkür eden Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürü Faruk Şişman, günün anısına hediye takdim etti.
Sakaryalılar, Üç Yol'u yönetmeninden dinledi
Sakaryalılar, Üç Yol'u yönetmeninden dinledi
Sakaryalılar, Üç Yol'u yönetmeninden dinledi
10 yıl önce
sakaryalılar
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
c75635061be0ee55adc833858198d1de@