Sakarya\'da ata yadigarı mesleğini 40 yıldır sürdüren esnaf, sipariş üzerine yörelere özgü çiçeklerle "memleket kokulu" kolonyalar üretiyor.
Tarihi Uzun Çarşı\'da üç nesildir aynı mesleği devam ettiren Murat Kılıç, hem kentlerde yaşayanlara hem de "memleket kokusuna" hasret gurbettekilere yönelik kolonya üretmeye karar vererek çalışmaya başladı.
Kolonyacılık sektörünün yaşadığı sıkıntıları aşmak adına girişimlerde bulunan Kılıç, özellikle belediyelere ve kişilere özel kokular üretmeye ağırlık verdi.
Kılıç\'ın, 72 çeşit kolonya ürettiği iş yerinde Sakarya\'ya özgü longoz su çiçeği, Kerem Ali Dağı zambağı ve kabak çiçeğini harmanlayarak imal ettiği "Şehr-i Sakarya" kolonyası da beğeni topladı.
- "Sakarya\'nın da kokusu oldu"
Kılıç, kolonyacılık sektörünün Türkiye\'de zor günler yaşadığını, özellikle merdiven altı ürünlerle rekabetin güç olduğunu söyledi.
72 çeşit kolonya ürettiklerine dikkati çeken Kılıç, bu konuda Türkiye\'de öncü firmalardan olduklarını ifade etti.
Kılıç, şirketlere, belediyelere ve kişilere özel kokular ürettiklerini belirterek, "En büyük özelliğimiz özel ürünlerimiz. Türkiye\'nin birçok beldesinden \'yöremizde bu tür bitki ve çiçekler var, bize bunlardan koku yapar mısınız\' diye siparişler geliyor. Biz de bu yönde hizmet vermeye çalışıyoruz. Zaten sektör de bu yöne doğru kaymaya başladı. Bence Türkiye\'de bu işe geç kaldık ama açığı kapatmak için çabalıyoruz" diye konuştu.
Sektörü ayakta tutmak, canlılık kazandırmak ve yöreye ait ürün ortaya çıkarmak için yeni çalışmalar yaptıklarına işaret eden Kılıç, şunları dile getirdi:
"Sektörü nasıl geliştirebiliriz, misafirlere hediyelik neler sunabiliriz\' diye düşünürken bölgelere özgü kolonyalar üretmeye başladık. Sakarya\'da da iki yıl boyunca çiçek türlerini araştırdık. Araştırmalar sonucu Kerem Ali Dağı\'nın zambağını bulduk, bütün dünyaya gider ama biz çok değerini bilmeyiz. Karasu\'daki Acarlar Longozu\'nda bulunan su menekşesi ve yine patentini altığımız, bu bölgede yetişen kestane kabağının da çiçeğini birleştirip formüle ettik. Ortaya "parfümsü kolonya" diye tabir ettiğimiz Şehr-i Sakarya\'yı çıkardık. Böylelikle şehre ait bir değer oluştu. Bu ürün, sektörün yanında turizme de canlılık getirdi."