Sami Selçuk, Türkiye'deki Demokrasiyi Anlattı

Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Türkiye'de katılımcı demokrasi olmadığını ve 1982 Anayasası'nın antidemokratik olduğunu belirterek, "Türkiye, Anayasa'nın kimin tarafından yapılması gerektiğini tartışmaya başlamalı. Ayrıca Siyasi Partiler Kanunu değiştirilmeli ya da Venedik Kriterleri kabul edilmeli. Siyasi Partiler Kanunu'ndaki odak olma kavramı çok muğlak (Anlaşılması güç)." dedi.

Adapazarı Belediyesi tarafından Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu'nda "Türkiye'de Demokrasi" konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Selçuk, Türkiye'de demokrasi olmadığından dolayı çok fazla demokrasiden bahsedildiğini belirterek, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından birçok kez mahkum edildiğini söyledi. Türkiye'de çoğunluğun sadece sözde kaldığını ifade eden Selçuk, "Demokrasi için iyi bir ekonomik düzey gerekir şartı tam olarak doğru değil. Ekonomisi gelişmemiş ama farklılıkları barış içinde barındıran Hindistan örneği var. Orada birçok dil ve din var. Ama oradaki yönetim anlayışı bunları dışlamıyor. Bundan dolayı Türkiye'nin kendine özgü şartları lafına katılmıyorum. Türkiye'nin demokrasiden başka seçeneği yok. Türkiye'de katılımcı demokrasi yok. Seçimlerde yüzde 10 barajı hemen kaldırılmalı" dedi.
<font size="2"><font face="verdana,geneva"><strong>Adapazarı Belediyesi</strong> tarafından <strong>Sakarya &Uuml;niversitesi İlahiyat Fak&uuml;ltesi Konferans Salonu</strong>'nda <font color="#333333"><font color="#ff0000"><strong>&quot;T&uuml;rkiye'de Demokrasi&quot; </strong></font><font color="#000000">konulu bir konferans d&uuml;zenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan</font><font color="#ff0000"> Yargıtay Onursal Başkanı Prof. Dr. Sami Sel&ccedil;uk</font>, <font color="#000000">T&uuml;rkiye'de demokrasi olmadığından dolayı &ccedil;ok fazla demokrasiden bahsedildiğini belirterek, T&uuml;rkiye'nin <strong>Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi</strong> tarafından bir&ccedil;ok kez mahkum edildiğini s&ouml;yledi. T&uuml;rkiye'de &ccedil;oğunluğun sadece <strong>s&ouml;zde</strong> kaldığını ifade eden <strong>Sel&ccedil;uk</strong>,</font> &quot;Demokrasi i&ccedil;in iyi bir ekonomik d&uuml;zey gerekir şartı tam olarak doğru değil. Ekonomisi gelişmemiş ama farklılıkları barış i&ccedil;inde barındıran Hindistan &ouml;rneği var. Orada bir&ccedil;ok dil ve din var. Ama oradaki y&ouml;netim anlayışı bunları dışlamıyor. Bundan dolayı T&uuml;rkiye'nin kendine &ouml;zg&uuml; şartları lafına katılmıyorum. <strong>T&uuml;rkiye'nin demokrasiden başka se&ccedil;eneği yok.</strong> T&uuml;rkiye'de katılımcı demokrasi yok. Se&ccedil;imlerde y&uuml;zde 10 barajı hemen kaldırılmalı&quot;</font> dedi. </font></font>
1982 Anayasası'nın antidemokratik olduğunu vurgulayan Selçuk, "Türkiye, Anayasa'nın kimin tarafından yapılması gerektiğini tartışmaya başlamalı. Ayrıca Siyasi Partiler Kanunu değiştirilmeli ya da Venedik Kriterleri kabul edilmeli. Siyasi Partiler Kanunu'ndaki odak olma kavramı çok muğlak. Herkes farklı yorumlayabilir" diye konuştu.

TCK'nın 301. maddesindeki değişiklilere de değinen Selçuk, dava açılması için soruşturma yetkisinin Adalet Bakanı'na değil Adalet Bakanlığı'na verileceğini söyledi. Selçuk, siyasi nedenlerden dolayı soruşturma yetkisinin Adalet Bakanı'na verilmesi gerektiğini de kaydetti.
<font size="2"><font face="verdana,geneva"><strong>1982 Anayasası</strong>'nın antidemokratik olduğunu vurgulayan<strong> Sel&ccedil;uk,</strong> <font color="#ff0000">&quot;T&uuml;rkiye, Anayasa'nın kimin tarafından yapılması gerektiğini tartışmaya başlamalı. Ayrıca <strong>Siyasi Partiler Kanunu</strong> <strong>değiştirilmeli </strong>ya da <strong>Venedik Kriterleri kabul edilmeli</strong>. Siyasi Partiler Kanunu'ndaki odak olma kavramı &ccedil;ok muğlak. Herkes farklı yorumlayabilir&quot;</font> diye konuştu. <br /><br /><strong>TCK'nın 301.</strong> maddesindeki değişiklilere de değinen<strong> Sel&ccedil;uk</strong>, dava a&ccedil;ılması i&ccedil;in soruşturma yetkisinin Adalet Bakanı'na değil <strong>Adalet Bakanlığı</strong>'na verileceğini s&ouml;yledi. Sel&ccedil;uk, siyasi nedenlerden dolayı soruşturma yetkisinin Adalet Bakanı'na verilmesi gerektiğini de kaydetti. </font></font>
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
ceee24883b6fe87c75e8d63ba41a695c@