Her yıl 1 Haziran\'da başlamasına rağmen, bu yıl seçimler nedeniyle bir hafta gecikmeyle kapılarını açan Sapanca Doğapark\'taki 7\'nci Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi\'nde ilk eserler ortaya çıkmaya başladı.
Dünyanın dört yanından gelen yabancılarla birlikte 7 Temmuz\'a kadar 140 sanatçının çalışma yapacağı kolonide, 1 haftada yapılan birbirinden çarpıcı eserler şimdiden koleksiyondaki yerlerini aldı.
İşadamı Ahmet Şahin\'in Sapanca Kurtköy\'de göl kenarında kurduğu, içinde mini hayvanat bahçesi ve botanik parkının da bulunduğu Doğapark\'ta 7 yıl önce 20 sanatçının katılımıyla başlatılan Portakal Çiçeği Plastik Sanatlar Kolonisi, kısa süre içinde dünya\'ın dört yanında tanınır hale geldi. Burada sanatçılara sunulan olanakların yanı sıra, Doğapark\'ın eşssiz güzelliği içinde, doğal ortamda serbestçe dolaşan hayvanların arasında eserlerin yapılması sanat dünyasının bir anda ilgisini çekti. Şu anda dünyanın dört yanında, binlerce sanatçı 4-5 yıldan bu yana başvuruda bulunarak koloniye katılmak için sıra bekliyor. Yapılan başvuruların jüri tarafından değerlendirilmesinin ardından ancak belirli sayıda sanatçıya davet çıkarılıyor. Bu yıl ise yarısına yakını yabancı olmak üzere 7 Temmuz\'a kadar 140 sanatçı dönüşümlü olarak burada birlikte çalışma yapacak.
"140 sanatçı gelecek"
Bir haftalık süre içinde ise sanatçıların eserleri ortaya çıkmaya başladı. Genç kuşak sanatçılarının, ünlü yerli ve yabancı sanatçıların deneyimlerinden de yararlanarak çalışma yaptığı kolonide, şimdiden onlarca eser Portakal Çiçeği\'nin koleksiyonunda yerlerini aldı. Bu etkinliğe daha önce de katılan ünlü sanatçılardan Akdoğan Topaçlıoğlu, ilk gelen grupla birlikte çalışma yaptığını belirterek şunları söyledi:
"Bir haftadır burada. Muhteşem bir sanat şöleni yaşıyorum. Daha önceleri de katıldım. Her gelişimde aynı heyecanı duyuyorum. Her defasında son derece mutluyum. Burası 7 yıl önce 20 sanatçıyla başlamıştı. 140 sanatçı gelecek. Demek ki atılan doğru adımın sonuçları bunlar. Şu anda Avrupa’da bile \'bizi davet edin\' diye bekleyen sanatçıların olması çok güzel bir duygu. Sadece Türkiye’de değil yurt dışında da büyük ilgi gören bir çalışma. Tabi ki burada sayın Ahmet Şahin’in özverili sunumları, Doğapark’ın sırf sanatçılar için imkanlar sunulması her sanatçıda burada olması için bir ortam yaratmıştır. Müthiş bir şey. Ben Ahmet Şahin gibi insanların çoğalmasını ümit ediyor."
"Burası Türkiye\'de tek"
Genç kuşak sanatçılarından Berk Arıkan ise, Eskişehir\'den bir grup genç sanatçıyla birlikte koloniye katıldığını belirtirken, "Doğapark ayrıcalıklı bir yer. Güzel bir doğa harikasındayız. Güzel vakit geçiriyoruz. Doğadan ve bize burada sunulan imkanlardan çık memnunuz." dedi. Onur Karaalioğlu da, Sakarya\'dan katıldığını belirterek, "Muhteşem bir doğanın içindeyiz. Yabancı sanatçılarla fikir alışverişi yapabiliyoruz. Türkiye’de çalıştaylar oluyor ama böylesini görmedim. Burasının Türkiye’de tek olduğunu söyleyebilirim" dedi.
Ankaralı sanatçılardan Ayfer Altuntaş ise bir haftada 2 eser ürettiğini anlatırken, ilk kez bu etkinliğe katıldığını vurguladı. Altuntaş, "Tek kelimeyle muhteşem bir ortam. Şu ortamı bireysel olarak hazırlaması sanatçıları davet etmesi onlara imkanlar sunması takdir edilecek bir olay" diye konuştu.