Sakarya'nın çöpünü beğendiler

Romanya’da çöpten enerji üretecek tesis kurmayı planlayan Alman İmtecht firması Sakarya’nın Hendek ilçesinde yaptığı araştırmalarda çöpün kalitesini beğenince rotasını Sakarya’ya çevirdi.

Sakarya’nın Hendek Belediyesi tarafından organize edilen ve İmtech firmasının misafiri olarak “Enerji ve Çöp Yönetimi” konulu program kapsamında Almanya’da bulunan Sakarya heyeti çöpten enerji elde edilen tesisleri inceledi. AK Parti Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Üstel, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Düzce Belediye Başkanı İsmail Bayram, Hendek Belediye Başkanı Ali İnci, SAÜ Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. A. Suna Erses Yay, İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Kubilay Yay, Turgay Aykut, İrem&Trade GmbH Suat Akın ve Şenay Sakal’ın bulunduğu heyet Karlsruhe ve Freiburg’ta incelemelerde bulundu.

Karlsruhe Başkonsolosluğu‘nda düzenlenen resepsiyondan sonra heyet temaslarına Freiburg yakınlarındaki Ringsheim’da, atıklardan enerji elde eden tesisleri inceleyerek başladı. Heyete Karlsruhe Başkonsolosu Serhat Aksen ve yerel politikacılar da eşlik etti. AK Parti Sakarya Milletvekili Sakarya Milletvekili Şaban Dişli, gezinin, atık çöpleri değerlendirip enerji elde etmek amacıyla Türkiye’de başlatılan projeleri geliştirmek ve Alman firmalarının Türkiye’de yatırım yapmalarını sağlamak amacıyla düzenlendiğini söyledi.
Milletvekili Şaban Dişli, Türkiye’nin atıklar ve çöpleri değerlendirerek enerji elde etmeyi planladığını belirterek, "Biliyorsunuz bu konuda ilk olarak Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde böyle bir tesisi hizmete koymuştu. Türkiye’de tesis kurmayı teklif eden Freiburg’taki bu firmanın tesislerini yerinde incelemek istedik. Eğer bu firmayla anlaşırsak ilk olarak Sakarya’da bu tesisleri kuracağız. Daha sonra enerji tesislerini diğer illere yaymayı düşünüyoruz. Aynı zamanda çöpü ayrıştıran makinelerin de Türkiye’de üretilmesi ve diğer ülkelere satılması planlanıyor" dedi.

Alman firmasının ilk önce Romanya’da yatırım yapmayı planladığını ancak Türkiye’de incelemeler yaptıktan sonra fikrini değiştirdiğini söyleyen Dişli, "Alman firması, Türkiye’deki çöpün kalitesinden memnun kalmış ve önemli bir enerji üretimi gerçekleştirebileceklerini belirttiler. Şimdi onların tesislerini yerinde inceliyoruz. Teklifleri hakkında son kararı Türkiye’de bakanlığımız karar verecek. Bu gezi sadece ön inceleme, ayrıca Hamburg’ta da bir tesisi inceleyeceğiz ve ondan sonra bakacağız" diye konuştu. Başkan İnci, İmtech in Know-How ı da ülkemize getirmesi durumunda, ihtiyaç duyulan yan sanayi için 400'ü aşkın işletmeye katkı sağlayacağı gibi ülkemizde bölgesel olarak yapımına ihtiyaç duyulan tesislerin yatırım bedelleri ülkemizde kalarak katma değer yaratacağını ifade ederek, " Bunun ile birlikte üretilen fosil yakıt ile çöplerin yüzde 100 geri dönüşümü sağlanacak, bölgemizdeki ve ülkemizdeki özellikle çimento fabrikalarına hem sıfır CO2 emisyon değerine sahip hem daha ucuz yeni bir alternatif yakıt üretileceği gibi, işletmelerin ithal ettikleri linyit kömür oranında ciddi bir azalma olarak ülke ekonomisine ciddi derecede katkı sağlanacaktır. Şu anda heyetimizle birlikte inceleme yapıyoruz. Bakanlığımız, bu konuda karar verecek mercidir” diye konuştu.
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Milletvekili Şaban  Dişli, T&uuml;rkiye&rsquo;nin atıklar ve &ccedil;&ouml;pleri değerlendirerek enerji elde etmeyi  planladığını belirterek, &quot;Biliyorsunuz bu konuda ilk olarak Sayın  Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul B&uuml;y&uuml;kşehir Belediye Başkanı  olduğu d&ouml;nemde b&ouml;yle bir tesisi hizmete koymuştu. T&uuml;rkiye&rsquo;de tesis  kurmayı teklif eden Freiburg&rsquo;taki bu firmanın tesislerini yerinde  incelemek istedik. Eğer bu firmayla anlaşırsak ilk olarak Sakarya&rsquo;da bu  tesisleri kuracağız. Daha sonra enerji tesislerini diğer illere yaymayı  d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yoruz. Aynı zamanda &ccedil;&ouml;p&uuml; ayrıştıran makinelerin de T&uuml;rkiye&rsquo;de  &uuml;retilmesi ve diğer &uuml;lkelere satılması planlanıyor&quot; dedi.<br /><br />Alman  firmasının ilk &ouml;nce Romanya&rsquo;da yatırım yapmayı planladığını ancak  T&uuml;rkiye&rsquo;de incelemeler yaptıktan sonra fikrini değiştirdiğini s&ouml;yleyen  Dişli, &quot;Alman firması, T&uuml;rkiye&rsquo;deki &ccedil;&ouml;p&uuml;n kalitesinden memnun kalmış ve  &ouml;nemli bir enerji &uuml;retimi ger&ccedil;ekleştirebileceklerini belirttiler. Şimdi  onların tesislerini yerinde inceliyoruz. Teklifleri hakkında son kararı  T&uuml;rkiye&rsquo;de bakanlığımız karar verecek. Bu gezi sadece &ouml;n inceleme,  ayrıca Hamburg&rsquo;ta da bir tesisi inceleyeceğiz ve ondan sonra bakacağız&quot;  diye konuştu. Başkan İnci, İmtech in Know-How ı da &uuml;lkemize getirmesi  durumunda, ihtiya&ccedil; duyulan yan sanayi i&ccedil;in 400'&uuml; aşkın işletmeye katkı  sağlayacağı gibi &uuml;lkemizde b&ouml;lgesel olarak yapımına ihtiya&ccedil; duyulan  tesislerin yatırım bedelleri &uuml;lkemizde kalarak katma değer yaratacağını  ifade ederek, &quot; Bunun ile birlikte &uuml;retilen fosil yakıt ile &ccedil;&ouml;plerin  y&uuml;zde 100 geri d&ouml;n&uuml;ş&uuml;m&uuml; sağlanacak, b&ouml;lgemizdeki ve &uuml;lkemizdeki  &ouml;zellikle &ccedil;imento fabrikalarına hem sıfır CO2 emisyon değerine sahip hem  daha ucuz yeni bir alternatif yakıt &uuml;retileceği gibi, işletmelerin  ithal ettikleri linyit k&ouml;m&uuml;r oranında ciddi bir azalma olarak &uuml;lke  ekonomisine ciddi derecede katkı sağlanacaktır. Şu anda heyetimizle  birlikte inceleme yapıyoruz. Bakanlığımız, bu konuda karar verecek  mercidir&rdquo; diye konuştu.</font>
Sakarya'nın çöpünü beğendiler
Sakarya'nın çöpünü beğendiler
11 yıl önce
Sakarya Yazıcı Satış Servis
Sakarya lise kitapları
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
4a1012521bff0bb52558b2c55f546e7a@